Foto: Cum ar putea arăta noul sediu al Primăriei Bacău

Joi, 7 August 2014 | Uncategorized | 4 comentarii

Zilele trecute au fost desemnați câștigătorii concursului de proiecte pentru noul sediu al Primăriei Bacău, care ar urma să fie construit în locul parcării din fața Hotelului Moldova. Zic că ar urma și nu că urmează pentru că șansele ca acest lucru să se întâmple sunt de la foarte mici în jos.

În primul rând, nu sunt bani. Chiar zilele trecute ni s-a reamintit, prin modificarea unei hotărâri de Consiliu Local, că municipiul Bacău, adică noi, a contractat un credit de 60 de milioane de lei (peste 13 milioane de euro) pentru realizarea unor lucrări în oraș. Voi detalia altă dată.

proiect sediu primaria bacau lef proiect-2

Doi, arh. Constantin Amâiei, vicepreședintele Ordinului Arhitecților, Filiala Bacău-Neamț, a declarat recent că s-a renunțat la ideea acestui amplasament deoarece “o primărie trebuie să aibă un spațiu pietonal adiacent“. Dacă nu se face, concursul a fost organizat degeaba, iar banii acordați, 10.000 de lei, la fel, pentru nimic.

Inițial, concursul prevedea că se va acorda un singur premiu de 10.000 de lei proiectului cu cel mai mare punctaj. Juriul, format din arhitecți, aleși locali și funcționari publici, nu s-a putut decide asupra unei singure lucrări din totalul de 27 înscrise în competiție, prin urmare au fost anunțate doua proiecte câștigătoare. Această decizie a atras necesitatea modificării HCL nr. 30/2014 în ședința din 31 iulie 2014, astfel încât premiul să fie împărțit între cei doi câștigători.

Cum arată proiectele câștigătoare

1. Soluția propusă de Oana Andreea Caplescu și Alexandra Buleu (foto via anuala.ro)

2. Soluția propusă de LEF Proiect SRL (foto via Facebook)

Dacă într-adevăr se va construi un nou sediu pentru Primăria Bacău, sunt curios cum vor alege ideea pe care o vor pune în aplicare. Vor da cu banul? Vor face un nou concurs pe sistemul turului doi? Referendum? :)

Vouă care dintre proiecte vă place? Cubul transparent de 5 etaje al celor de la LEF Proiect (apropo, această firmă a proiectat și 30 Business Avenue Center, despre care există date că ar aparține, prin interpuși, primarului) sau nava spațială pe 7 niveluri a celor două fete?

4 comentarii la “Foto: Cum ar putea arăta noul sediu al Primăriei Bacău”

  1. Daniel 8 August 2014 at 07:22 Permalink

    Prima solutie, adica nava spatiala. Cubul se potriveste ca nuca in perete

  2. E 9 August 2014 at 01:54 Permalink

    o idee la ce as face eu: prima cladire complet ‘verde’ din bacau. tinta ar fi ‘zero’ cheltuieli pt caldura/electricitate/consum apa/intretinere caci aceste sume sunt din buzunarul celor ramasi pe acasa. dar, stiu ca arhitecti rumani o sa ma dezamageasca.

  3. Dan 9 August 2014 at 16:06 Permalink

    Sincer sa fiu amandoua imi par ciudate…si cred ca ar veni ca nuca in perete in acel spatiu…


Lasa un comentariu