După modificarea Codului Penal, în Bacău s-au desfăcut niște șampanii

Miercuri, 4 Iulie 2018 | Bacau | 6 comentarii

Astăzi, Camera Deputaților a votat proiectul de modificare a Codului Penal, la doar o zi distanță după aprobarea în Senat, dezincriminând parțial abuzul în serviciu (va fi infracțiune doar dacă e pentru sine, pentru un membru al familiei sau pentru afini), exceptând infracțiunile de spălare de bani și constituire de grup infracțional organizat de la confiscarea extinsă, eliminând complet neglijența în serviciu și reducând considerabil termenele de prescripție.

Vă voi expune un caz real (deci nu vă relatez din povești, ci dintr-o experiență trăită direct la sursă) ca să vă dați seama concret cum destui domni și doamne scapă de răspunderea penală dacă această lege odioasă votată astăzi va ajunge în Monitorul Oficial și automat să producă efecte juridice.

Context: anual, la nivelul autorităților locale, municipalități și județe, se acordă finanțări nerambursabile ONG-urilor pentru activități non-profit în baza Legii 350/2005, prin concurs de proiecte. Există metodologie generală, ghiduri de finanțare pe fiecare domeniu în parte (sport, social, educație, tineret, mediu – în funcție de prioritățile politice decise de respectiva primărie sau respectivul consiliu județean), comisii de evaluare, punctaje, contestații, deci practic o întreagă procedură competițională asemănătoare unei licitații.

Fapta: în loc să constate rezultatele comisiilor de evaluare și să aprobe proiectele câștigătoare în ordinea punctajelor, așa cum prevede Legea 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general, edilii unui mare oraș bagă proiectul în Consiliul Local și, prin amendamente, ciuntesc documentul astfel încât să intre la finanțare alte proiecte și cu alte sume, neținând cont de punctajele comisiilor, deci de concursul de proiecte. Așadar, aleg ei proiectele care trebuie finanțate și cu cât. Sumele direcționate după bunul plac se ridică la câteva sute de mii de lei. Ridicatorii de mână de partid din consiliul local sunt de acord și ei, măgăria trece și încep să se desfășoare proiectele și să se facă plățile.

Dosarul: DNA este sesizată, deschide dosar și începe să cheme martori la audieri. Unii dintre ei or fi devenit suspecți. Infracțiunea cercetată în rem este, desigur, cea de abuz în serviciu, căci s-au acordat finanțări nerambursabile și s-au făcut plăți către niște ONG-uri cu încălcarea legii 350/2005, neținându-se cont de rezultatele inițiale ale concursului de proiecte desfășurat și finalizat prin rapoartele comisiilor. Infracțiunea e săvârșită în plenul Consiliului Local, principalele probe fiind scrise cu cerneală: procesul verbal al ședinței, proiectul de hotărâre și hotărârea de Consiliu Local. Ziua, ca hoții.

Dezincriminarea: conform noii definiții, abuzul în serviciu există doar dacă se obține un folos material doar pentru sine, soț, rudă sau afin până la gradul II inclusiv. În speța de mai sus, foloasele sunt pentru niște persoane juridice, deci adio răspundere penală căci infracțiunea pentru care DNA a deschis dosar, ce să vezi, nu va mai exista pentru că a fost restrânsă. Cum bine spun colegii de la APADOR-CH, abuzul în serviciu a devinit infracţiune de corupţie în familie.

Concluzia: liber la acordat finanțări și contracte prin încălcarea legii atâta vreme cât nu e pentru respectivul funcționar ori pentru soț, vreo rudă sau vreun afin până la gradul II inclusiv!

Acum înțelegem cu toții ce înseamnă „vreți să mai fiu președintele vostru?”. Președintele lor, al politicienilor și demnitarilor care vor să scape basma curată în urma hoțiilor pe care le produc sau pe care le girează sub o formă sau alta.

conferinta-psd dragnea benea necula

6 comentarii la “După modificarea Codului Penal, în Bacău s-au desfăcut niște șampanii”

 1. Sorrynotsorry 4 Iulie 2018 at 19:31 Permalink

  Suparare mare in Paralelia la voi, mon cher?
  Auzi, nu mor caii cand vor cainii!

 2. Kros 9 Iulie 2018 at 16:32 Permalink

  Dati exemple.Nu mai vorbiti la general ca pareti dusi.Toata strategia voastra si a PNL a fost bazata pe arestari.Nu intelegeti ca oamenii vor altceva? Gata,sa rasuflat.Daca vreti sa scapam de PSD ,veniti cu program.Ca altfel vor iesi inca doua mandate.Nu vii si spui ca batranii voteaza ,,ciuma “,dar in prim plan aveti un batranel.Nu vii si spui ca ciuma te duce la rasarit dar in fata ai pe cineva cu studiile la Moscova.Terminati cu demagogia ca distrugeti tot din aceasta tara.Cu astfel de politici care dezbina si ultimii oameni care au mai ramas pe aici,nu veti ajunge la putere niciodata.Fiti mai constructive.Avem nevoie de o reconciliere nationala,asta daca se mai simte ceva pentru tara noastra.

  • Kristofer 9 Iulie 2018 at 18:18 Permalink

   Eu nu sunt în PNL, deci nu știu de ce îmi este adresat acest comentariu.

 3. Kros 10 Iulie 2018 at 11:28 Permalink

  Exista dreapta si stanga. Dreapta sa pozitionat gresit.Stanga a facut un program de care nu a fost in stare sa se tina.Vom vedea la alegerile urmatoare ce programe si ce oameni vor scoate in fata partidele politice.Cred ca este timpul ca fiecare sa filtreze extreme de bine ce vor aduce in fata.Lumea sa cam saturat de toti si exista riscul ca prezenta la vot sa fie mai scazuta ca la ultimele alegeri.Atunci cine va castiga?Exact.

  • gekko 22 Iulie 2018 at 16:50 Permalink

   To Kros:Corect este “s-a”, nu “sa”.


Lasa un comentariu