Naufragiați în propriul oraș. Soluții pentru canalizarea din Bacău

Sambata, 5 Octombrie 2019 | Bacau, Initiative personale | 2 comentarii

În timp ce mai marii orașului și județului sunt ocupați cu răfuielile politice interne și cu propaganda electorală, cineva trebuie să se gândească și la realele probleme ale comunității. De exemplu, zilele trecute a plouat (puțin) mai mult decât de obicei în oraș, adică maximum vreo 30 de litri/metru pătrat pe alocuri, iar câteva dintre străzile orașului au fost inundate. Au avut de suferit în primul rând pietonii, iar apoi șoferii.

Nu putem trece cu vederea acest mic eveniment ca și cum nu s-ar fi întâmplat pentru că scoate în evidență, de data asta, nu neapărat infrastructura slabă a orașului, ci slaba întreținere a a ceea ce, de bine, de rău, avem deja.

Ca orice instalație urbană, și sistemul de canalizare se întreține, căci evacuarea apei are nevoie de spațiu pe pantele care ar trebui să asigure o viteză optimă de autocurățire. Dacă pe străzi ai praf, gunoi și mizerie în cantități considerabile, e destul de probabil ca o mare parte dintre acestea să fi fost purtate de ape și de vânt și să fi ajuns în sistemul de canalizare.

Uite așa, la o cantitate mai mare de precipitații te poți trezi cu ditamai Veneția în mijlocul orașului dacă nu asiguri din când în când curățarea colectoarelor de sub carosabil, așa cum am observat că s-a întâmplat zilele acestea în Bacău.

solutii canalizare bacau

Pentru apa pluvială evacuată de pe străzi în urma precipitațiilor, orașul plătește bani buni către Compania Regională de Apă Bacău (CRAB). De exemplu, la rectificările bugetare din iulie și august 2019, Primăria Bacău a solicitat peste 1 milion de lei pentru achitarea acestor servicii.

În multe orașe din această lume, apa de ploaie este reținută în bazine speciale și este utilizată de municipalitate, după o minimă filtrare, la spălarea străzilor și la întreținerea spațiului verde. Dar până gândim un astfel de sistem și în Bacău (care nu doar că ar ajuta mediul, ci și ar produce economii de milioane de lei pe an la bugetul local), hai măcar să îl facem pe cel actual de evacuare să funcționeze așa cum trebuie!

Primul pas: CRAB să fie ținut în frău și să își facă treaba pentru care primește bani grei din taxele și impozitele noastre – aviz politrucilor din Consiliul de Administrație. Luni, la prima oră, primarul va avea pe masă solicitarea din partea mea de a ordona o verificare atentă a sistemului de canalizare din oraș. Ar fi trebuit să o facă până acum, dar asta e partea a doua.

Al doilea pas: o mai atentă monitorizare din partea Primăriei Bacău a lucrărilor pe care societăți ca SSPM le fac pe străzile orașului. Sunt destule exemple de artere unde gurile de canal au fost acoperite cu asfalt și nimeni nu a luat măsuri nici înainte, nici după efectuarea plăților către executant (dar despre aceste plăți și lucrări supraevaluate vom vorbi altă dată).

Al treilea pas: spălarea periodică a străzilor, dar nu cum o vedem acum, cu un aspirator care mai mult ridică praful decât ne scapă de el, ci temeinică: pe fiecare metru pătrat, mai ales lângă bordură, acolo unde vedem un strat gros de praf și pietriș. Asta se poate face cu ajutorul jetului sub presiune măcar o dată pe trimestru, la schimbarea sezoanelor, pe absolut toate străzile, aleile și trotuarele din oraș. La pachet cu disciplina în construcții (mă refer mai ales la respectarea normelor de organizare a șantierelor), ar fi o mare îmbunătățire și pentru pietoni, și pentru bicicliști, fiind nevoiți să inhalăm toate acele particule de fiecare dată când bate vântul sau când un autovehicul trece cu viteză pe lângă bordură.

Nu în cele din urmă, cu prioritate trebuie introdusă canalizare pe acele zeci de străduțe, de obicei situate la marginea orașului, unde locuitorii plătesc taxe de oraș, dar au condiții de sat din secolele trecute.

Ar mai fi și alte idei, dar detaliile le veți citi cel mai probabil în planul meu pentru Bacău. Veți spune că sunt lucruri mici, dar chestiunile astea, tratate atent, pot face calitatea vieții mult mai bună în orașul în care trăim.

2 comentarii la “Naufragiați în propriul oraș. Soluții pentru canalizarea din Bacău”

 1. Adi 5 Octombrie 2019 at 23:24 Permalink

  Asta asteptam de la tine, Cris! Solutii, ca vointa vad ca ai.
  E buna retorica politica (gen Viziteu) insa e egala cu zero barat daca nu e dublata de solutii.
  Sper ca tu la Bacau si ND la Bucuresti sa fiti candidatii opozitiei unite si sa infrangeti PSD! Succes!

 2. Marius Matei 6 Octombrie 2019 at 01:25 Permalink

  Salut!
  Ai vazut cumva faptul ca de la canalizarea proasta ne fuge pamantul de sub picioare ?

  Ma refer aici la surparile care se petrec cum mergi de la tic-tac la orizontul, pe partea dreapta. Bordurile sunt surpate de mult, iar azi am vazut ca sunt chiar vreo doua gropi, dintre care una are 1,5m adancime si cam 50 cm diametru.

  Aceeasi situatie mai este in cateva locuri, cum ar fi pe Mihai Viteazu. Acolo s-a surpat in dreptul trecerii de pietoni de la Marelbo, dar au turnat beton peste gaura. Se vede insa ca surparea continua, daca te uiti spre blocul unde este cazinoul se vede ca e inceput de groapa, fix in buza blocului. Si apoi langa gardul Catedralei Catolice este iarasi o groapa, are deschidere mica, vreo 20 cm diametru dar e adanca tare daca te uiti in ea. Si am mai vazut situatia in vreo doua locuri din oras, dar nu imi aduc aminte unde.

  Apropo de cazinoul acela… blocul ala turn avea sub el un fel de pasaj, cu niste coloane. De cand au facut cazinoul au mutat peretii si au acaparat si acel pasaj, nu sunt sigur ca e ceva normal. Nu stiu unde se poate intreba, poate poti tu sa te uiti la treburile din acest mesaj.

  Spor la treaba si tine-o tot asa!


Lasa un comentariu