Premierul turc Erdogan sfidează zona euro la Merkel acasă

Vineri, 2 Noiembrie 2012 | Pareri personale | Comenteaza

Prezent la Berlin pentru inaugurarea noii ambasade a Turciei, prim-ministrul turc Erdogan nu a ezitat să scoată în evidență euroscepticismul statului turc. Mai mult de atât, acesta a lansat o propunere: înființarea unei “zone a lirei”, care să rivalizeze cu zona monetară a Uniunii Europene.

Angela Merkel are toate motivele să se teamă, zic eu. Erdogan joacă bine în deplasare și înscrie pe tărâm nemțesc. Zona euro trece printr-o perioadă foarte grea, plină de critici la adresa politicii financiare de globalizare a Uniunii Europene. Nu puține sunt statele care la un moment dat au lăsat să se înțeleagă că iau în calcul o eventuală ieșire din zona euro și adoptarea sau revenirea la o monedă națională. Britanicii știu mai bine de ce  zona euro e nașpa.

Declarațiile conducătorului turc n-ar fi contat atât de tare dacă lira turcească era o monedă precum leul, adică absolut neimpunătoare. Însă lira turcilor se bucură de una dintre cele mai rapide rate de creștere din lume, lucru căruia i se adaugă și cea mai redusă inflație din ultimele decenii.

În contextul unei Germanii cu aproape 4 milioane de turci și peste 10 milioane de emigranți, să inaugurezi ambasada de la Berlin spunând că tu, Erdogan, ești împotriva uniunii monetare a UE, constituie un real motiv de îngrijorare nu numai pentru Merkel, ci pentru întreaga Uniune. Este ca și cum ți-ai invita logodnica acasă pentru o cină romantică și ea te-ar anunța la masă că de mâine va cina cu fostul.

Merkel, chiar crezi că ai lumea la picioare?

Lasa un comentariu