13 motive pentru care nu am votat bugetul Bacăului pe anul 2024, propus de primarul Viziteu

Luni, 12 Februarie 2024 | Bacau | 1 comentariu

Astăzi a avut loc ședința Consiliului Local convocată pentru dezbaterea și bugetului local pe anul 2024. După circa 5 ore de dezbateri și amendamente, ceilalți consilieri locali l-au votat, dar eu nu am avut cum să girez un buget local mincinos, nerealist, care nu ține cont de nevoile tinerilor, ale elevilor, ale cetățenilor care vor mai mult verde în Bacău. Un buget care nu include nici măcar proiectele care au câștigat procesul de bugetare participativă.

Motivele mele sunt clare, bazate pe fapte și cifre:

1. Nu a fost dezbătut cu niciun cetățean, cu nimeni din mediul privat, cu niciun grup social, așa cum prevede Legea transparenței decizionale și cum ar fi normal într-o administrație căreia îi pasă de problemele comunității;

2. Este un buget mincinos, fiind estimat la peste 1,2 miliarde lei, în condițiile în care execuția bugetară de anul trecut a fost la jumătate, adică 626 milioane lei;

3. Fondurile destinate pentru tineri se ridică la fabuloasa sumă de 50.000 lei, iar primarul și consilierii adunați în jurul său mi-au respins amendamentul prin care propuneam măcar suma de 500.000 de lei pentru activitățile de tineret în 2024. Repet: cincizeci de mii dintr-un miliard. Revoltător!

4. Școlile primesc cu 25% mai puțini bani decât în 2023. Primarul a pus în buget 51,5 milioane în 2024 față de cele 68 de milioane care au fost cheltuite în 2023 pentru funcționare, utilități, dotări, consumabile, bunuri și servicii. Vor fi mai puțini bani pentru cele necesare la clasă.

5. Primarul și consilierii săi au respins milionul de lei pe care l-am propus pentru reparații și dotări care trebuie făcute la toate terenurile de sport din curțile unităților de învățămănt;

6. Bugetul alocat reparațiilor la grădinițe, școli și licee a rămas bătut în cuie la extraordinara sumă de 301 mii lei. Absolut insuficient pentru zeci de unități de învățământ!

7. Suntem în 2024 și la Stadionul municipal se mai face încă un studiu “de oportunitate pentru modul de finanțare”, iar pentru asta și alte documentații au fost alocați 1,1 milioane lei. Niciun orizont de timp pentru începerea lucrărilor la stadionul gigant pe care îl visează Viziteu…

8. Proiectele de mobilitate de pe urma cărora Viziteu a pierdut fonduri europene de 30 de milioane de euro anul trecut nu au finanțare certă în bugetul local pe anul 2024;

9. Planul Urbanistic General (PUG) este expirat de doi ani și primarul Viziteu nu vrea să se apuce de realizarea lui nici în acest an. De aici și suma derizorie de 500.000 de lei propusă în buget pentru noul PUG care trebuia început încă din 2021, din primele zile ale mandatului, așa cum am discutat și cu organizațiile arhitecților și urbaniștilor;

10. Bugetul nu cuprinde niciunul dintre proiectele selectat în procesul de bugetare participativă pe care Viziteu și oamenii săi l-au demarat în 2022. Au fost votate în 2023 și promisiunea era că vor fi bugetate în 2024. Pauză! Avem un primar care a trecut cu buldozerul și peste acest angajament. Cei trei consilieri locali rămași în USR ce au de spus despre praful care s-a ales de inițiativa lor?

11. Consilierii din jurul primarului au respins alt amendament benefic pentru comunitate, acela de a dota toate clasele din școlile și liceele băcăuane cu recipiente pentru colectarea selectivă a deșeurilor, așa cum solicită elevii și cum de altfel prevede și legea. Nici asta nu au vrut.

12. Viziteu nu a fost de acord nici măcar cu două dintre măsurile cuprinse în bugetul de anul trecut și pe care nu a avut bunăvoința de a le realiza în 2023: să achiziționăm tomograful de copaci și să facem analiza spațiilor verzi, obligatorie conform Legii 24/2007. Ambele sunt prevăzute în REGISVER, ambele au fost ignorate de primar și consilierii săi.

13. Bugetul include multe anomalii precum cumpărarea unor utilaje pentru un patinoar (pe care nu îl avem) sau a unor sisteme de acces la Obor Șerbănești, în condițiile în care primarul a propus și a făcut demersuri pentru mutarea acestui târg și vânzarea terenului.

1 comentariu la “13 motive pentru care nu am votat bugetul Bacăului pe anul 2024, propus de primarul Viziteu”

  1. Kross 13 Februarie 2024 at 09:54 Permalink

    Tare asta cu stadionul.Intre timp la Rusi Ciutea se construieste o baza din ce in ce mai frumoasa.Sunt deja 6 terenuri unde se antreneaza Academia FC BACAU ,o Academie de fotbal recunoscuta la nivel national ,dar neglijata total de autoritatile locale.Sunt jucatori in loturile nationale de juniori ai Romaniei si Moldovei,dar Primaria se face ca nu vede .Pe langa ca nu vede intretine si o consumatoare de bani de la buget numita sectie de fotbal a CSM.


Lasa un comentariu