FMI. Ei conduc România.

Mediafax publică o parte dintre prevederile pe care Fondul Monetar Internaţional le-a impus Guvernului României la ultimele negocieri din toamnă. Ce ar trebui să înţelegem noi este că economia ţării este pe mâini bune. Cei slabi de înger pot înghiţi găluşca foarte uşor. Părerea mea este că, prin condiţiile impuse, FMI-ul ne controlează ţara.

Ce trebuie să facă Guvernul nostru:

 • Să vândă minim 20% din acţiunile Poştei Române;
 • Să vândă Oltchim şi să blocheze cumpărarea Arpechim;
 • Să elimine restricţiile pentru hipermarketuri;
 • Să listeze pe Bursă 15% din acţiunile Romgaz;
 • Să vândă Complexul Energetic Oltenia şi Complexul Energetic Hunedoara;
 • Să preia ELCEN de la Termoelectrica şi să o privatizeze;
 • Să reducem rata de cofinanţare.

O fi bine? O fi rău? Pe noi nu ne vinde?

6 thoughts on “FMI. Ei conduc România.

 1. Acum cine crezi ca controleaza tara? Politicienii corupti!
  Toate masurile FMI vizeaza scoaterea de sub controlul guvernului a cat mai multe companii de stat care poate ar putea fi conduse mult mai bine in maini private.
  Eu zic ca e un lucru bun.
  Statul tre sa se ocupe de treaba lui (legile si aplicarea lor), nu sa tina loc de economie.
  Tara poate controla sectoarele economice vitale in mod indirect prin legislatie, politici de reglementare etc.
  Toate companiile privatizate se vor dezvolta mult mai bine in maini private si vor aduce mult mai multe beneficii societatii,locuri de munca si venituri la buget.

  Sigur ca exista si pericolul devalizarii acestor companii de catre baietii destepti. Depinde de guvern sa faca privatizari cu cap si sa supravegheze ulterior aceste companii sa nu fie puse pe butuci.

   1. In SUA statul nu detine companii energetice iar Posta americana e aproape falimentara. Sa detii companii falimentare in portofoliu cum ar fi Posta Romana sau Hidroelectrica care vinde ebnergie sub pretul pietii nu are decat efectul de a gauri portofelul nostru.
    Unii „destepti” de aici vad ca sunt fericiti sa sponsorizeze companii de stat si pe politicienii capusa din buzunarul propriu.

 2. Pai si nu e logic dpdv economic sa se intample asa?!

  Daca eu iti imprumut o suma iar tu, conform realitatii actuale si a previziunilor de viitor, nu poti returna banii decat sub anumite conditii – e si normal sa se asigure ca urmezi pasii pentru a-si putea recupera banii!

  Se stie ca FMI-ul „cucereste” tari sarace pentru a le impovara cu imprumuturile acordate ca apoi sa aiba parghiile cu care poate controla situatii.

 3. Din ce poate fi analizat,masurile impuse sunt pozitive,cu o exceptie privind restrictiile hipermarketurile,care,dupa cum spunea domnul aHUIBAN,va duce la o invadare a pietei autohtone cu lanturile straine.Deja Franta intentioneaza sa introduca un nou lant de magazine in Romania,LecLerc cred ( va rog sa ma corectati pe aceasta tema,nu sunt vorbitor de limba franceza si oricum nu ma intereseaza denumirea,ideea conteaza )

  Criticile negative aparute tin de mentalitatea romaneasca.Este si normal ca Posta Romana,Oltchim si mai ales CFR-ul sa fie privatizate,considerand nivelul ridicat al datoriilor acestora.O gestiune privata este superioara gestiunii statului.Singura problema,intr-adevar,este ca aceasta gestiune sa nu revina in proportie majoritara investitorilor straini,caz in care ne vom afla in situatia de a fi o piata de desfacere a Europei,si atat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *