Miercuri, 9 Decembrie 2015 | Bacau | 3 comentarii
Din ciclul legilor făcute și adoptate fără cap de minunații noștri parlamentari, Camera Deputaților a votat recent o inițiativă legislativă care interzice de îndată desfășurarea oricărui tip de activități în clădirile incluse în clasa I de risc seismic (cele cu vestita “bulină roșie”). Iohannis a promulgat-o imediat după Colectiv. Sunt mii de astfel de blocuri în toată țara, care găzduiesc o mulțime de magazine, restaurante, hoteluri și instituții culturale. Practic, legea spune că se închid toate acestea, fiind afectate mii de IMM-uri, angajații lor, familiile lor, dar și bugetele locale. În Bacău există 13 blocuri cu bulină roșie: Mărășești 4, 7, 9, 10 și 12 (centru); Războieni 23, 28 și 50, Aleea Parcului 1, Mihai Eminescu 7B și 18, Nicolae Titulescu 26 și Nicu Enea 48. La o scurtă trecere în revistă, zeci de business-uri locale ar urma să se închidă în urma aplicării Legii nr. 282/2015, prin care s-a modificat Ordonanţa Guvernului nr.20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente. Impactul negativ ar fi uriaș, iar cei afectați trebuie să se miște cumva, să ia atitudine. Până atunci, pot să vă spun cum a luat naștere tâmpenia asta de act normativ care practic le dă în cap micilor comercianți și totodată celor care își câștiga existența de pe urma acestor mici afaceri. Legea a fost inițiată în martie 2014 de 34 de senatori și adoptată de Senat pe 17 septembrie 2014. După ce a stat 1 an în stand-by, Camera Deputaților a luat-o în discuție pe 6 octombrie 2015. A trecut rapid de toate comisiile, primind aviz favorabil, și a fost votată pe 21 octombrie 2015. Pe 26 octombrie, legea a fost depusă la secretarul general al Camerei pentru exercitarea dreptului de sesizare asupra constitutionalității legii. Se pare că această verificare la Curtea Constituțională a fost sărită, legea fiind trimisă spre promulgare pe 31 octombrie, deci la o zi după tragedia din Colectiv! Iohannis a promulgat-o fără să clipească pe 17 noiembrie 2015, condamnând la moarte mii de afaceri mici și mijlocii din întreaga țară. Înțeleg, în joc este siguranța cetățenilor, însă de ce n-au prevăzut niște dispoziții tranzitorii prin care proprietarii să aibă timp să consolideze respectivele imobile? Cine sunt băcăuanii care au fost PENTRU această lege tâmpită: Să dăm Cezarului ce-i al Cezarului și să menționăm că senatorul Dragoș Luchian este singurul parlamentar băcăuan care a votat ÎMPOTRIVA acestei legi. Senatorii Vasile Nistor (PC, acum ALDE) și Bujor Dumitru (PSD) și deputații Ionel Palăr (PNL), Lucian Șova (PSD) au absentat. Dacă vi se va închide alimentara/cafeneaua/magazinul/teatrul/galeria de artă, acum știți pe cine să înjurați. I-am ales să ne reprezinte, nu să ne omoare mica economia locală!
Articole recomandate:
Search
Articole Recente
- Galerie foto: spălat mecanizat al străzilor și trotuarelor din Bacău
- Observații din stradă după prima tură cu bicicleta din 2021
- Pe cine deranjează contractul de management obligatoriu dintre directorii de școli și primar?
- În sfârșit, avem Comisie de circulație în municipiului Bacău
- Ședința Consiliului Local Bacău din 31 martie 2021 (rezumatul proiectelor)
Comentarii recente
- Mike on Pe cine deranjează contractul de management obligatoriu dintre directorii de școli și primar?
- George on Ședința Consiliului Local Bacău din 31 martie 2021 (rezumatul proiectelor)
- Mihnea on A13: Bacău-Brașov sau Răcăciuni-Brașov?
- Mike on Ședința Consiliului Local Bacău din 5 martie 2021. Externalizarea salubrizării sau SMUP?
- Kristofer on Consultări pentru strategia de dezvoltare urbană la nivel metropolitan
- Kristofer on Ședința Consiliului Local Bacău din 5 martie 2021. Externalizarea salubrizării sau SMUP?
- Stan on Ședința Consiliului Local Bacău din 5 martie 2021. Externalizarea salubrizării sau SMUP?
- Kuru on Ședința Consiliului Local Bacău din 5 martie 2021. Externalizarea salubrizării sau SMUP?
- George on Ședința Consiliului Local Bacău din 26 februarie 2021 (rezumatul proiectelor)
- George on Ședința Consiliului Local Bacău din 26 februarie 2021 (rezumatul proiectelor)
Sa consolideze mai bine blocurile… Si sa lase comercianții sa-si desfășoare activitatea… Anul trecut am văzut in blocul de vis a vis de clădirea primariei cum s-a făcut o trecere (gaura) între spațiul comercial de la parter si primul etaj, blocurile sunt “varza” si la primul cutremur puternic vor fi la pământ sau vor deveni nelocuibile…
Intr-un fel, siguranta noastra ar trebui sa fie pe primul plan. Dar cred ca ar trebui ca in cazul in care aceasta lege este pusa in aplicare, sa se faca in asa fel incat blocurile respective sa fie remodernizate si stabilizate, astfel incat riscul sa fie mai mic. Pe langa asta, nu suntem nici o tara in care riscul producerii unui seism sa fie mare, deci nu vad relevanta insistentei pe o asemenea tema. Am inteles ca incidentul de la Colectiv a fost cauza, dar e ceva cu totul si cu totul diferit.
Cosmin Necula se cam baga prea mult in seama, nu credeti?