Invazie de eoliene în judeţul Bacău

Vineri, 16 Martie 2012 | Bacau, stiri | 3 comentarii

În următorii doi ani veţi merge pe E85 sau alte drumuri naţionale şi vă veţi speria de numărul eolienelor din judeţul Bacău. Acestea vor răsări ca ciupercile după ploaie în zone precum Filipeşti, Săuceşti, Bereşti-Bistriţa, Răcăciuni, Parava, Dămieneşti, Plopana, Huruieşti sau Prăjeşti. Există certificate de urbanism pentru toate localităţile menţionate, însă nu acelaşi lucru îl putem spune şi despre autorizaţiile de construcţie. O parte din investitori bat pasul pe loc din cauza costurilor mari pe care le presupune o astfel de investiţie.

Filipeşti, Săuceşti şi Bereşti-Bistriţa sunt comunele care au cel mai mare noroc. Regenergy International SRL va ridica în cele 3 comune mai devreme amintite 180 de eoliene, investiţia ridicându-se la peste 1 miliard de euro. 1 miliard de euro vin în judeţul Bacău pentru o investiţie care ne ve plasa în top pe partea de energie “curată”.

Puţini ştiu, însă, că energia produsă de centralele eoliene este mult mai scumpă decât cea nucleară sau cea hidro. Pe termen scurt sau mediu, introducerea energiei produse de eoliene în Sistemul Energetic Naţional nu duce decât la scumpirea energiei electrice la consumatorul obişnuit. Este un adevăr trist. Energia verde este, cel puţin la momentul t0, scumpă. Atât la consumatorul obişnuit, cât şi pentru cei care fac investiţii în acest sector. În schimb, eolienele reprezintă una dintre cele mai bune investiţii care se pot face în sectorul energetic, iar acum vorbim pe termen lung.

Ce nu v-am spus este că, după terminarea lucrărilor la parcurile eoliene şi introducerea acestora în SEN (Sistemul Energetic Naţional), primăriile Filipeşti, Săuceşti şi Bereşti-Bistriţa vor încasa anual câte 100 000 de euro fiecare. Până atunci, până în 10 000 de euro. 1 este mai mare ca 0, deci tot este bine.

Foto via Puppet89

3 comentarii la “Invazie de eoliene în judeţul Bacău”

 1. carmen 16 Martie 2012 at 13:01 Permalink

  vor incasa ca si impozite ?

 2. VLad 28 Martie 2012 at 18:24 Permalink

  “Filipeşti, Săuceşti şi Bereşti-Bistriţa sunt comunele care au cel mai mare noroc.”

  Multi nu stiu ce probleme aduc eolienele. Vantul nu bate tot timpul si pune presiune mare pe alte mijloace de producere a energie.

  Cu cat creste nr. eolienelor, cu atat vor creste numarul penelor de curent. De ce? Simplu. Cand nu bate vantul, celelalte productii trebuie sa compenseze lipsa energie. E foarte greu si scump sa cresti/scazi produci energie intr-un timp mic. E ca la semafor, daca opresti motorul, la pornire vei consuma mai multa benzina si timp.

  Pacat ca nu am vazut mai repede articolul.


Lasa un comentariu