Cea mai bună idee a primarului Romeo Stavarache: demolarea garajelor

Vineri, 4 Septembrie 2015 | Bacau, Pareri personale | 12 comentarii

Probabil ați observat că în ultima perioadă am scris mult despre lucrurile care se întâmplă nu tocmai ok în Bacău din punct de vedere administrativ. Sunt puține realizări și prea multe eșecuri bifate în ultimele luni de Primăria Bacău. Totuși, Romeo Stavarache a demonstrat că poate să aibă și idei bune. Fac astăzi un exercițiu și vă voi arăta cum ar putea actualul primar să (re)câștige niște simpatizanți dacă ar avea curajul să pună una dintre aceste idei în aplicare.

În ceea ce privește traficul, mobilitatea urbană, adică felul în care se deplasează oamenii dintr-un punct în altul, municipiul Bacău suferă. Este sufocat din cauza miilor de mașini care sunt nevoite să ne tranziteze zilnic urbea, deci lipsa centurii e un mare minus, dar și pentru că în ultimele 2 decenii s-a investit masiv și haotic în infrastructura dedicată celor care se deplasează cu mașina. Nu că ar fi asta o problemă, dar rezultatele nu se văd, multe străzi arată jalnic, iar transportul public și alternativele nemotorizate n-au primit atenție mai deloc. Lucrurile trebuie cumva să se schimbe dacă vrem un oraș curat și pentru oameni, în care sănătatea și confortul să primeze.

garaje bacau-1

Tocmai de aceea cred că propunerea lui Romeo Stavarache constând în demolarea garajelor de beton aflate de obicei în spatele blocurilor este o idee foarte bună, care ar merita un referendum local și care ar marca o nouă etapă în dezvoltarea pe termen lung a Bacăului. Deoarece sunt destui care strâmbă din nas, în special cei care folosesc garajele pentru a depozita provizii, lucruri de prin casă sau chiar și marfă ori materiale de construcții, s-a format ideea că ar ieși o mică revoltă locală dacă Primăria Bacău s-ar ține de acest plan. Nimic mai fals, zic eu!

Cu o informare ca lumea, cu o prezentare a multiplelor beneficii pe care le-ar avea implementarea acestei idei și cu suportul unor organizații non-guvernamentale care sprijină această idee (iar bicicliștii, ecologiștii și sportivii ar fi primii), eliminarea miilor de garaje de beton n-ar fi o măsură nepopulară și riscantă, ci una care ar da Bacăului șansa de a scăpa de mașinile staționate pe străzi și de a gândi mobilitatea în alți termeni, mai deschiși și mai europeni, dacă vreți. Și, desigur, care l-ar pune pe Stavarache pe cel puțin o pagină a istoriei orașului, deoarece o astfel de idee necesită, de ce să nu recunoaștem, mult sânge în instalație.

garaje bacau-2

Demolarea garajelor aflate pe terenurile închiriate de la primărie are multe beneficii:

 • pe locul unui garaj pot fi parcate 3 mașini, deci se poate tripa numărul parcărilor ecologice din spatele blocurilor;
 • pe acele terenuri putem construi parcări supraetajate moderne, care la ultimul nivel să aibă locuri de joacă și terenuri de sport – se pot face o grămadă de chestii care arată senzațional;
 • se pot pune bazele unui acord prin care cei care aveau garaje să primească locuri de parcare în aceste parcaje supraterane;
 • împrejurimi mai frumoase;

garaje bacau-3

 • scăpăm de mizeria care se află în spatele, între sau pe lângă aceste garaje;
 • după ce dublăm/triplăm numărul locurilor de parcare rezidențiale, putem desființa locurile de parcare de pe străzi și bulevarde, astfel încât să ne rămână spațiu pentru benzi dedicate exclusiv bicicliștilor și autobuzelor;
 • eliberăm trotuarele de mașini, creștem siguranța pietonilor dar și a șoferilor.

Și așa mai departe…

Susțin această idee și sper ca primarul Romeo Stavarache să aibă tăria de a o pune în aplicare cât mai curând. Ar trebui luate în considerare și sondajele de pe site-uri. De exemplu, cel de pe ZDBC arată că din aproape 500 de respondenți 70% ar fi de acord cu demolarea garajelor de pe domeniul public.

