Idei și gânduri pentru dezvoltare în zona sudică a Bacăului

Luni, 8 Iulie 2019 | Bacau | 5 comentarii

Explorând atent zonele + cartierele sudice ale Bacăului, înțelegi foarte clar de ce aici calitatea vieții este mai scăzută decât în restul orașului, de la calitatea spațiului public și până la lipsa transportului public. Ceea ce puteam numi industrie cândva aici a cam apus.

Celula 1 a gropii de gunoi, plină de dă pe-afară, trebuie închisă cât mai curând (sutele, miile de ciori care își fac veacul pe aici le vedem și prin oraș, prin parcuri, iar mirosul și levigatul reprezintă o problemă majoră). Ne va costa destul, vreo 5 milioane de euro (bani pe care trebuia să îi avem deja strânși la buget dacă în fruntea orașului nu aveam niște populiști mincinoși cu privire la taxa de salubritate), dar e un lucru important ce trebuie făcut ca la carte.

Halda toxică de fosfogips a rămas tot acolo, neatinsă, chiar dacă a fost unul dintre punctele principale de atac ale actualului primar la adresa vechii administrații. Cică nu poate face nimic acolo pentru ca ar face obiectul unui dosar DNA, îmi răspunde primăria la o interpelare. Auzi scuză!

bacau sud 2 halda fosfogips

În zare se văd, ridicându-se semeț, stâlpii viaductului sudic al Centurii Bacău, dar și câțiva grataragii pe malul Bistriței.

Oare cum ar arată, în toată lunca asta (dintre zona industrială sudică, Ruși-Ciutea, Tamași spre est și pâna la confluența celor două râuri), un mare parc, cu amenajările hidrotehnice de rigoare? Cu alei, piste de alergare și pentru bicicliști și zone dedicate spectacolelor, bine conectate la transportul public și la oraș?

5 comentarii la “Idei și gânduri pentru dezvoltare în zona sudică a Bacăului”

 1. Mihnea 9 Iulie 2019 at 12:51 Permalink

  Idea e buna in sine si cred ca ar arata bine dar gandeste ca mare parte din terenul ala e teren agricol parcelat in “n” bucati. Cum faci sa convingi UAT Letea Veche si eventual UAT Tamasi si proprietarii de acolo sa faci parcul pe terenul lor?
  In lunca propriu zisa, chiar de o fi colmatat in coada laculu ide acumulare Galbeni udne se varsa Bistrita in Siret nu prea cred ca se poate face mare lucru.

  Da zona de langa apa e foarte interesanta, dar cred ca se poate rezuma la maxim un traseu de biciclete, cateva banci or prin apropiere de dig si plantarea de cativa arbori. Ar mai merge niste panouri care indica tipul de fauna si flora de zona, si eventual numere de telefon gratis prin care se poate sezisa Primaria Letea Veche sau Garda de Mediu cu privire la gunoaiele lasate prin preajma.

  Cat priveste zona de sud, mai degraba luam in calcul tot ce inseamna de la calea Republicii in cepand cu zoan Narcisa pana la FNC si eventual si cartierul Izvoare. Aici lipsesc cu desavarsire o multime de chestii. Ar trebui facut ceva cu platforma de la Robiente Industriale. Poate se gasesc o firma sa vina sa deschida o alta fabrica, sa valorifice cumva spatiul ala. De la fostul Perom (vis-a-vis de biserica Catolica) e o jale de nedescris cu zona aia. Pe partea Perom nici macar trotuar ca lumea nu este.

 2. Mihnea 9 Iulie 2019 at 12:56 Permalink

  Idea e buna in sine si cred ca ar arata bine dar gandeste ca mare parte din zona respectiva e teren agricol parcelat in “n” bucati. Cum faci sa convingi UAT Letea Veche si eventual UAT Tamasi cat si proprietarii de acolo sa faci parcul pe terenul lor?

  In lunca propriu zisa, chiar de o fi colmatat in coada lacului de acumulare Galbeni, mai exact unde se varsa Bistrita in Siret, nu prea cred ca se poate face mare lucru.

  Da, zona de langa apa e foarte interesanta, dar cred ca se poate rezuma doar la un traseu de biciclete, cateva banci montate prin apropierea digului si plantarea unor arbori. Ar mai merge si niste panouri care indica tipul de fauna si flora din zona si eventual numere de telefon gratis prin care se poate sezisa Primaria Letea Veche sau Garda de Mediu cu privire la gunoaiele lasate prin preajma.

