O idee foarte bună, cu un nume foarte prost

Sambata, 16 Februarie 2013 | Pareri personale | 5 comentarii

Anul trecut, în aprilie, eram în clasa a XII-a și examenul de Bacalaureat bătea la ușă. Totuși, programul “Școala altfel” m-a făcut pentru câteva zile, mai exact în perioada 2-6 aprilie 2012, să devin o furnicuță care aleargă de colo-colo prin Bacău.

Pe scurt, am participat la o grămadă de activități pe care mai apoi le-am promovat atât aici, pe blog, cât și pe site-ul Consiliului Județean al Elevilor, organizația prin care am monitorizat activitățile care s-au desfășurat în intreg județul Bacău pe tot parcursul acelei săptămâni inedite, în calitate de președinte de onoare al CJE Bacău și membru activ al organizației.

scoala-altfel-promovare-960

Această idee care propune ca într-o săptămână din an elevii să vină la școală și să desfășoare cu totul și cu totul alte activități decât în mod obișnuit, activități propuse de ei, a fost și va rămâne una dintre cele mai ingenioase din ultimii ani, după reglementarea Consiliul Național al Elevilor, introducerea camerelor la examene și participarea elevilor reprezentați la ședințele administrative ale școlilor.

Nu știu cum a fost prin alte județe, da’ în Bacău programul Școala altfel a fost luat în serios de către cadrele didactice, elevi și mai marii învățământului. Tonul a fost dat de Inspectoratul Școlar Județean, care a dat o dispoziție clară directorilor și profesorilor: ascultați propunerile elevilor, lăsați-i să se desfășoare, acordați-le sprijinul de care au nevoie și, dacă nu au inițiativă, să nu care cumva să îi trimiteți acasă, ci să gândiți voi niște activități pentru elevi.

Așa s-a întâmplat. Poate nu peste tot, însă în ansamblu toată lumea a făcut treabă, iar elevii au avut de câștigat. Consiliul elevilor a avut un mare cuvânt de spus la nivelul Bacăului. Sper că așa va fi și în acest an, când programul se va desfășura suferind de un rebranding neinspirat, zic eu.

Scoala-altfel-la-Eminescu-Bacau-1

Obsedați de schimbare. Înainte de alegerile parlamentare din decembrie, prin Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, acum Ministerul Educației Naționale, niște oameni dornici de schimbare, de atlfel așa cum am fost obișnuiți să avem la educație în ultimii ani, m-au surprins de două ori. Prima dată plăcut, apoi neplăcut.

Pe de o parte, mă declar surprins de decizia guvernanților USL de a continua programul “Școala altfel”. De obicei, schimbarea celor aflați la guvernare coincide cu ștergerea cu buretele a ceea ce s-a făcut de fostul ministru și implementarea bruscă a unor idei, fără ca cei aflați în fruntea ministerului să se mai gândească la faptul că învățâmântul are nevoie de stabilitate.

Doi, m-a suprins noul nume al programului “Școala altfel”. L-am citit de mai multe ori și tot n-am fost în stare să-l rețin. Eu nu cred că am vreun handicap din acest punct de vedere, căci nici alți prieteni nu l-au reținut. Guvernanții au spus că dacă tot merg mai departe cu el, cu programul, măcar să schimbe ceva. Nu de alta, dar trebuie să-și pună amprenta și ei cumva, nu?

flashmob-bacau-valea-plopului-cje-bacau-saptamana-nationala-a-voluntariatului-6

Au schimbat numele în “Să știi mai multe, să fii mai bun!” și rău au făcut, căci “Școala altfel” a fost un real succes și a intrat în mentalul colectiv, fiind și o construcție foarte ușor de reținut.

Vouă vă place cum sună “Să știi mai multe, să fii mai bun!” sau îi veți spune tot “Școala altfel”?

5 comentarii la “O idee foarte bună, cu un nume foarte prost”

 1. Tudor Vasiliu 16 Februarie 2013 at 21:56 Permalink

  Clar, prima! Denotă un concept… A doua varianta, mi se pare “borâtă”, şi nu gândită.

 2. Georgiana Baciu 16 Februarie 2013 at 21:56 Permalink

  Scoala altfel sau “SSMMSFMB”. Hmm,… decizii decizii.

 3. Vlad Popa 16 Februarie 2013 at 22:03 Permalink

  Si profesorii tot asa ii spun. Pentru ca e defapt acelasi lucru ca si anul trecut, doar ca are un nume mai greu de retinut.

 4. Razvan 17 Februarie 2013 at 06:55 Permalink

  O schimbare tot trebuia sa faca, nu?
  Daca programul ramane cel putin numele sa fie schimbat. Sa nu fie asociat cu PDL-ul ori cu vechiul mandat.

 5. Marius 17 Februarie 2013 at 09:35 Permalink

  Când crezi că le vine mintea la cap… probabil au un cabinet specializat în distrugerea de proiecte și adus idei proaste, trebuie sa o faca intentionat, nu exista alta explicatie. Poate droguri halucinogene.


Lasa un comentariu