Foto: Am făcut cunoștință cu Parlamentul European (Bruxelles)

Duminica, 6 Octombrie 2013 | foto, Pareri personale | Comenteaza

Vineri m-am aflat în inima a ceea ce voiam să văd de multă vreme: Parlamentul European. Mai exact, am văzut sediul de la Bruxelles, unde se întrunesc de obicei comisiile parlamentare și unde ocazional au loc ședințe plenare.

Gazda noastră (a elevilor care au câștigat Concursul județean de eseuri și a profesorilor băcăuani, în frunte cu doamna Teodora Șotcan, inspector școlar general) a fost doamna europarlamentar Minodora Cliveti (PSD Bacău). Eu am fost invitat în Belgia ca blogger, după ce m-am implicat în promovarea concursului de eseuri la nivel județean.

vizita parlamentul european minodora cliveti 2013 (3)

La intrarea în Parlamentul European, am fost întâmpinați cu some goodies din partea Grupului S&D (Social & Democrats), după care am mers cu toții la “steaguri” pentru tradiționala fotografie de grup. Apoi am fost luați în primire, ca să zic așa, de Mariana Cosac, responsabilă cu primirea vizitatorilor români la Parlamentul European. Cu un larg zâmbet pe față, ea ne-a prezentat, printre altele, instituțiile Uniunii Europene, care este rolul Parlamentului European în elaborarea legislației, care este procedura legislativă, dar și cine sunt, ce fac și cum sunt împărțiți eurodeputații români.

vizita parlamentul european minodora cliveti 2013 (7)

O mare parte dintre lucrurile pe care le-am auzit la Parlamentul European le știam deja, însă am auzit și informații noi. Spre exemplu, nu știam că 6 000 de români vizitează anual Parlamentul European. Oare câți dintre români realizează importanța deciziilor și legilor ce sunt elaborate în Parlamentul European? Câți dintre voi știu că 70% din legislația națională este legislație europeană? 

Într-un an și jumătate, adică de când este europarlamentar, Minodora Cliveti a invitat și a primit la Bruxelles circa 220 de băcăuani. Mai nou, printre aceștia mă număr și eu – îi mulțumesc doamnei europarlamentar pe această cale. Nu numai pentru că studiez administrație publică, ci și pentru că sunt pasionat de acest domeniu, așteptam cu nerăbdare să calc în instituțiile europene.

vizita parlamentul european minodora cliveti 2013 (12)

Am scris mii de rânduri de-a lungul ultimilor ani despre Uniunea Europeană, proiecte finanțate din fonduri europene și de acte normative europene și voi continua să fac asta. Nu numai să scriu, dar și să le vorbesc prietenilor, apropiaților și celor interesați de societatea în care ne ducem cu toții zilele despre importanța instituțiilor europene. De asemenea, voi continua să promovez și ce face Minodora Cliveti pentru România, cum de altfel voi proceda și cu oportunitățile pentru tineri.

vizita parlamentul european minodora cliveti 2013 (8)Minodora Cliveti ne-a vorbit despre lucrurile pe care le-a făcut până acum în Parlamentul European pentru România, despre cât de greu îi este să pună interesul țării noastre într-un context favorabil și pentru celelalte state membre, despre apartenența la comisiile parlamentare (le vedeți aici) și cum se lucrează în cadrul lor, precum și despre viziunea dânsei despre Uniunea Europeană: ca țară, instituțiile europene îți dau, dar nu-ți bagă și în traistă. Concret, europarlamentarii români trebuie sau ar trebui să se lupte în permanență pentru interesul cetățenilor români.

Am mai vorbit despre inițiativele doamnei Minodora Cliveti și vă invit să aruncați un ochi și pe site-ul oficial al europarlamentarului băcăuan.

vizita parlamentul european minodora cliveti 2013 (4)

După ce am luat prânzul, am pășit în Parlamentarium. Este un spațiu high tech foarte atrăgător, care oferă vizitatorilor șansa să vadă pe de o parte istoria Uniunii Europene și a țărilor membre, pe de altă parte rolul instituțiilor europene și procesul decizional. Tot turul este ghidat audio și video.

Lasa un comentariu