Ce face foarte bine Cluj-Napoca și am putea să facem și în Bacău începând din iunie 2020

Joi, 6 Februarie 2020 | Bacau | 2 comentarii

Îmi doresc ca într-o bună zi, dincolo de asigurarea calității vieții pentru cetățenii orașului, să fie și Bacăul dat exemplu de bună practică la nivel european, așa cum reușește Cluj-Napoca sub mandatul lui Emil Boc, pentru relația pe care municipalitatea o are cu cetățenii: transparență cât cuprinde, bugetare participativă, consultări permanente cu locuitorii în cartiere și așa mai departe. Unii vor spune că ăsta e PR, că măsurile astea sunt simbolice.

Tocmai! Acest PR la nivel european aduce fonduri europene direct de la Bruxelles, investitori, oportunități pentru oraș. Se numesc instrumente de soft power și trebuie să conștientizăm că au un rol important și la nivel local.

Începând cu iunie 2020, după ce scăpăm de îmbăcseala de la vârful orașului, Bacăul va trebui să se orienteze spre accesarea de fonduri europene și din granturile care sunt lansate de Comisia Europeană, la Bruxelles, așa cum fac mai multe orașe vestice din România, dincolo de programele operaționale de la nivelul regiunii noastre. Pentru fiecare 2 lei colectați din taxele și impozitele locale, administrația Boc aduce în medie 5 lei din fonduri europene.

Dar ca să facem și noi asta în Culoarul Siretului avem nevoie de deschidere totală a administrației publice locale față de instituțiile europene, de dialog permanent, de transparență, de funcționari care să cunoască limbi de circulație internațională, de mai multă atenție pentru strategiile și programele scrise de expeți care în prezent se află în sertarele primăriei, dar și de o relaționare mai bună cu organismele de la Bruxelles.

Pentru asta sunt zilele acestea aici, la Bruxelles, dincolo de participarea la conferința despre implicarea cetățenilor pentru o mai bună guvernare în politica de coeziunii a Uniunii Europene din partea SAR, la invitația Comisiei Europene.

emil boc conferinta regio

2 comentarii la “Ce face foarte bine Cluj-Napoca și am putea să facem și în Bacău începând din iunie 2020”

  1. S_m 7 Februarie 2020 at 08:23 Permalink

    Suna atat de inaltator ceea ce spui, cand de fapt pentru altii este o stare de normalitate. Sper sa inteleaga cat mai multi bacauani ceea ce ne arati si sa facem lucrurile sa mearga in directia cea buna !

  2. Kros 7 Februarie 2020 at 16:31 Permalink

    Comparatia cu orasele resedinta de vestul tarii este deplasata.In realitate peste ei curg banii din cauze geografice.Daca ar fi fost infrastructura (autostrada) pina in Moldova cu siguranta ar fi venit investitorii si aici.Sa nu credeti ca primarii de acolo sunt mai destepti ca cei de aici.Pe cei de acolo-i preseaza banii sa faca ceva cu ei.Asta este diferenta in primul rind.Nu mai jigniti fara sens zona noastra.As putea spune ca fara Moldoveni nu stiu cum se descuracau aceste orase.Imi doresc enorm sa ajungeti primar si atunci o sa vedeti problema adevarata ,reala a zonei.Diluarea valorii medii din cauza migratiei.Sa vedeti ca de fapt nu ai cu cine sa mai faci proiecte.Sa vezi ce costuri uriase sunt din cauza migratiei(copii,batrani abandonati).Sunt prea multe de spus ca sa incapa o asemenea discutie aici.Veti vedea ca eroina diaspora a lasat un gol imensa si o sursa de coruptie in sanatate.


Lasa un comentariu