Ieri, chiar dacă n-am fost în lumina reflectoarelor și nu am luat, respectiv nici nu mi s-a dat cuvântul la ședința extraordinară festivă a Consiliului Local în cadrul căreia toți colegii mei au luat act de primirea titlului de Capitala Tineretului din România, câștigat de orașul nostru la jumătatea lunii noiembrie a anului trecut, am trăit unul dintre momentele acelea în care realizezi că proiectele, planurile și visele pot să devină realitate, oricât de îndrăznețe sau chiar nebune ar părea ele la un moment dat.
Când am lansat ipoteza posibilității ca Bacăul să devină Capitala Tineretului și am coordonat realizarea documentului de candidatură la care am contribuit în mare parte (căci nu am fost doar spectator, așa cum afirmă unii politicieni obișnuiți să culeagă laurii fără a le recunoaște altora meritele așa cum se cuvine) alături de reprezentanții organizațiilor de tineret, nu m-am gândit nici la raportul meu de activitate, nici la locul pe care îl voi avea în cadrul evenimentelor oficiale ocazionate de dobândirea acestui titlu și nici la orgoliul meu. Ci am fost mereu cu gândul la lucrurile care m-au făcut să candidez în primăvara anului 2016 pentru primărie și Consiliul Local și mai ales la promisiunile și angajamentele pe care mi le-am luat în acea campanie.
Nu știu dacă și în ce măsură vă mai amintiți acest lucru, dar în luna martie a anului trecut am spus că intru în competiția electorală în primul rând cu gândul că tinerii au nevoie de un reprezentant acolo unde se iau deciziile și apoi pentru a aduce pe agenda publică teme importante, care nu sunt luate în seamă în prezent de către actuala “clasă” politică.
Tot anul trecut pe vremea asta, am participat la Cluj-Napoca la evenimentul de lansare a programului Capitala Tineretului din România ca reprezentant al societății civile din Bacău. N-am stat pe gânduri prea mult și fix atunci, la fața locului, am lansat pagina de Facebook și am testat pentru prima oară ideea ca orașul nostru să intre în competiție. Mulți au răs, au făcut mișto de mine, ba chiar m-au acuzat la acea vreme că vin în fața tinerilor cu o gogoriță, în timp ce eu vedeam această candidatură ca pe o triplă oportunitate:
- 1. să aduc problemele tinerilor băcăuani pe agenda publică și să găsesc soluții pentru rezolvarea acestora;
- 2. să conving autoritățile să investească (mai mult) în tineri;
- 3. să unesc organizațiile de tineret și să le fac să lucreze împreună pentru dezvoltarea acestui sector.
Astfel, ca să mă oblig că voi face tot ce îmi stă în putință pentru a transforma în realitate această oportunitate, pe 8 mai 2016 am semnat un document prin care am afirmat în scris că mă angajez ca Bacăul să devină Capitala Tineretului din România. Am fost singurul candidat băcăuan care a făcut acest lucru.
N-am mai comunicat nimic pe această temă în primele luni de mandat deoarece, odată lansată ideea, cumva mă așteptam ca inițiativa să vină din partea organizațiilor de tineret. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, am „testat” din nou piața, am observat că ideea le-ar surăde unor lideri și lucrători de tineret, după care am luat taurul de coarne și am organizat acea dezbatere de la Universitatea „Vasile Alecsandri” de la sfârșitul lunii septembrie.
I-am spus-o lui Mihai Dragoș (președintele Consiliului Tineretului din România) ieri și o voi afirma și public: dacă nu venea la acea întâlnire, cred că șansele de a convinge organizațiile de tineret să intre în treaba asta erau mult mai mici, iar primarul nu ar mai fi spus pe loc că susține demersul. Apropo de asta, am apreciat foarte mult faptul că acesta și-a asumat la acea vreme îndeplinirea obligațiilor din candidatură indiferent dacă obțineam sau nu titlul. Desigur, era o promisiune verbală, dar merită menționată. Eu, unul, n-am nicio problemă în a recunoaște meritele altora. 🙂
Procesul de scriere a candidaturii n-a fost deloc ușor. Și nu spun asta doar din cauza timpului scurt în care noi practic am reușit să redactăm o mini-strategie locală de tineret, ci și pentru că organizațiile non-guvernamentale din Bacău nu erau obișnuite să lucreze împreună. În ceea ce privește documentul de candidatură, „comitetul” care a făcut lucrurile efectiv să se întâmple și să apară pe hârtie numără 4 persoane: Alexandru Ciobanu (ADR Nord-Est), Gabriel Postolache (STEP), Lucian Popa (ID Fest) și, desigur, subsemnatul. Foarte important de menționat este că tot ceea ce s-a întâmplat până acum este pe bază de voluntariat, în sensul că nimeni n-a încasat niciun ban pentru această muncă.
