Exploatarea gazelor de șist aduce autoritățile și organizațiile de mediu în instanță

Vineri, 16 Noiembrie 2012 | foto, Pareri personale, stiri | 3 comentarii

Audierea publică de astăzi se numără printre cele mai savuroase evenimente organizate de societatea civilă la care am participat. Organizată de Asociația Alma-Ro și Coaliția pentru Mediu la Hotel Marshal Gardens din București, întâlnirea i-a pus pe activiștii de mediu, cei care sunt împotriva explorării și exploatării gazelor de șist în România, față în față cu autoritățile. Acestea din urmă vor, desigur, demararea proiectelor de la Vaslui și din Dobrogea.

Audierea publică presupune intervenții stricte, la obiect și cronometrate. Adrian Bădilă, președintele Alma-Ro, a jucat rolul de facilitator și a încercat, cu succes zic eu, să țină frăiele audierii. Totuși, era imposibil ca o astfel de temă să nu creeze reacții din partea ambelor părți și să nu dea naștere unor controverse pe marginea subiectului. N-au lipsit nici atacurile. Era imposibil, să fim serioși!

Viziunile celor două părți (pro și contra exploatare), total diferite. 

Organizațiile din Coaliția pentru Mediu sunt, ați ghicit, contra. Aduc în discuție lipsa de informare, o eventuală criză a apei în zonă, dar și cutremurele care ar putea surveni în urma fracționării hidraulice, metodă ce presupune folosirea unor cantități uriașe de apă. În contrapartidă avem autoritățile și cercetătorii. Autoritățile bagă în față interesul național (scăderea prețului gazelor, îndreptarea către independență energetică, locuri de muncă, infrastructură în zona în care vor avea loc exploatările, etc.). Cercetătorii vin cu argumentele tehnice, deloc de neglijat. De ce susțin niște profesori cu o așa ardoare un proiect atât de controversat? Ei bine, acolo trebuie făcute niște studii. Aceste studii costă, deci interesul profesorilor este oarecum de înțeles. It’s all about sience, of course.

Acum vine partea piperată.

Cu riscul de a nu mai fi chemat la vreo dezbatere, începe Paul Iurea de la Asociația Vama Verde, acuz lobbyiștii români, profesorii universitari și somitățile ce încurajează exploatarea gazelor de șist de tentativă de omor. Sunteți în urmă, dragi specialiști în petrol și gaze! La Mangalia se pregătește un referendum local vizavi de exploatarea gazelor de șist în Dobrogea.

Ne vedem la tribunal! – Dorin Cojocaru, directorul ANRM, către Paul Iurea.

Să apari într-un tricou cu mănecă scurtă, sa ai un asemenea limbaj și să mai vrei să fii luat în seamă nu se poate. Reacția celeilalte părți a venit imediat: Cu ce drept vine să ne jignească domnul de față? E dezinformat! Oamenii au dreptate. Ești activist, ai un punct de vedere, ai ocazia să îl exprimi, dar fă-o civilizat, așa cum au făcut-o Raluca Dan, preotul vasluian Adrian Țapu sau Ioana Ciută și Lavinia Andrei de la Fundația Mlieniul III.

Nici ei nu sunt pentru exploatarea gazelor de șist, dar nu sar la beregata autorităților cu injurii și acuze care mai de care mai colorate. Iarași, spre finalul evenimentului, o doamnă a început s-a trezit să țipe către lobbyiști. Sunt nevoită să îmi mut copiii din această țară, nu vă e rușine? Era violentă și aproape că le-a umplut frigiderul.

În altă ordine de idei, nu mă așteptam să văd în sală atâția lobbyiști. Profesorii universitari și specialiștii au venit cu temele făcute și cu o tonă de argumente tehnice și economice, în frunte cu Dorin Cojocaru, director al ANRM (Agenției Naționale pentru Resurse Minerale), structura guvernamentală care acordă licențele de explorare a rezervelor de gaze de şist.

 • Lucrez de 30 de ani în domeniu. În procesul de forare totul poate fi controlat. Riscurile sunt comparabile cu cele ale mersului pe bicicletă. Energia stă la baza civilizației, acest proiect este de mare interes pentru economia țării noastre. – Ioan Ignat, CNR-CME.
 • Legislația nu face vreo diferențiere între exploatarea gazelor convenționale și cele de șist. Riscurile nu sunt sensibil mai mari decât cele asumate la nivel mondial. Chevron, spre exemplu, pot să vândă gazele numai în România. – Dorin Cojocaru, director ANRM.
Alții au fost și mai direcți și sinceri. Sper ca explorarea gazelor de șist în județul Vaslui să înceapă în 2013, a spus Prof. dr. ing Nicolae Napoleon Antonescu.
Știți ce cred eu? Pe de o parte, organizațiile non-guvernamentale duc o cruciadă de neînțeles, dominată de o dezinformare în masă în rândul populației, în timp ce autoritățile greșesc pe partea de comunicare. De ce trebuie să aflu de la Chevron că în România va începe în curând exploatarea gazelor de șist, și nu de la autorități? Asta nu înțeleg eu. De ce atâta secretomanie printre cei care ne conduc?

3 comentarii la “Exploatarea gazelor de șist aduce autoritățile și organizațiile de mediu în instanță”

 1. bogdan 16 Noiembrie 2012 at 23:16 Permalink

  S-a intamplat sa citesc destul de des in ultimul timp despre exploatarea gazelor de sist. SUA au investit masiv in domeniu in ultimii ani si deja aduna recompensele – independenta mai scazuta fata de importurile de combustibil, costuri mai mici, iar zacaminte noi se descopera tot timpul. Marea Britanie e pe cale sa porneasca pe acelasi drum; activistii de mediu inca au un cuvant greu, dar dupa ani buni de ferme eoliene si alte asemenea, beneficiile se dovedesc minime.

  Nu pot sa spun ca ma surprinde reticenta romaneasca spre o asemenea tehnologie, dar temerile de genul activitate seismica au fost dispersate de mult prin vest. Sper ca mintea buna va invinge in final.

  Un rezumat bun al impactului exploatarilor de genul asta aici:
  http://www.spectator.co.uk/the-week/leading-article/8760751/a-new-world-power/

 2. un șevronist 16 Noiembrie 2012 at 23:21 Permalink

  Activistii latra, dar latra cu un scop. Iar scopul nu este protejarea semenilor lor, ci vor si ei o felie de tort. Exact ca profesorii, asa cum a spus si Kristofer. Totul este ca acesti activisti sa o spuna. Totul are un pret, chiar si cei mai patimasi dintre cei contra exploatarii.

 3. un activist 3 Decembrie 2012 at 12:28 Permalink

  “domnule sevronist”, daca “dumneavoastra” v-ati vinde sanatatea, viata, apa, hrana… copiilor “dumneavoastra”, as avea rugamintea sa nu-i caracterizati si pe ceilalti cu aceeasi masura. nu ne vindem toti viitorul copiilor pentru o punga de galbeni. sunt destui vanzatori de tara de 23 de ani incoace.


Lasa un comentariu