Foto: Campionii voluntariatului au fost premiați la Gala Națională a Voluntarilor 2013

Vineri, 20 Decembrie 2013 | foto, stiri | Comenteaza

Săptămâna trecută am participat, alături de câțiva prieteni foarte dragi pe care mi i-am făcut în Consiliul Național al Elevilor, la Gala Naționala a Voluntarilor – ediția 2013.

Organizată de Federația VOLUM pentru al treilea an consecutiv, Seara de Gală a adunat la Arenele BNR din București cei mai cei voluntari și coordonatori de voluntari ai anului, dar și cele mai merituoase proiecte și organizații de voluntariat din 2013.

Când am intrat în Sala de sport din incinta Arenelor BNR, recunosc că am ridicat din sprâncene și m-am întrebat cum va decurge o gală pe un teren de sport. Am mai văzut asta în 2010 la Bacău și nu mi-a plăcut ce a ieșit atunci. Totuși, ediția acestei Gale Naționale a Voluntarilor a fost gândită în acest fel și mi-a plăcut ce a ieșit. Fiecare masă purta numele unui sport, atmosfera a fost foarte degajată, premierea n-a fost lungită inutil cu zeci de momente artistice (care ar fi plictisit audiența), iar invitații speciali au lăsat bullshit-urile acasă, ceea ce chiar este de apreciat.

gala nationala a voluntarilor 2013 (2)

M-a bucurat să aud de la Mugur Șteț (BNR) că marea provocare pentru noi, cei care facem voluntariat în România, este să îi atragem pe tineri spre sport. E foarte important! Ce mi-a mai rămas în minte este și bucuria generală a voluntarilor și a coordonatorilor de voluntari că noua Lege a voluntariatului a intrat în procedură parlamentară și că statul face pași importanți pentru încurajarea fenomenului.

Câștigătorii Galei Naționale a Voluntarilor 2013 îi găsiți pe site-ul oficial al evenimentului. N-are rost să îi înșir aici, însă îi voi trece în revistă pe cei cu care am o oarecare istorie.

gala nationala a voluntarilor 2013 (8)

Vișinel Costel Bălan de la Asociația Desenăm Viitorul Tău a fost desemnat Voluntarul Anului în domeniul Tineret. Un om foarte inimos, pe care îl cunosc de pe vremea în care activam în Consiliul Județean al Elevilor Bacău și îl ajutam la implementarea proiectului “De noi depinde viața lor” în liceele băcăuane, inițiativă care a fost aleasă Proiectul de Voluntariat al Anului în Domeniul Tineret în 2012. Iată că anul acesta s-a ales cu titlul de Voluntarul Anului. Îl merită. Este extraordinar ce face Vișinel Costel Bălan pentru tinerii instituționalizați.

L-am mai văzut la microfon pe Vlad Cherecheș, senior al Consiliului elevilor, acum președinte al Organizației Studenților din Universitatea de Vest din Timișoara (OSUT), care a împușcat premiul pentru Proiectul de voluntariat al Anului în domeniul Artă și Cultură cu “StudentFest” 2013. Naaais! Când am fost la Timișoara și m-am întâlnit cu primarul și cu Consiliul Consultativ al Tinerilor, Vlad Cherecheș era și el acolo și cerea municipalității, sper să îmi aduc bine aminte, urgentarea decontării unor cheltuieli pe un proiect. Dialogul autorități-studenți era real și la cel mai înalt nivel. Bravo, keep going!

gala nationala a voluntarilor 2013 (10)

Pentru că sunt un internaut înrăit, nu am cum să nu remarc faptul că Proiectul de Voluntariat al Anului în Domeniul Educație a fost câștigat de Salvați Copiii, cu site-ul Sigur.info. Știam de site, e o idee lăudabilă, dar care, cred eu, ar trebui promovată mai mult. Bloggerii ar fi dispuși să ajute. Internetul e plin de conținut dăunător, iar acest fapt mai mult decât evident îmi aduce aminte de o dezbatere recentă pe care am avut-o pe tema cenzurării internetului. Cenzura chiar nu este o soluție, însă monitorizarea da.

Nu în ultimul rând, Romeo Moșoiu (consilier în Ministerul Educației) a înmânat Televiziunii Române un premiu cu totul și cu totul special pentru cea mai de impact campanie TV care promovează voluntariatul. Campania “Ajută România!” a dus în casele a milioane de români o serie de reportaje cu voluntari, români care ajută fără să aștepte ceva în schimb.

gala voluntarilor 2013 ghinghes andrei petre mosoiu

Felicitări speciale Ancăi Năstase, director executiv al Federației VOLUM, pentru eveniment. Până la anu’, când vă asigur că o să ne vedem la Gală, vă las cu fotografiile realizate joi, 12 septembrie 2013.

 

Lasa un comentariu