Era și timpul să se întâmple: proceduri simplificate pentru acordarea de fonduri UE

Marti, 30 Octombrie 2012 | stiri | Comenteaza

Opinia publică vuiește pe marginea absorbției slabe a fondurilor europene, însă puțini știu cu ce se mănâncă accesarea banilor de la Uniunea Europeană. Documentația necesară accesării fondurilor este extrem de stufoasă, iar de proceduri nici nu mai spun. Este un vis urât chiar și pentru specialiști.

Începând cu 1 ianuarie 2013, agenții economici, ONG-urile, cercetătorii, studenții și municipalitățile se vor bucura de simplificarea procedurilor pentru acordarea de fonduri UE, grație noilor norme de aplicare a regulamentului financiar abia adoptat.

Ce spun noile proceduri?

  • posibilități mai largi de a utiliza sume și rate forfetare;
  • elimină necesitatea de a completa aceleași detalii de fiecare dată când se depune o cerere pentru fondurile UE;
  • introduc înscrierea electronică;
  • reducer intervalului de timp dintre cererile de propuneri, încheierea unor acorduri de grant și termenele de plată;
  • beneficiarii de fonduri UE nu vor mai fi obligați să deschidă conturi bancare separate purtătoare de dobânzi, etc.

„Noul regulament aduce îmbunătățiri semnificative pentru toți beneficiarii finanțării acordate de UE.Am reușit să reducem sarcina administrativă pentru beneficiarii fondurilor Uniunii, ceea ce înseamnă un acces mai ușor și reducerea timpului necesar obținerii unei finanțări de la bugetul european. Noile norme permit o utilizare mai eficace a resurselor UE. Acest lucru este important pentru toți cetățenii europeni, întrucât, în vremuri de criză, bugetul UE joacă un rol însemnat în stimularea creării de locuri de muncă și a creșterii economice în Europa. Sporirea accesibilității fondurilor UE și a gradului de responsabilizare pentru cei care gestionează aceste fonduri constituie unul din obiectivele principale ale mandatului meu”, a declarat Janusz Lewandowski, comisarul european pentru programare financiară și buget.

Lasa un comentariu