Ce mai așteptăm? :)

parcare supraetajata verde

foto via Livewall

12 comentarii la “Cea mai bună idee a primarului Romeo Stavarache: demolarea garajelor”

 1. TNL-ist 4 Septembrie 2015 at 15:43 Permalink

  asteptam de ceva vreme sa “inclini balanta”… ma bucur ca vezi si lucrurile bune

 2. NoBody 4 Septembrie 2015 at 15:54 Permalink

  Si cei care dispun acum de garaje ce vor face?
  Cine si din ce bani va plati despagubiri pentru garajele demolate?
  Primaria nu e in stare sa termine strada Milcov si tu visezi la parcari supraetajate

  • Kristofer 4 Septembrie 2015 at 15:58 Permalink

   Nu neapărat să le demoleze, ci să îi ajute pe proprietari să le ridice și să le ducă undeva… unde, asta e de discutat.

 3. Claudiu Lichi 4 Septembrie 2015 at 16:16 Permalink

  as vota aceasta propunere cu 2 maini, daca s-ar realiza.
  nu cred ca intra 3 masini pe locul la 1 garaj, dar vreo 2 tot ar merge si astfel ai dubla nr de parcari in zona.

  din pacate, in zona mea am cateva zeci de garaje marite/extinse ilegal pe un spatiu unde s-ar putea face cca 100-150 locuri de parcare.

  am facut sesizare scrisa la primarie…astept raspuns..de vreo 2-3 ani tot il astept…

 4. Nicolai Florut 4 Septembrie 2015 at 17:26 Permalink

  Acelasi lucru s-a intamplat in Onesti, acum vreo 3-4 ani si pe acele locuri s-au facut parcari si locuri de joaca. Este o idee foarte buna.

 5. Popovici 4 Septembrie 2015 at 18:24 Permalink

  Nici strazile nu le-au terminat bine,tu iti dai seama cat timp le va lua sa construiasca acele parcari supraetajate? o sa fi santiere peste santiere ramase in paragina pe la mijlocul lucrarilor…

 6. Maria 4 Septembrie 2015 at 23:15 Permalink

  Sa se construiasca mai intai si apoi sa se demoleze! Sa se construiasca!!!!

 7. olmos 5 Septembrie 2015 at 08:33 Permalink

  Pentru acuratete ai putea sa schimbi si tu titul postarii in “Cea mai bună idee a primarului Romeo Stavarache: demolarea garajelor- cu un mic comision, evident, al meu e de 10 %”.
  Cristi, esti baiat mare! Vorbim de o administratie care nu e in stare sa faca o strada intreaga cap-coada. Care e plata si nu cere multa inginerie. Ce parcari supraetajate?!

 8. stan 5 Septembrie 2015 at 17:34 Permalink

  Asta este o simpla gargara , cine a autorizat pana acum constructia de garaje zise si “copertine” , Sfantul Duh sau primaria ? Sau poate presiunea gastii de “dezvoltatori imobiliari” din spatele primarului il face sa sustina asemenea idei : sa darame garajele si sa tranteasca niste blocuri printre blocuri ! La Bacau de ceva timp , se desfasoara un campionat de turnat betoane si nu prea au mai ramas locuri libere pentru concurenti .

 9. A C 7 Septembrie 2015 at 12:15 Permalink

  Atmir tinerii cu initiativa ! Dar nu pot fi de acord cu sustinerea ta.
  I-mi pun totusi intrebarea cat de dezinteresat esti cand lansezi sustinerea ta.Este oare o sondare de opinie pentru acuala administratie?
  Daca parintii tai ar detine un astfel de garaj ai mai fi la fel de entuziast?
  Cred ca ar fi mai potrvit sa sustii proiectele de constructii inaintea celor de demolare.
  Poate observi ca Bacaul a ramas fara un stadion, in loc de sala polivalenta ne-am ales cu o groapa parasita, sunt atatea proiecte incepute si neterminate si exemplele pot continua.

 10. ionutzzz 7 Septembrie 2015 at 13:54 Permalink

  nu este idea lui mutulache e idea altui personaj din politica bacauana el doar a dat copy paste in speranta ca mai poate aduce inapoi voturile pierdute demult multa bafta !!!!!11

 11. ionutzzz 7 Septembrie 2015 at 13:57 Permalink

  sa stiti ca ideea e mult mai dezvotlata decat ce a zis mutulache si ceea ce a scris A C are inteles pt ca ideea corecte este in felul urmator : cei ce au garaje concesionate vor avea obligatoriu un loc de parcare in noile parcari supraterane 😀 asa va fi multumita toata lumea unde mai pui ca altii cresc gaini in garajele astea de beton care sufoca si mai mult orasul deja sufocat de lipsa unei rute ocolitoare 😀


Lasa un comentariu