Primăria Bacău vrea să trimită la plimbare elevii care nu au domiciliul în oraș… pe jos

Joi, 29 Septembrie 2016 | Bacau, Tineret | Comenteaza

În clipa de față, multe dintre instituțiile de învățământ din municipiul Bacău eliberează abonamente subvenționate 100% numai elevilor care au domiciliul în municipiul Bacău. Cunosc și încerc să rezolv problema aceasta pentru că eu, față de alți colegi de-ai mei, chiar dau pe la ședințele consiliilor de administrație ale școlilor și liceelor, deci cunosc aceste realități.

Această acordare discriminatorie și nelegală (spun eu) a reducerilor la transport pentru elevi se întâmplă deoarece HCL nr. 239/2016, hotărâre prin care au fost aprobate aceste facilități și pe care administrația Necula a prezentat-o ca pe o mare realizare, îi obligă pe elevi pe de o parte “să facă dovada necesității utilizării mijloacelor de transport în comun pe ruta spre/și de la școală”, deci pe de altă parte implicit să demonstreze că au domiciliul în municipiul Bacău. Astfel, elevii care învață în oraș și stau la cămin sau în gazdă trebuie să inițieze proceduri destul de serioase pentru a obține viza de reședință (flotant). Altfel, nu li se acordă nicio reducere (nici măcar acea minimă subvenție de 50% prevăzută de Legea Educației).

Pentru a rezolva această problemă locală care mi-a fost semnalată de zeci de elevi, părinți și profesori din Bacău (și chiar nu am exagerat când am spus “zeci”), am inițiat pe 19 septembrie 2016 un proiect de hotărâre pentru modificarea HCL nr. 239/2016, prin eliminarea a două lucruri din acea hotărâre: treaba cu prezentarea dovezii că elevii au nevoie de transport și cea cu “spre/și de la școală”, sintagme care de altfel fac acest regulament nelegal în raport cu articolul 84 din Legea Educației Naționale. Proiectul meu îl găsiți aici.

Propunerea mea a fost inclusă într-un final pe ordinea de zi a ședinței de mâine, însă a fost trimisă consilierilor abia astăzi, la ora 18:18, peste ordinea de zi și urcată pe site abia la ora 21:00, astfel încât să nu fie discutată inițial în comisiile de specialitate. De ce? Pentru că cei din Primăria Bacău consideră că proiectul meu este nelegal. Și de ce nu ar fi legal? Cică pentru că nu am indicat sursa de finanțare. Care sursă de finanțare, oameni buni? N-a spus Cosmin Necula că “elevii din municipiul Bacău vor beneficia de transport public gratuit”? Sau v-ați gândit să o prezentanți așa dar de fapt să acordați reducerea doar celor care au domiciliul (deci votează) în municipiul Bacău?

necula-elevi-reducere

Și mai e o chestie pe care aș vrea să o precizez. Chiar dacă legea îî obliga (art. 44, alin. 2) să îmi acorde sprijin și asistență tehnică de specialitate, secretarul Nicolae Ovidiu Popovici și personalul de specialitate din aparatul primăriei nu m-au contactat niciodată pentru a mă îndruma pentru concretizarea acestui proiect. În schimb, mi-au tras un raport de nelegalitate semnat de administratorul public Leonard Pădureanu și de Daniela Pozînărea (director al Direcției de Asistență Socială – DAS).

Concluzia? La ședința de mâine, consilierii locali se vor lua probabil după acest raport eronat și nu vor vota modificările Regulamentului de acordare a facilităților la transportul public. Astfel, majoritatea elevilor care învață în municipiul Bacău dar care nu au domiciliul în oraș vor rămâne fără abonamente subvenționate. Oricum, treaba nu rămâne așa. Deja am contactat Asociația Elevilor din Bacău și i-am încurajat să înceapă demersurile pentru acționarea municipalității în instanță (pentru că regulamentul nu respectă Legea Educației). În plus, voi contesta în instanță raportul semnat de Leonard Pădureanu și Daniela Pozînărea.

Cât circ pentru un drept elementar al elevilor prevăzut de Legea Educației…

autobuze noi bacau transport public

Lasa un comentariu