Ieri la gara am atentat la siguranta nationala

Miercuri, 25 August 2010 | Bacau, foto, Pareri personale | 15 comentarii

Cum noi, astia care mai avem o pasiune pentru fotografie, nu avem prea multe locuri in care sa facem sesiuni foto cu prietenii cand avem chef, mergem des la Gara Bacau. M-am cam plictisit de locul ala, dar e ok. Nu merg in parcuri ca n-am de gand ca in backround-ul fotografiilor sa am buruieni si boscheti. Nu ca as avea ceva cu verdeata si cu natura, dar mi se pare prea comun pentru un fundal.

Gara, un loc relaxant
Am fost de multe ori la Gara si nimeni nu mi-a reprosat nimic. CFR-istii au fost mereu friendly cu fotografii, pana si mecanicii de pe locomotive. Ieri am fost la Gara cu niste prieteni sa facem niste poze, sa ne distram, sa bem un suc pe peron, chestii dintr-astea poate putin cam ciudate pentru unii, dar recreative pentru mine si prietenii mei.

Reprezint trei sferturi dintr-un terorist. Ghiciti ce mi s-a intamplat ieri. S-a luat un militian de mine: “Asa, ca idee, n-aveti voie sa faceti poze la Gara. Si in preajma trenurilor in general.” Eu, de colo: “De ce? Exista vreo lege care imi interzice acest lucru?” Politistul avea chef sa se bage in seama, clar. Ce putea sa-mi spuna decat ca “CFR-ul tine de reteaua nationala de transport, iar asta inseamna siguranta nationala.” Mi-a zis niste vorbe ceva in genul “ar fi bine sa te cari”, iar eu nu l-am mai bagat in seama. Am plecat din zona.

Ce treaba are siguranta nationala cu trenurile si cu gara, nu stiu. Nu-i vreme de razboi. E loc public pana la urma. N-am observat niciun panou pe care sa scrie ca nu am voie sa fac fotografii. Poate unii au uitat ca am trecut de ’89. Inainte de Revolutie legea spunea ca fotografiatul este interzis fara aprobare de la Partid pentru ca orice fotografie facuta pe strada ar fi putut avea scopuri ascunse, care sa atenteze la siguranta nationala. Era o mare aberatie, de ce sa nu recunoastem? Asa si cu politistul de la gara care mi-a spus ca n-am voie sa fac poze deoarece, vezi Doamne, atentez la siguranta nationala. Fabula total si tocmai de aceea n-am mai stat sa-i fac jocul.

N-am nimic cu politistii. Ii respect si nu sunt genul de om care sa aiba pica pe ei. Pur si simplu fac abstractie de ei. Totusi, pana la un punct. Ei sunt platiti sa vegheze la siguranta mea, nu sa ma deranjeze cu aberatii de genul astora de la gara.

15 comentarii la “Ieri la gara am atentat la siguranta nationala”

 1. Anonymous 25 August 2010 at 07:25 Permalink

  @kristofer

  Asta e o problema cu care se confrunta nu numai pasionatii de transportul feroviar atunci cand pozeaza prin gari cat si ceilalti fotografi.

  Pentru cultura generala a majoritatii, exista o lege care interzice in anumite zone accesul la mai putin de 10m ?(parca) in jurul axului caii ferate, dar de obicei acele panouri sunt aplicate in zona triajelor, a depoului, a spatiilor de manevra etc.
  Problema ca in gara aceasta lege nu se poate aplica, odata d.p.d.v practic altfel calatorii si gara ar fi imcompatibile ca localizare fiind mai aproape de distanta prevazuta de lege fata de axul caii ferate si apoi din prisma bunului simt: niste fotografii facute la trenuri nu vor prejudicia sau pune in pericol reteaua de cai ferate nationala.

  Vor mai trece multi ani pana cand mentalitatea unor astfel de oameni se va schimba.

  Un exemplu pozitiv: in Germania, Austria, etc., companiile de cale ferate chiar sunt foarte atenti cu pasionatii de transport feroviar, oferindu-le acestora din urma chiar si sedinte speciale de fotografie pentru trenuri de epoca, etc.

 2. TipulDinUmbra 25 August 2010 at 10:10 Permalink

  Vroia sa apara pe kristofer93 si nu stia cum.

 3. macedon 25 August 2010 at 12:36 Permalink

  mi a placut de el ca la fiecare replica de a noastra ii trebuia "aprox 45 de secunde" sa coaca o replica formala, institutionala si legala pentru noi =))

 4. silwiu 26 August 2010 at 00:05 Permalink

  bun venit in lumea pasionatilor feroviari. nu exista nici o lege, CFR-ul interzice pozatul in depou din motive de siguranta insa peronul garii este loc public.
  si acuma faza cu siguranta nationala e cam stearsa… daca cauti pe net poti sa iti faci o locomotiva acasa ca gasesti tot felul de schite si informatii

 5. camerarosie 26 August 2010 at 00:52 Permalink

  Daca n-ai nimic cu politistii, de ce ii numesti militieni. Hotaraste-te, ai sau n-ai…?!

 6. kristofer93 26 August 2010 at 02:34 Permalink

  Ce treaba are una cu alta?

 7. Anonymous 26 August 2010 at 11:24 Permalink

  @ kristofer.+1 ce legatura are cum ii numesti cu daca ai sau nu ai ceva cu ei? WTF?

 8. Anonymous 26 August 2010 at 12:52 Permalink

  te bagi in seama aiurea…vrei sa arati ca ai lasat tu de la tine…

 9. silwiu 26 August 2010 at 17:18 Permalink

  @camerarosie esti gabor?

 10. Bita Adi 27 August 2010 at 15:49 Permalink

  Ca de obicei cand propui si tu un subiect mai bun de discutat lumea se abate de la subiect si incepe cearta… Oameni, aici era vorba despre faptul ca pasionatii de fotografie nu sunt lasati sa se desfasoare in locurile publice. Nu era vorba despre cine e gabor, cum mai sunt (sau erau) numiti politistii, daca are pica Cristi pe ei sau nu. Reveniti-va!

 11. TipulDinUmbra 28 August 2010 at 00:44 Permalink

  @camerarosie , nu te mai da destept pe fiecare blog pe care comentezi.

 12. Anonymous 28 August 2010 at 10:35 Permalink

  Stai linistit ca nici in strainatate nu e voie sa faci poze in gari.

 13. camerarosie 2 Septembrie 2010 at 02:05 Permalink

  @TipulDinUmbra,

  Simti ceva frustrare sau care e problema ta? Nu te simti ok daca nu iesi si tu putin in fata?

  @Ceilalti curiosi

  Sa dormiti linistiti la noapte pentru ca nu, nu sunt "gabor", nici militian sau politist. Dar e cert ca daca numesti militian un om al legii, in sens peiorativ, ai ceva cu el.

 14. Costin 5 Septembrie 2010 at 22:54 Permalink

  mi.a placut de tine la faza asta daca ai fost cum ai zis…asa trebuie facut. Regula jocului uitata de multe ori este ca poti iesi oricand din el.

 15. donvilly 6 Februarie 2011 at 11:40 Permalink

  Pentru cei care cred ca in strainatate nu ai voie sa faci poze tin sa va anunt ca va inselati amarnic.
  Numai la noi exista mentalitatea de comunism in unii ciocanari sau politai ce au mai putine clase decat trenul. N-am nimic cu ei dar se leaga de unul ce face poze dar de aurolaci si restul rejecturilor nu se leaga .
  Ps: imi place ce ai scris te invit si pe http://www.trainfan.myfreeforum.org poate ne areti si noua fotografiile tale.


Lasa un comentariu