Fantezii guvernamentale pe tema reducerii TVA-ului la pâine

Miercuri, 23 Ianuarie 2013 | Pareri personale, Politica | 5 comentarii

Se dezbate intens în aceste zile pe marginea reducerii la 9% a TVA-ului pentru produsele din domeniul panificației. Prezent în platoul emisiunii Sinteza Zilei, premierul Victor Ponta a inserat în discursul său, care devine pe zi ce trece din ce în ce mai eficient și serios, câteva cuvinte poate prea mari în legătură cu introducerea acestei măsuri fiscale.

Guvernul României reduce TVA-ul la pâine. S-ar putea întâmpla începând cu a doua jumătate a acestui an. Sună extrem de bine mesajul pentru mase, nu? Mai ales atunci când vii cu afirmații de genul:

 • Pâinea se va ieftini;
 • Combatem evaziunea fiscală în domeniul panificației.

Port popular la Ziua RecolteiDacă Gigel SRL produce pâine și să zicem că de mâine Guvernul subvenționează producția cu scopul oferirii de pită aproape gratis la populație, pun pariu că Gigel SRL și-ar menține prețurile. Sau poate că le-ar micșora așa, simbolic.

Gigel SRL nu apleacă urechea la mesajele populiste și înduioşătoare de genul “dacă toți cei implicați în domeniu sunt corecți” (Victor Ponta), ci își urmărește interesul, adică obținerea unui profit cât mai mare.

Vizavi de evaziunea fiscală, guvernanții spun că acum, în era 24% se facturează mult prea puțin în domeniul panificației și că reducerea TVA-ului i-ar face pe toți actorii implicați să fie corecți, adică să factureze pe bandă rulantă, așa cum spune legea. Pe românește, declararea tuturor mărfurilor ar fi mult prea rentabilă la TVA de 9% ca producătorii să nu fie cuminți, spun autoritățile.

Îmi pare rău că-s sceptic, însă sunt convins că pâinea nu se va ieftini. Nici măcar gogoșile pe care unii încearcă să ni le vândă cu ajutorul televizorului.

Fotografie via Ziua Recoltei (Bacău, octombrie 2007).

5 comentarii la “Fantezii guvernamentale pe tema reducerii TVA-ului la pâine”

 1. Razvan 23 Ianuarie 2013 at 12:38 Permalink

  Cine stie. Poate chiar va avea efect.
  Vom vedea dupa ce va fi implementat, nu?

 2. Alex 23 Ianuarie 2013 at 15:26 Permalink

  Reducerea TVA-ului se va aplica pentru a sprijini producatorii de paine pentru ca faina s-a dublat ca pret in ultimele luni iar pentru a putea tine preturile in frau statul incearca sa ii ajute, deci nu va exista o ieftinire a painii ci doar o stabilitate.

 3. Ade Jelescu 23 Ianuarie 2013 at 16:22 Permalink

  Este posibil să apară efecte pozitive. Intervine competiția, majoritatea sunt producători mici.

 4. Nautilus 23 Ianuarie 2013 at 20:13 Permalink

  Ceea ce Pontărău a scris în programul de guvernare şi ar fi pus în practică dacă FMI nu îi dădea cu rigla peste degete a fost cam aşa: “se reduce TVA la alimente de la 24% la 9%, dar la producător, nu la consumator”.

  Adică: consumatorul Gigel cumpără morcovii de la ţăranul Dorel, plăteşte TVA 24%, iar Dorel îi dă Statului 9% şi îşi păstrează diferenţa.

  Asta înseamnă că Gigel îl subvenţionează în mod forţat pe cultivatorul de morcovi, sau că Statul în loc să încaseze cei 24% TVA pentru buget îi fură o anumită sumă din buzunar lui Gigel şi i-o dă cadou cultivatorului.

  Era o măsură atât de dăşteaptă încât părea că a gândit-o Ceaşcă în perioada lui mai puţin tiranică.

  ~Nautilus

 5. padure 24 Ianuarie 2013 at 23:18 Permalink

  ca se va ieftini sau nu, asta ramane de vazut. dar masura nu este una rea deloc. ideea este ca nu poa’ sa aduca vreun prejudiciu in economia tarii si nici in buzunarele romanilor de rand.


Lasa un comentariu