Primăria Bacău refuză să ne ofere informaţii despre candidatura la titlul de Capitală Europeană Culturală

Ştiind deja că Teatrul Municipal Bacovia nu răspunde la solicitările de informaţii publice pe Legea 544 de când Anca Sigartău este în fruntea instituţiei, motiv pentru care a fost deja chemată în instanţă de către firma care deţine acum Ziarul de Bacău pentru încălcarea liberului acces la informaţiile de interes public, am adresat nelămuririle mele legate de candidatura Bacăului la titlul de Capitală Europeană a Culturii direct Primăriei Bacău, instituţia care finanţează şi stabileşte cadrul de funţionare a teatrului.

Am trimis cererea prin aplicaţia Ia Statul la Întrebări de pe portalul România Curată al SAR pe 26 octombrie 2015, fiind înregistrată la primărie pe 2 noiembrie. Azi, la aproape 5 săptămâni de atunci, am primit o notificare de la Societatea Academică din România (SAR) care nu mă surprinde:

Instituţia Primaria Bacau nu a raspuns in termenul legal de 30 de zile la cererea formulata in data de 02-11-2015 potrivit legii 544/2001.

Este o confirmare a faptului că reprezentanţii Primăriei Bacău fac echipă cu Anca Sigartău pentru ţinerea la secret a unor informaţii care privesc toţi băcăuanii. Să vă spun acum şi ce am cerut. Sunt nişte date de bun simţ, în acord cu ceea ce spunea recent colegul Marian Dămoc pe platforma Iniţiativa BăcăuanăBacău – Capitală Culturală Europeană, dar să ştim şi noi!

Informaţiile pe care le-am cerut Primăriei Bacău în baza Legii 544/2001:

  • proiectul depus în competiție, inclusiv anexele, bugetul propus, echipa de proiect propusă și alte documente depuse la dosar;
  • durata și perioada de scriere a proiectului depus;
  • costurile de realizare a proiectului depus, respectiv costurile prevăzute pentru etapele următoare ale competiției;
  • componența echipei (nume, post, departament, calitate) care a realizat proiectul, respectiv valoarea remunerațiilor publice primite de aceștia pe parcursul scrierii proiectului;
  • dacă și cum a fost realizată dezbaterea publică a proiectului și a intenției municipalității de a se înscrie în competiție.

Ultima e ironică, căci ştim cu toţii cum s-a scris proiectul: nicio dezbatere publică, deci fără să fim întrebaţi dacă dorim să intrăm în această competiţie, cu Anca Sigartău şi Romeo Stavarache care au anunţat din senin vestea, fără un consens al societăţii civile. Nici măcar celelalte instituţii de cultură din oraş/judeţ nu au fost consultate, vă daţi seama ce proiect a ieşit! Pun pariu că toate paginile din proiect se învârt în jurul Theaterstock, ceea ce nu e rău, dar e total inutil. Spun asta bazându-mă pe criteriile din ghid pe care le-am menţionat pe scurt când am spus că vrabia Stavarache capitală culturală europeană visează.

Nicio problemă. Am depus aceeaşi solicitare la Ministerul Culturii şi mă bate gândul să-i conving pe cei de la SAR să dăm Primăria Bacău în judecată. Asta aşa, apropo de transparenţa propusă azi de Luchian, fost viceprimar al lui Stavarache, actual candidat la primărie. Domnule candidat, vedeţi ce fac colegii dvs. de partid?

sigartau la conferinta finantarea actului de cultura, flancat de primar si viceprimar

One thought on “Primăria Bacău refuză să ne ofere informaţii despre candidatura la titlul de Capitală Europeană Culturală

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *