Primul fapt: Moise Guran și CTP aka Cristian Tudor Popescu s-au contrat astăzi la radio pe tema doliului național. Dacă primul susține că în zilele de doliu național nu e ok să ceri demisii și răzbunare, cel de-al doilea zice că e datoria lui să își facă meseria de jurnalist.
Al doilea fapt: Realitatea TV nu a difuzat sâmbătă publicitate ca să dea impresia că nu vrea să facă profit pe seama unei tragedii. Apoi a venit comunicatul Uniunii Agențiilor de Publicitate, asociație care a propus membrilor săi trei zile fără reclame.
Al treilea fapt: Multe dezbateri de prin platourile TV sunt lacrimogene și au un fundal muzical împrumutat de la filmele de dramă. La propriu! La unele posturi efectiv n-ai cum să te uiți, e o mascaradă totală. Nici publicațiile online nu stau mai bine, fiind pline de articole „la sentiment”.
Oameni buni, și eu sunt îndurerat, ofticat și supărat. Și eu îi jelesc pe tinerii care și-au pierdut viața doar pentru că au mers să își vadă trupa preferată sau să asculte genul lor preferat de muzică. Totuși, cred că rolul reprezentanților mass-media, al formatorilor de opinie nu este acela de bocitoare. Fac unii niște emisiuni la televizor de parcă ar fi politicieni (vezi Mihai Gâdea și gașca de la Antena 3).
Rolul presei este de a cerceta, de a afla adevărul, nu de a servi publicului fraze și puncte de vedere pe care acesta vrea să le audă. Ca cetățean, vreau analize la sânge, vreau să știu câte autorizații există în fiecare oraș/județ, vreau să aflu cine și cum trebuie să autorizeze cluburile care desfășoară evenimente muzicale, care era rolul primâriei, ce trebuia să facă ISU, unde sunt lacunele legislative etc.
Vreau rațiune de la presă, nu emoție. În astfel de momente nu avem nevoie de formatori de opinie populiști, ci de oameni de presă cu logică, care să ne spună adevărul. Mulțumesc!
P.S.: Am început deja să depun cereri pe Legea 544 privind liberul acces la informațiile de interes public vizavi de lucrurile care tocmai am menționat că mă interesează la nivel local, adică pentru Bacău. Ar fi bine să faceți același lucru în orașele voastre. O puteți face cu ajutorul platformei Ia Statul La Întrebări, pusă la dispoziție de România Curată.
Rolul presei nu este de a cerceta, domnule Ghingheş, că nu suntem procurori. Rolul presei este de a informa. Ăla principal, că mai are şi alte mai mici, pe lângă Şi cum adică jurnaliştii fac emisiuni de parcă ar fi politicieni că nu înţeleg exprimarea dvs? Politicanul e etalon de măsură pentru calitate? Politicianul trebuie să fac emisiuni sau să o ardă la tv?
Da, aveţi dreptate, rolul mass-media nu e de bocitoare, dar nu cred că puteţi cere raţiune pură de la cei care relatează cu miros de carne de om arsă în nări, cu ochii înroşiţi de sute de fum, de girofaruri roş-albastre, de la cei care nu ştiu unde să filmeze şi unde să se ferească să nu stea în calea paramedicilor sau pompierilor.
Aşa cum dvs aveţi pentru blog o mulţime de pluginuri, widget-uri, SEO sau alte subtilităţi pentru vă face cunoscute ideile, aşa şi televiziunile pot aduce tot felul de efecte în montajul unei ştiri. Nu înseamnă că îi diluează mesajul, ci din contră.
Că se mai exagerează….sigur, se prea poate. Însă atâta timp cât un post nu e plătit din bani publici, iar dvs aveţi la îndemână telecomanda…nu văd rostul lamentărilor dvs. decât ca un subcapitol din lucrarea pe care o voia Ţuţea: „Aflarea în treabă ca metodă de lucru la români”.
Tare comparația dintre pluginuri și plânsetele exagerate de la TV. Am râs.