Pentru posteritate, trebuie să știți că primarul și aparatul său de specialitate n-au contribuit cu nimic la acest document, dar l-au citit, și-au dat OK-ul și l-au semnat, împreună cu scrisoarea de intenție, asumându-și totodată ce scrie în el.
schița inițială a documentului de candidatură
Așadar, eu am privit din start această candidatură ca pe un context, fiind pentru mine instrumentul de politică publică cu care am reușit să conving primarul și majoritatea politică locală să majoreze substanțial finanțarea pentru tineret, să includă în bugetul pe anul 2017 fonduri pentru amenajarea unui centru de tineret și să își asume multe alte lucruri care sper să devină realitate cât mai curând și care să le ofere tinerilor motive palpabile să rămână sau, de ce nu, să se întoarcă în Bacău.
Am făcut tot ce mi-a stat în putință pentru a pune la cale acest cadru de manifestare și de colaborare între tineri și autoritatea locală, după care reflectoarele s-au îndreptat către organizațiile de tineret. Federația Tinerilor din Bacău trebuie lăsată să lucreze și totodată trebuie sprijinită de municipalitate, dar fără a le fi afectată independența. Le-am spus din start celor din grupul de inițiativă că nu am nicio pretenție personală de la ei, ci doar să urmărească îndeplinirea programului din documentul de candidatură, să fie transparenți și deschiși față de comunitate. Titlul de Capitala Tineretului din România este al orașului, iar toate acțiunile care decurg din el trebuie să aibă ca prim beneficiar cetățeanul băcăuan, în special tânărul.
Povestea Capitalei Tineretului este abia la început, iar bucuria mea este cu atât mai mare când mâ gândesc la ceea ce va urma în următoarea perioadă în municipiul Bacău. Le mulțumesc și le urez mult succes tuturor tinerilor care au contribuit și mai ales urmează să pună umărul la desfășurarea acestui program menit să (ne) coloreze generația!
De asemenea, jos pălăria pentru cei care au conceput acest program național: Consiliul Tineretului din România, Grupul PONT, Federația SHARE, BCR aka „guvernanța națională”.
Ceea ce tu ai -plantat- acum se va vedea peste câțiva ani și sunt sigur că te-ai implicat cu gândul la Bacău. Așa sper. Totuși, să îi monitorizezi pe cei de la această federație pentru că boacănele lor se pot sparge în capul tău, mai ales că unii din câte știu îți sunt și prieteni
Felicitări și succes în continuare!!!
Mersi! Cât despre boacăne, nu văd ce prostii ar putea să facă acești tineri care se implică pentru oraș. Stai liniștit, nimeni nu vrea o nouă afacere Theaterstock. 🙂
P.S.: data viitoare poate îți dai și numele. 🙂
Ar trebui sa mergi la primar si sa-i dai cu programul de candidatura pe care l-a semnat in cap! Ca sa se tina de el! Deja o gramada de oportunisti apropiati de-ai lui, vor inventa niste alte manifestari care nu au nici o treaba cu capitala tineretului, carora li se vor aloca bani cu incredintare directa si vor incasa din banii de la tineret, iar cele asumate la candidatura de el, vor fi directionate catre legea 350 o alta gogorita, de unde tot ei controleaza totul, cine trebuie sa ia vor lua, cine nu, nu! Se pare ca voi initiatorii, nu aveti nici un cuvant de spus! Sunteti luati de maimutoi! ,,Noaptea ca hotii” va prostesc in fata, dar ar trebui sa luati atitudine!
De 1 Mai vom sărbători Capitala Tineretului cu mici, bere si tiribombe!!?
Baieti cu initiativa ai primarului se pregatesc deja
Abia asteptam sa va vedem la tarabe si pe la casutele din centru
Ne spui ceva de bugetul scolilor ????????
Nu.