Dreptul de vot la 16 ani, o mare prostie

Miercuri, 2 Noiembrie 2011 | Pareri personale | 13 comentarii

Pe parcursul ultimelor săptămâni am asistat la câteva discuţii pe tema introducerii dreptului de vot de la 16 ani. Say whaaat? Nu numai că nu sunt de acord cu această iniţiativă, dar îi condamn şi îi arăt cu degetul pe cei care au avut tupeul de a se gândi la asta. Dacă acest lucru se va întâmpla vom asista la o degradare totală a sistemului de învăţământ.

Alocaţiile vor deveni un mijloc perfect de manevră al guvernanţilor, iar elevii vor fi trataţi precum pensionarii. Vom auzi la televizor “vă mărim alocaţiile cu x la sută!”. De asemenea, şcoala se va transforma într-un câmp minat al mitelor electorale. Vom muta politicul şi campania electorală acolo unde acestea nu au ce căuta, şi anume în şcoală. Vom avea profesori membri de partid care vor încerca să îşi prostească proprii elevi. Evident, nu toţi vor face asta, însă o parte dintre ei vor recurge la astfel de practici de dragul unor sume infime.

Despre discuţia referitoare la maturitatea puştilor din ziua de astăzi şi concepţia despre viaţă la 16 ani nici nu mai vorbesc. Pentru 90% dintre elevi dreptul de vot este ceva science-fiction. Această mare masă de tineri dezorientaţi ar vota după cum le indică profesorul activist de partid, şi nicidecum după cum le dictează conştiinţa şi perspectivele de viitor.

Este adevărat faptul că elevii au dreptul să cunoască mecanismele democraţiei încă de la liceu, dar asta se întâmplă deja. Alegerile din Consiliile Şcolare ale Elevilor ce au loc în fiecare an în toate liceele şi colegiile din ţară îi învaţă pe elevi să voteze, respectiv să candideze. Există candidaţi pentru structurile de conducere ale acestor consilii ale elevilor, proiecte promise, comisii de votare, urne, cabine de vot, buletine de vot şi campanii electorale.

13 comentarii la “Dreptul de vot la 16 ani, o mare prostie”

 1. 1acolo 2 Noiembrie 2011 at 14:51 Permalink

  Ai dreptate kristofoare,la noi cred ca asa se intampla daca se adopta o lege care sa permita ca individul la 16 ani sa poata vota,insa gandeste-te la republica moldova unde majoritatea tinerilor vor democratie si nu mai vor sa fie condusi de comunisti.Acolo batranii lor voteaza mai mereu cu scursurile alea ale societatii numiti comunisti.Daca tinerii din republica moldova ar putea vota la varsta de 16 ani eu cred ca rezultatele in moldova s-ar schimba dramatic in favoarea democratilor si asa ar scapa si aceasta tara de comunisti.

 2. Marian 2 Noiembrie 2011 at 18:02 Permalink

  chiar nu trebuia sa faci atac la persoana:)))
  esti ofticat ca ti-a luat functia? :)))

  • Kristofer 2 Noiembrie 2011 at 18:10 Permalink

   Ce persoana? Nu stii sa citesti? Bagi de la tine? Ce functie, ma?

 3. Pitsi 2 Noiembrie 2011 at 18:47 Permalink

  Tu nai h@bar ce vorbesti :-j da :-j:-j:-j eu una jtiu k sunt perfcet aptah sa votez ji pe mn nu ma poate influenza nimeni :-j:-j:-j da thu normal tre sa comentezi tot timpu

  • Kristofer 2 Noiembrie 2011 at 19:03 Permalink

   Se vede dupa cum scrii.

  • stefan 2 Noiembrie 2011 at 19:12 Permalink

   Pitsi, pe langa ca esti analfabet mai si pocnesti de prostie.

   • Pitsi 2 Noiembrie 2011 at 19:30 Permalink

    Stefane, dragul meu imi pare rau sa zic, eu am 2 caractere, intr-un fel ca Doctor Jekyll si domnul Hyde…imi cer scuze pentru ce am scris mai devreme…dar ca fapt divers alter-ego-ul meu nu este analfabet, poate doar agramat, hi hi :)

    • Nicu 9 Noiembrie 2011 at 03:29 Permalink

     Sau mai bine zis esti ” tută ” si iată din ce motiv :

     ANALFABÉT, -Ă (Persoană) care nu știe să scrie și să citească; neștiutor de carte. ♦ Fig. Ignorant; incult. – Din fr. analphabète.

     pe cand ANAGRAMÁ – A schimba ordinea literelor unui cuvânt pentru a obține alt cuvânt; a transcrie sub formă de anagramă; a anagramatiza.

     Tu ai adaugat litere ,inculto ,nu ai schimbat pozitia lor “vacă autistă” !

     Si mai vrei drept de vot ? Doamne ajuta sa pierzi buletinu’ in fiecare zi de alegeri !!!

 4. Marian 2 Noiembrie 2011 at 20:52 Permalink

  hai pe bune, nu e cazul sa ne dam dupa deget :)

  • Kristofer 2 Noiembrie 2011 at 20:54 Permalink

   In caz ca nu stiai, eu nu am mai avut cum sa candidez. Prin urmare, nu vad ce mi-a fost luat.

 5. Marian 2 Noiembrie 2011 at 20:53 Permalink

  si intr-adevar, draga Pitsi da-ti foc!

 6. Marian 2 Noiembrie 2011 at 20:57 Permalink

  Nu ai inteles cu adevarat ce am vrut sa spun. Era o gluma rautacioasa:)

 7. Marian 2 Noiembrie 2011 at 22:25 Permalink

  si lasand la o parte “gluma” chiar e o idee foarte proasta.


Lasa un comentariu