  Cat priveste zona de sud, mai degraba luam in calcul tot ce inseamna de la calea Republicii incepand cu zona Narcisa pana la FNC si eventual si cartierul Izvoare. Aici lipsesc cu desavarsire o multime de chestii. Ar trebui facut ceva cu platforma de la Robinete Industriale. Poate se gaseste o firma sa vina sa deschida o alta fabrica ori sa valorifice cumva spatiul ala.

  De la fostul Perom (vis-a-vis de biserica Catolica) e o jale de nedescris cu zona aia. Pe partea Perom nici macar trotuar ca lumea nu este.

 3. Kros 12 Iulie 2019 at 09:12 Permalink

  Fratioare,sunt idei.Avem cu cine? Eeeheeeheee,nu prea.Prea multi au cedat si au parasite cetatea.Acum suntem o mana de oameni,multi batrani si ne va fi greu sa reconstruim acest oras.Totul sa rupt in 2005-2012.Cine spune ca doar Necula este vinovat nu are o privire in ansamblu,nu vede decit prezentul.In ultimul an in Bacau chiar sa mai facut cite ceva,important.Sa nu uitam de asfaltarea drumurilor nationale Bacau-Miercurea Ciuc,Bacau-Onesti,Bacau-Vaslui.Aeroportul.Intradevar acestea trebuiau facute mai demult,dar este bine ca se fac,poata o sa avem un restart in aceasta comuna numita Bacau.Pina ce orasele nu vor fi conduse ca pe propria firma,companie ,nu vom putea administra banii cu responsabilitate.

  • Mihnea 12 Iulie 2019 at 12:56 Permalink

   Ai dreptate cu administratiile trecute, in special cele trei mandate ale lui Stavarache unde iarasi intr-un interval lung de timp s-a inregistrat un regres al orasului si o scadere importanta a populatiei.

   Referitor la cei care au parasit orasul nu-i poate acuza nimeni. Daca nu ai mijloace si traiesti de pe o zi pe alta nu prea poti sa lupti. In general cand multi factori contribuie la declinul sever al unui oras, lumea pleaca si asta nu e de pe azi pe maine, istoria sta marturie. Sunt doua exemple de orase mari in SUA care declinul a contribuit la abandonarea semnificativa a orasului: St.Louis si Detroit.
   Bag de seama ca in urma regresului din ultimii ani, ca Bacaul cam aspira la titlul de a fi un fel de “Detroit de Romania” dar la scara mai mica.

   Acuma daca privim monografic, dezvoltarea accelarata a Bacaului axata puternic pe industrie si cresterea populatiei aferenta din anii aceia unde populatia Bacaului aproape s-a triplat, s-a intamplat in intervalul 1960-1989, deci aproximativ 30 de ani.
   Acum daca comparam cu perioada de dupa revolutie, din 1990 incoace avem un declin constant tot de aproximativ 30 de ani. Deci suntem la paritate de o parte si de alta a axei de progres si regres. Ar fi cazul sa inversam trendul negativ, mai mult spre progres. Ramane de vazut daca statul idiot format si din autoritatile locale cu cei mai prosti oameni pregatiti profesionali pe care i-a avut tara asta vor putea sa lucreze pentru niste obiective comune.

 4. Kros 15 Iulie 2019 at 10:38 Permalink

  Este adevarat ca Bacaul a avut acea crestere in perioada comunista.Fara sa aiba traditie sa investit masiv .Cei veniti au plecat la prima strigare.Nu aveau nici o legatura sufleteasca cu zona.Din pacate nu este nici un proiect care sa-i faca pe tineri sa ramana aici.Din pacate peste cinci ani va fi prea tarziu.In Bacau va trebui sa ne intoarcem cu citeva sute de ani in urma si sa aplicam pedepse in piata publica,cu biciul direct pe piele.Nu se poate ca o strada de 300m sa dureze un an asfaltarea si schimbarea unor cabluri si o teava.Nu se poate sa nu reusesti sa faci niste terenuri de fotbal pentru copii.Nu se poate ca pe terenurile de sport sa construiesti muzee.Nu se poate ca tota lumea sa arunce gunoiele pe jos.Nu se poate ca toti sa iasa cu cainii la cacare pe strada.Parca este un oras necondus.Sa ai atatea angajati la stat in Bacau si totusi orasul arata neadministrat.


Lasa un comentariu