Începând de astăzi sunt din nou student, așa că următorii doi ani mi-i voi petrece, ca și până acum de altfel, între Bacău și București, adică între activitățile din comunitatea locală pe care încerc să o servesc în calitate de consilier local independent și cetățean activ, respecitv cursurile celui de-al doilea master pe care îl voi urma în cadrul Facultății de Urbanism a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București.
Chiar dacă pe mulți i-a surprins această decizie a mea, eu o simt ca fiind una chiar naturală. Am fost admis la buget (deci fără taxă) pentru masterul de mobilitate urbană, un domeniu de studiu cu care cochetez deja de câțiva ani buni de zile ca inițiator al mișcării Băcăuanii vor piste pentru biciclete și aprig susținător al Planului de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD), un document strategic care a fost aprobat în urmă cu două săptămâni în Consiliul Local. Culmea, acea ședință extraordinară s-a desfășurat exact în una dintre zilele în care am fost nevoit să fiu prezent la București pentru a susține examenul de admitere.
foto: Mihai Costi
Ironia sorții a făcut ca fix în Săptămâna Europeană a Mobilității din 2017 să intru la masterul de mobilitate urbană (MMU) de la „Mincu”, iar Consiliul Local al municipiului Bacău din care fac parte ca independent să aprobe planul de mobilitate urbană pentru care eu am militat ani de zile. Până la urmă, astrele s-au aliniat și sunt foarte bucuros că pot aprofunda un domeniu care mă pasionează atât de mult încât visez ca într-o bună zi -poate în 2020, poate în 2024- să aplic ceea ce învăț, astfel încât să transform în bine felul în care se mișcă cetățenii dintr-un oraș ca Bacăul și până la urmă să fac viața oamenilor cel puțin mai buna.
Ca să vă faceți o idee cu ce se mănâncă acest program de studiu, relativ nou în România, am să menționez câteva dintre materiile pe care le voi studia în primul semestru:
- dinamica periferiilor urbane;
- arii și zone protejate;
- management urban și drept urbanistic;
- sisteme informaționale în urbanism și amenajarea teritoriului;
- metode de abordare şi cercetare exploratorii în urbanism;
- proiectare GIS;
- mobilitate;
- dezvoltare spațială durabilă.
Sunt conștient că trecerea de la administrație publică (licență+master absolvite) la urbanism, un domeniu destul de tehnic și complex, nu-mi va fi ușoară, dar simt cumva că o să merite.
Să nu aibă cineva impresia că voi fi cantonat la București, ba dimpotrivă! 🙂 Voi fi în continuare prezent la ședințe, la evenimentele din Bacău și până la urmă în comunitate, încercând să rezolv problemele locale pe care le sesizez la orice colț de stradă sau care-mi sunt aduse la cunoștință de voi, dumneavoastră, cei care mă urmăriți și până la urmă mă susțineți.
Așadar și prin urmare, în 2020 avem de ales între
– un jurist de nota 3 (că atât a luat Necula la barou) și totodată un primar care momentan e cel mai slab din istoria recentă a Bacăului;
– un tânăr ambițios, absolvent și practicant de administrație publică + urbanist…
Cred că nu mai are sens să spun cu cine votez. Succes, Cristi! 🙂
Nu stiu daca si cat vei face fata acolo, dar ai dat o lovitura de imagine!
BAFTA!
Promite-ne ca ramai al Bacaului!
Suntem cu ochii (si cu voturile) pe tine.