Dragoș Benea, prins cu minciuna de Factual în ceea ce privește absorbția fondurilor europene în Moldova

Marti, 22 Septembrie 2020 | stiri | Comenteaza

Încercând să picteze despre județul Bacău imaginea unui loc ce prosperă după 30 de ani de administrație secetoasă PSD, europarlamentarul Dragoș Benea a început să prezinte în mod trunchiat și chiar fals date referitoare la absorbția fondurilor europene în regiunea Moldovei. A fost prins cu minciuna de cei de la Factual pe baza unei declarații pe care a făcut-o pe 14 septembrie:

Județul Bacău – locul 1 în Moldova la absorbția de fonduri europene, în intervalul 2014 – 2020” […] județul Bacău este primul în Moldova, cu aproape 1000 euro/locuitor fonduri europene concret absorbite […].

Rata de absorbţie reprezintă rambursările din fonduri europene, dar articolul pe care îşi bazează declaraţiile Dragoş Benea se referă la sumele contractate, nu la cele primite efectiv. În derularea proiectelor europene pot apărea neregularităţi care afectează negativ absorbţia propriu-zisă.

Așadar, Dragoș Benea a indicat nu câți bani am primit, ci câți am contractat.

Afirmaţia lui Dragoş Benea este falsă. Cea mai mare valoare a finanţărilor din fonduri europene/cap de locuitor o are judeţul Iaşi, cu 5582 de lei. Bacăul este pe locul doi, cu 4487 de lei.

Mai multe detalii despre verificarea afirmației, aici.

dragos benea factual

Lasa un comentariu