Interpelare către toate școlile și liceele din Bacău despre nevoile lor materiale

Luni, 3 Septembrie 2018 | Initiative personale | Comenteaza

Pentru ca părinții și elevii din municipiul Bacău să nu mai scoată din buzunar bani pentru bunuri și servicii (cretă, hârtie igienică, scaune, bănci, tablă, reparații, pază) pe parcursul anului școlar care stă să înceapă, am trimis tuturor școlilor și liceelor din Bacău o interpelare.

Le-am cerut exact următorul lucru: să îmi comunice cuantumul fondurilor bănești necesare pentru asigurarea tuturor cheltuielilor cu bunuri și servicii în anul școlar 2018-2019 la nivelul unității de învățământ pe care o conduceți, pe lângă cele alocate deja, astfel încât acestea să fie acoperite de la bugetul local, fără ca părinții și elevii să fie nevoiți să suporte diferite cheltuieli necesare desfășurării actului educațional din buzunarele proprii.

Am primit deja câteva numere de înregistrare și vă mărturisesc că aștept cu mare interes răspunsurile directorilor instituțiilor de învățământ. Acest exercițiu l-am mai făcut, însă în consiliile de administrație din școlile în care știam sigur de la părinți că fondul școlii era deja o regulă și că părinții plăteau o grămadă de achiziții și servicii care ar trebui asigurate de primărie. La un moment dat, un director de mare liceu din Bacău venise chiar în plenul consiliului să se jure că nu e așa, acuzându-mă de “fake news”, dar atunci nu a făcut decât să se descalifice în fața elevilor și părinților care știau prea bine cum stă treaba cu fondurile colectate informal la nivelul unității respective.

Așadar, da, ați citit bine și aceasta este normalitatea: creta, hârtia igienică, băncile, tabla, scaunele, videoproiectorul, paza, reparațiile, materialele de curățenie etc trebuie achiziționate de către școală, adică din banii alocați de administrația locală.

Ce voi face cu aceste răspunsuri? Simplu: le voi duce pe masa Consiliului Local și voi cere majorarea fondurilor pentru bunuri și servicii (cod 64.02.20 în bugetul local aprobat). Sper doar ca directorii să fie onești și să spună clar ce nevoi financiare au școlile pe care le conduc astfel încât să nu mai dea din umeri și să afirme că nu au bani fără să ceară oficial de la primărie – da, am întâlnit multe cazuri!

Dacă vor spune că au suficienți bani doar ca să nu deranjeze anumite figuri mai ales politice care îi susțin, nu vor avea absolut niciun drept să pună părinții și elevii la cheltuială în următorul an școlar.

ghinghes capitala tineretului

Lasa un comentariu