Locuințele sociale din Bacău: puține disponibile, dar aproape 3.000 de solicitări

Duminica, 25 Septembrie 2016 | Bacau, Pareri personale | 1 comentariu

Săptămâna trecută, mai exact pe 15 septembrie 2016, la Primăria 2 din incinta Pieței Centrale, am participat la prima mea ședință ca membru al Comisiei de analiză a solicitărilor de locuințe sociale sau din fondul locativ de stat, administrate prin grija Consiliului Local Bacău.

Mi-a plăcut tematica lucrărilor și a discuțiilor, dar, după cele 2 ore de analiză pe marginea unor cazuri sociale din oraș, nu aveam cum să nu plec încărcat cu acele probleme ale oamenilor.

Bacăul are multe familii aflate în nevoie, iar aceste ședințe ale comisiei de locuințe sociale sunt ca un duș rece. Zic asta pentru că mă număr printre tâmpiții ăia (de stânga) ce iau în serios articolul 47 din Constituția României privind nivelul de trai. Că am putea introduce în draga noastră lege fundamentală și dreptul la o locuință decentă, așa cum e în țări precum Belgia, Elveția și Finlanda, asta e partea a doua. Eu aș susține asta.

Până atunci, puținele locuințe sociale pe care statul le pune la dispoziția cetățenilor săi defavorizați (a nu se citi leneși, ci persoane care de cele mai multe ori au avut ghinion în viață) trebuie distribuite ținând cont pe de o parte de realitățile sociale locale, pe de altă parte de legile în vigoare. Iar când spun legi, mă refer inclusiv la criteriile de acces stabilite la nivel local prin HCL nr. 181/31.05.2016. Așadar, nu dă nimeni din această comisie locuințe după capul lui, mai ales după precedentul Romeo Stavarache, condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare în dosarul “Apartamentul”.

bloc_by_kristofer93-d2hh9jx (1)

Pe ordinea de zi a ședinței din 15 septembrie 2016 am avut 10 puncte vizând solicitări de schimb, prelungire contracte, cumpărări de case naționalizate, schimbări de titulari pentru astfel de case, dar și de extindere a unor spații – toate pentru locuințe sociale și din fondul locativ de stat administrate de municipalitate. Pe unele le-am aprobat, în anumite cazuri am pus condiții, iar pe altele nu. Toate deciziile sunt luate în baza legii, iar informațiile oferite de aparatul de specialitate de la “Compartiment Evidență Contracte” sunt chiar mulțumitoare, astfel încât noi, membrii comisiei, să știm exact ce avem pe masă: cine sunt titularii, ce solicită exact, care e contextul, dacă și ce datorii au, care e situația lor socială, în ce fel este respectat contractul de închiriere etc. Fiind date cu caracter personal, n-am voie să vă detaliez situațiile sociale, însă vă rog să mă credeți pe cuvânt că unele sunt chiar dramatice.

Exemplu: familie cu o grămadă de copii și nepoți care ar trebui evacuată deoarece are datorii la bugetul local sau/și nu își plătește chiria. Îi lași sub cerul liber sau le mai dai încă 6 luni perioadă de încercare pentru a-și achita datoriile? Pe de altă parte, avem alte persoane de bună credință care așteaptă o locuință socială și care îndeplinesc punctajul cerut.

Știți care e numărul dosarelor prin care se solicită municipalității locuințe sociale sau ANL? 2839 la data de 15 septembrie 2016. 2839! Familii, tineri, persoane singure, persoane cu handicap etc. Iar numărul de locuințe sociale libere este 27, în timp ce apartamentele ANL vacante ajung la 78 (sper că nu am înțeles greșit). Aceste imobile urmează a fi ocupate după selecția care va fi efectuată în următoarea perioadă. Comisia analizează, își dă avizul, dar decizia finală e mereu la Consiliul Local. Apropo de asta, până pe 20 octombrie 2016, solicitanții au ocazia să își completeze dosarele pentru obținerea locuințelor sociale. La aproape 3000 de cereri, orice punct în plus contează! A scris și ZDBC despre asta.

bacau inaltime noaptea decebal

Alte concluzii pe care le-am desprins în urma ședinței de pe 15 septembrie a Comisiei de locuințe sociale:

  • situația datoriilor actualilor chiriași este uneori foarte anevoioasă: ok, îi execuți (adică îi obligi cumva să își plătească datoriile sau să îi dai afară din acele locuințe), dar ce faci cu copiii familiilor pe care îi lași sub cerul liber?
  • Poliția Locală nu are suficient curaj (ca să nu spun cojones) pentru a evacua ocupanții abuzivi ai unor imobile care aparțin Consiliului Local – aici chiar avem o problemă;
  • înființarea unei regii autonome în subordinea Consiliului Local pentru gestionarea locuințelor sociale poate fi o soluție la multe probleme din acest domeniu;
  • înțeleg că există un teren de aproape 10.000 de mp în Bacău pe care municipalitatea îl poate oferi ANL ca să facă locuințe sociale. Ce așteptăm? Sau nu vrea Guvernul?
  • ca fapt divers, compania Sierra Quadrant se ocupă de toate evaluările locuințelor din fondul locativ al mun. Bacău. Ăștia sunt în tot și-n toate.

Vă voi ține la curent vizavi de situația locuințelor sociale și voi încerca să transparentizez activitatea acestei comisii! Dacă aveți întrebări, știți unde mă găsiți.

Noua componență a Comisiei de locuințe sociale, stabilită prin HCL 244/31.08.2016, îi mai include pe viceprimarii Dragoș Ștefan și Constantin Scripăț (primul fiind președinte al comisiei), Daniel Miclăuș (PNL), Raluca Ioana Dinu și Adrian Gavriliu (ambii de la PSD), Ioan Popa (cabinet primar), Daniela Pozînărea (director la Direcția de Asistență Socială), Corneliu Gavrilescu (șef al Serviciului juridic), Cristina Bardașu (director adjunct la compartimentul Arhitect Șef), respectiv Maria Magdalena Bogdan și Ioana Felea (ambele de la compartimentul Evidență Contracte). Secretarul comisiei: Ramona Hogaș (inspector la compartimentul Fond Locativ).

1 comentariu la “Locuințele sociale din Bacău: puține disponibile, dar aproape 3.000 de solicitări”

  1. Cătălin Turcitu 25 Septembrie 2016 at 23:46 Permalink

    Orașul are într-adevăr foarte multe probleme. Trebuie sa recunoaștem ca misiunea celor care ne conduc acum nu este deloc ușoară: buget insuficient, datorii, proiecte împotmolite, ajutor dat cu pipeta din partea guvernului, destule interese locale mai vechi si mai noi, putina incompetenta (deși sunt convins ca numărul celor capabili creste constant si acest lucru ne mai da ceva optimism), etc. Însă așa suntem noi romanii, credem ca suntem o nație “formidabila” si meritam foarte multe fără sa facem mai nimic. Așa ca răbdare si evident mult mai multă munca si responsabilitate din partea tuturor fie ca suntem simpli cetățeni, antreprenori, bugetari sau factori de decizie. PS: si ai dreptate obligatoriu trebuie cojones pentru ca nicăieri in lume nu s-ar fi ajuns la civilizatie fără a se respecta legea si fără ca aceasta sa fie impusă de către cine trebuie.


Lasa un comentariu