Document: Primăria Bacău ține la secret persoanele angajate de administrația Necula

La fix jumătate de an de la preluarea mandatului, administrația locală condusă de primarul Cosmin Necula încalcă încă o promisiune făcută de acesta în campania electorală, ținând secrete numele tuturor persoanelor angajate în Primăria Bacău în aceste prime 6 luni de mandat PSD la cârma municipiului Bacău.

La începutul acestei luni, am solicitat primarului municipiului Bacău să îmi furnizeze informații publice precum numărul de persoane angajate cu contract de muncă sau sub orice formă de colaborare în Primăria Bacău începând cu 23 iunie 2016 (adică de când și-a început mandatul), care sunt acestea, ce funcții dețin și care a fost procedura de ocupare a postului pentru fiecare în parte.

Am primit răspunsul (click pentru document!) pe 19 decembrie, iar tabelul care mi-a fost trimis cuprinde 54 de posturi, data angajării, informații privind data concursului și anunțul de angajare, însă nu și numele persoanelor angajate.

Primaria-Bacau-Black-and-White-Octombrie-2007-e1337116648561

Motivul pentru care Primăria Bacău ține la secret numele persoanelor angajate în administrația Necula? Am primit următorul răspuns de la Andreea Butnaru, responsabilă de solicitările în baza Legii 544/2001: Numele și prenumele sunt date cu caracter personal care sunt exceptate conform art.2, lit.c din Legea nr.544/2001. În acest sens s-a pronunțat și Înalta Curte de Casație și Justiție, care a specificat foarte clar că numele și prenumele unei persoane reprezintă informații referitoare la date cu caracter personal.

Când am întrebat-o despre ce decizie a ÎCCJ e vorba… Decizia ICCJ care lamureste si expliciteaza pe intelesul tuturor regimul juridic al datelor cu caracter personal si mai ales a numelui si prenumelui nu intra in categoria informatiilor care tin de activitatea institutiei noastre!

Așadar, se pare că cetățenii municipiului Bacău nu au dreptul să știe cine lucrează pentru ei și pe banii lor la Primăria Bacău. Iar când vrei să știi motivul pentru această lipsă de transparență, ești trimis la plimbare și ți se spune că argumentul invocat nu face obiectul informațiilor ce țin de activitatea primăriei.

Să vă aduc aminte ce promitea primarul Cosmin Necula (PSD) în campanie, pe vremea când era încă deputat:

Scoaterea posturilor de conducere la concurs nu are drept scop epurarea unora sau a altora din conducerea primăriei ci găsirea oamenilor care pot fi cei mai buni și cei mai eficienți pentru managementul primăriei. Nu există criteriul carnetului de partid, iar concursurile vor fi transparente și se vor desfășura în prezența presei. + Credința mea este că transparența trebuie să guverneze actul administrativ (2 iunie 2016).

Unde e transparența mult promisă, domnule primar? Deocamdată nu pare decât să călcați pe urmele fostului primar, însă într-un ritm mult mai alert.

P.S.: mă gândesc foarte serios să atac acest răspuns în instanță.

Cosmin Necula organizatia municipala psd bacau

7 thoughts on “Document: Primăria Bacău ține la secret persoanele angajate de administrația Necula

 1. Iti spun eu:
  – la cabinet: doi militieni pensionari adusi de prietenii lui Benea din politie, Raileanu (pe post de PR) si iubita (sefa dă cabinet), jurnalistul de casa al lui Seche alias Bogdănel;
  – la crese: pupila (a nu se intelege amanta) Buganu a lui Dragos Stefan (dar despre asta ai scris si tu);
  – la adapostul pentru caini: afaceristul Pancescu (locotenent din campanie);
  – la juridic: director adus de la CJ, parca Fantaza ii zicea;
  … restul le mai afli si tu, ca doar esti baiat destept!

  Apropo de transparenta: unde sunt dispozitiile de primar promise in campanie? Zicea ca si pe alea le publica pe site.

 2. Domnule Ghinghes, dar cum e posibil asa ceva? Noi pt ce platim taxe si impozite.. ca sa vina Necula sa puna pe cine vrea in primarie si noi sa nu stim??? Catolicii din sudul orasului sunt alaturi de dvs.!

  1. Nu se bate cap în cap cu obligativitatea funcționarilor să completeze declarații de avere nominale pe care oricum ar trebui să le găsim pe site-ul Primăriei Bacău?

   1. Nu stim numele lor, dar din cele divulgate de catre Marius mai sus apar cateva Declaratii de Avere pe site-ul Primariei, la Aparatul de specialitate al Primarului, la sfarsit la pagina 8.

 3. Vezi că numele şi prenumele nu mai reprezintă date cu caracter personal atunci când persoanele respective desfăşoară activități cu caracter public, cum este cazul de față. Eu zic să ataci răspunsul în instanță. Mult succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *