Particip la Școala pentru Democrație 2014

Nici bine nu s-au răcit fotografiile făcute la ultima vizită în Bran, că am aflat deja că voi reveni în zonă. Între 22 și 28 august voi fi la Șimon, lângă Bran, unde voi participa, alături de alți 20 de tineri interesați de ceea ce se întâmplă în jurul lor, la Școala pentru Democrație 2014.

Aflat la cea de-a treia ediție, programul Școala pentru Democrație este organizat anul acesta de Expert Forum, finanțat de Ambasada Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova și Ambasada Canadei la București, cu participarea Fundației Friedrich Ebert Romania și a British Council. Uau, sunt ceva organizații la un loc! Asta e bine, căci fiecare va încerca să vină cu ce are mai bun.

bran-2014-4

Scoala pentru Democrație îți oferă explicații, soluții și instrumente pentru a înțelege, monitoriza, contribui la prevenirea cheltuirii clientelare a banului public, procedurilor netransparente privind politicile publice și nerespectării dreptului omului. Pornind de la experiența îndelungată anterioară a celor două organizații și a partenerilor lor, te invităm să participi alături de alți 20 de tineri, cu potențial de lideri la un seminar interactiv și non-formal cu durata de o săptămână din care vei învăța și schimba experiențe alături de experți și activiști din mediul ONG și reprezentanți ai instituțiilor publice din România.

 

Mai mult, vei învăța alături de tineri din România și Republica Moldova cum să identifici și să rezolvi problemele unei comunități, cum să scrii un proiect și să îl implementezi. Te vom susține cu sfaturi și financiar. Temele pe care le abordăm cu pasiune și interes în cadrul Școlii pentru Democrație sunt: democrație, stat de drept și buna guvernare; rețele de putere și mecanisme anticorupție; politică, populism și extremism; drepturile omului și cetățenie activă.

Democrație? Politici publice? Drepturile omului? Mecanisme anticorupție? Cetățenie activă? Rezolvarea problemei unei comunități? Sunt lucruri cu care m-am tot întâlnit până în momentul de față sub diverse forme, mai mult sau mai puțin practice, iar aflarea de noi instrumente și cunoștințe în aceste domenii a fost primul imbold pentru care m-am înscris la Școala pentru Democrație 2014.

scoala pentru democratie

Apoi, trainerii și speakerii: Sorin Ioniță, Cristi Dănileț, Cristian Chiscop, Laura Ștefan, Septimius Pârvu, Alina Constantinescu, Luiza Bălăceanu, Cătălina Vieru, Otilia Nuțu etc.

M-am uitat pe lista cu participanți și observ că majoritatea vor fi din Republica Moldova. Asta îmi ridică așteptările. Moldovenii cu care m-am întâlnit până azi la diferite conferințe și seminarii (Alumni FES 2013, Young People Combating Hate Speech Online) mi-au făcut o impresie nu bună, ci foarte bună. Tinerii moldoveni mi se par foarte implicați în viața publică, interesați și bine informați în comparație cu majoritatea tinerilor români, fără supărare pentru ai noștri.

Apropo de democrație, eu acționez deja. Așa cum pot eu… Sunt sigur că pot s-o fac mai bine și de asta mă duc la cursuri.

scoala-pentru-democratie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *