Săptămâna trecută, înainte ca închirierea unor clădiri de pe Insula de Agremen pentru activități economice să intre la vot în Consiliul Local, am cerut Primăriei Bacău să îmi faciliteze accesul pe șantierul insulei pentru a vedea ce obiective introducem în domeniul public și care este stadiul în care se află lucrările.
Eu așa am procedat de fiecare dată când în Consiliul Local intra la vot vreun proiect cu vreun amplasament despre care nu eram sigur că e așa cum apare în documente. Trebuie să mergi la fața locului și să vezi cu ochii tăi ce urmează să votezi, așa cred că trebuie făcută administrația locală, nu doar din birou, privind niște hârtii.
Concluzia, după 6 ani fără acces pentru public și două administrații care au meșterit proiectul, pierzând fondurile europene atrase? Nu a meritat. Dar să le luăm pe rând.
Pontonul chiar este reușit, va fi unul dintre punctele principale de atracție din municipiul Bacău dacă va fi pus în valoare cu terase și restaurante care să respecte reguli estetice unitare (am atras atenția asupra acestui lucru în ședința de CL).
Foarte, foarte mulți copaci tăiați, peste o treime. Se vede și cu ochiul liber, dar și din satelit, din imaginile actualizate periodic pe Google Maps, cum bine a scos în evidență profesorul Serban Lucian. Directorul Zaharia de la SSPM, care m-a însoțit pe insulă, mi-a spus că există documentație pentru toate tăierile (vom verifica dacă așa stă treaba deoarece mă îndoiesc) și că oricum vor fi plantați alți 300 de pomi și arbuști, mergând pe ideea că nu trebuie să avem „un crâng urban”, ci o vegetație mai elegantă.
Pista pentru biciclete perimetrală din proiectul inițial lipsește cu desăvârșire și am atras atenția în plenul Consiliului Local că ceea ce apare la final în teren trebuie să fie exact ca în documentația tehnico-economică inițială din 2009, HCL actualizată doar în 2011. SSPM nu a modificat proiectul în vreun fel, deci trebuie respectat tot ce a fost desenat și prevăzut de administrația anterioară. Asta așa, ca să mai demontăm un mit propagat aiurea de actualul primar.
Iarba mare și buruienile de un metru probabil că vor fi tăiate între timp, iar la aquapark încă se lucra de zor la instalații, proiectate fie foarte prost, fie deloc în timpul administrației Stavarache-PNL. Totuși, asta nu scuză cei 4 ani în care s-au mișcat mult prea puține lucruri pe Insula de Agrement. Încă era serios de lucru și la bibliotecă, la structura de cățărare și la sera urbană, dar și la peretele anticomunist de la intrare.
O altă problema sunt zidurile fostului Club Marinarul, care stau pe terenul municipalității fără vreun contract de închiriere sau concesiune. Situația juridică trebuia să fie clarificată în acești 4 ani și eventual terenul să fie eliberat, dar administrația Necula pare că a stat cu documentele în sertar, fără să se atingă de acest cartof fierbinte din mijlocul Insulei de Agrement. Nu e ok și vom face lumină cât de curând în această speță.
Veți observa și băncile parcă prea multe și urâte pe alocuri, dar și pavelele „ecologice” în care doamnele își vor rupe tocurile dacă vor avea curajul să calce pe ele. De asemenea, trebuie făcut ceva cu apa din jurul insulei, care pare să se colmateze la loc după doar 1 an de la lucrările efectuate de o firmă apropiată de PSD-ul lui Arsene de la Neamț, lăudată de baronul Benea.
Probabil că vara asta va fi gata modernizarea Insulei de Agrement după 6 ani de incompetență, dar mie îmi pare un proiect fără identitate și care va necesita multe ajustări viitoare.
În ceea ce privește închiererea spațiilor scoase la licitație, voi fi cu ochii ca pe butelie pe această procedură demarată în foarte mare grabă și cu foarte multe aspecte nelămurite.