Imaginea Romaniei in lume

Luni, 15 Noiembrie 2010 | Pareri personale | 4 comentarii

Pentru ora de astazi de istorie am avut de pregatit doua chestii interesante. Prima, un scurt eseu despre imaginea Romaniei in lume. A doua, o campanie publicitara pentru a atrage turisti in tara. Deoarece am considerat ca cele doua sarcini au legatura una cu alta am decis sa le centrez pe ceea ce cred eu ca ar trebui sa constituie brandul de tara, adica pe Dracula.

Imaginea Romaniei in lume in cateva cuvinte
Romania, aceasta tara de la marginea Europei, are o problema in a-si promova imaginea nu doar in interiorul continentului, ci si in intreaga lume. Dupa parerea mea, vorbim despre o deficienta a noastra de a ne etala valorile si de a le promova peste hotare.

Daca tot vorbim despre valori, cand mergem in strainatate si spunem ca suntem romani primele cuvinte pe care le auzim sunt Nadia, Hagi, Ilie Nastase, Dracula si cam atat. Asta in cazul in care respectivii straini nu ne intorc spatele si fug. Nu avem un brand de tara adevarat si care sa ne ajute. Nu, n-ar trebui sa ne reprezinte nici frunza de pe logo-ul turistic si nici Carpathian Garden, ca paduri sunt peste tot in lume.

Am pomenit mai devreme de Dracula. Da, este o legenda, una de care intreg mapamondul a auzit. Multi stiu Romania ca fiind tara lui Dracula. Asta nu intelegem noi, ca trebuie sa investim in genul acesta de mituri ca mai apoi sa scoatem bani buni din asta. Exista la un moment dat initiativa de a se face un parc de distractii cu aceasta tematica. Proiectul a fost abandonat si cred ca rau s-a facut.

Pana nu vom atrage turisti suficienti incat sa aratam lumii intregi ca Romania nu este o tara bananiera, vom fi perceputi in continuare ca tara de origine a rromilor. Din pacate, in acest moment suntem perceputi in Europa ca fiind o natiune de rromi tigani. Nu numai ca nu incercam, dar nici nu vrem sa ne reparam falsa imagine creata de putinii indivizi care au plecat din tara cu scopul de a fura, de a viola si de a ucide. Pe seama acestora mass-media din occident face atat de mult tam-tam incat imaginea noastra ca tara are mult de suferit.

4 comentarii la “Imaginea Romaniei in lume”

 1. Laura 15 Noiembrie 2010 at 07:49 Permalink

  Good point!

 2. Ezi 16 Noiembrie 2010 at 14:21 Permalink

  http://www.youtube.com/watch?v=WSsBUdHrqao

 3. Anonymous 16 Noiembrie 2010 at 22:07 Permalink

  Bine Eziiii:)).
  Un geniu vorbeste despre Romania!.
  http://www.youtube.com/watch?v=WSsBUdHrqao enjoy:)

 4. sandybook 17 Noiembrie 2010 at 21:36 Permalink

  Crede-ma ca foarte putini straini isi mai amintesc de Nadia si de Ilie Nastase, cu atat mai putin cei tineri, dar de Dracula chiar stiu absolut toti. Si da, ai dreptate, asta ar fi un brand de tara unic. Dar nu sunt minti ca s-o priceapa, iar cele pricepute nu sunt unde ar trebui sa fie pentru a o pune in practica. Pana una-alta, frunza (iarba) ne omoara. Si la propriu, si la figurat 😀


Lasa un comentariu