Document: Ministerul Educației refuză să respecte un drept al elevilor și studenților

Marti, 27 Ianuarie 2015 | Initiative personale, Studenti, Tineret | 1 comentariu

Am găsit vinovatul pentru faptul că elevii și studenții nu beneficiază de tarif redus cu 50% pentru transportul feroviar, așa cum prevede Legea Educației nr. 1/2011! E nimeni altul decât Ministerul Educației care, conform unui document al Ministerului Transporturilor, a refuzat sistematic avizarea unui proiect de Hotărâre de Guvern privind acordarea facilităților pentru elevi și studenți.

Alexandru Bajdechi a trimis de curând o cerere pe informații la Ministerul Transporturilor, iar răspunsul instituției face lumină în problema despre care am scris la sfârșitul anului trecut atât pe Adevarul.ro, cât și aici, pe blog: Guvernul, prin CFR Călători, nu respectă drepturile elevilor și ale studenților.

Concret, după adoptarea Legii Educației nr. 1/2011, Guvernul trebuia să armonizeze, prin Hotărâre de Guvern, prevederile existente privind acordarea facilităților pentru elevi și studenți (HG nr. 309/1996) cu ceea ce spune noua Lege a Educației:

Elevii din învăţământul obligatoriu, profesional şi liceal acreditat/autorizat, respectiv studenţii la forma de învăţământ cu frecvenţă beneficiază de tarif redus cu 50% pentru transportul local în comun, de suprafaţă, naval şi subteran, precum şi pentru transportul intern auto, feroviar şi naval.

Semnat la data de 15 ianuarie 2015 de Adrian Olteanu, director în cadrul Ministerului Transporturilor, răspunsul arată că, după apariția Legii nr. 1/2011 a educației naționale, Ministerul Transporturilor a elaborat și introdus pe circuitul extern de avizare un proiect de Hotărâre de Guvern privind acordarea facilităților pentru elevi și studenți privind transportul pe calea ferată, proiect neavizat sistematic de către Ministerul Educației, care propunea includerea în cadrul proiectului a unor prevederi prin care să se instituie sarcini suplimentare în sarcina Ministerului Transportului.

raspuns transport elevi studenti ministerul transportului 2015

Pe scurt, Ministerul Educației refuză să respecte Legea Educației, iar cei care au de suferit suntem noi, studenții și elevii, care trebuie să ne raportăm la aberanta Hotărâre de Guvern nr. 309/1996, adoptată în baza Legii Educației nr. 84/1995. Putem spune că suntem cu 20 de ani în urmă din cauza relei-voințe a Ministerului Educației, condus până nu demult de Remus Pricopie.

Să vedem dacă Sorin Câmpeanu, actualul ministru al Educației, are de gând să respecte drepturile studenților. Dacă da, așteptăm avizarea HG-ului și adoptarea documentului într-o ședință de Guvern!

În altă ordine de idei, am trimis pe 3 decembrie la Ministerul Educației o nouă cerere de solicitare a unor informații publice privind funcționarea și finanțarea Consiliului Elevilor. Au trecut aproape 2 luni de atunci. Am sunat, m-am interesat, iar cei de la Direcția Juridică mi-au spus că mai durează. Cât să mai aștept? Termenul de 30 de zile a trecut de multă vreme.

1 comentariu la “Document: Ministerul Educației refuză să respecte un drept al elevilor și studenților”

  1. X-Girl 27 Ianuarie 2015 at 16:49 Permalink

    Asta e fapta penala si trebuie ca cineva sa se sesizeze!


Lasa un comentariu