Document: Primăria și Teatrul Municipal Bacovia n-au fost implicate în candidatura Bacăului la Capitala Europeană a Culturii 2021

Luni, 28 Noiembrie 2016 | Bacau, stiri | 1 comentariu

Exemplu și contraexemplu. Aceasta este diferența dintre candidatura de anul trecut a Bacăului la Capitala Europeană a Culturii pentru anul 2021 și candidatura de anul acesta a orașului la titlul de Capitala Tineretului din România pentru 2017.

Pentru că vreo 2-3 glasuri (timide, ce-i drept) s-au aruncat la compararea acestor 2 inițiative locale, am zis să scot de la păstrare un document destul de recent.

Mai exact, este vorba de un răspuns la o interpelare de-a mea (prin platforma României Curate), semnat de primarul Cosmin Necula și de secretarul Nicolae Ovidiu Popovici. Conform acestui document, cu numărul 68212/31.10.2016, Primăria Bacău și Teatrul Municipal Bacovia nu au avut nicio implicare în concursul de proiecte pentru candidatura municipiului Bacău la titlul de Capitală Europeană a Culturii – 2021.

KM_287-20161103140414

Același răspuns arată că inițiativa a aparținut de fapt Ancăi Sigartău (fost manager al teatrului) și consilierul acestuia, Dragoș Pandele. Așadar, a fost vorba de angajarea municipiului într-o competiție europeană, fără girul instituțiilor ce reprezentau municipalitatea și cultura municipală, fiind așadar doar o pornire “pă persoană fizică”. Acum înțeleg de ce nu am primit răspuns de la Primăria Bacău la solicitarea de anul trecut. Romeo Stavarache, Ilie Bîrzu și compania ascundeau ceva.

E clar acum de ce am ieșit pe ușa din dos din cursa pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii? Pentru că această candidatură a fost scrisă într-un beci de câteva persoane fizice, cu interese personale, fără să consulte și să implice instituțional autoritatea publică locală. O altă dovadă este reacția purtătorului de cuvânt de atunci al primăriei, Ionuț Tomescu, vizavi de atitudinea fostei directoare de la teatru.

Dacă Primăria Bacău n-a avut nicio treabă cu înscrierea în cursa pentru Capitala Culturală Europeană, ce a căutat fostul primar Romeo Stavarache în septembrie 2015, la Chișinău, în acea “vizită de lucru”, fără girul Consiliului Local al municipiului Bacău? Cumva să scăpe puțin de regimul controlului judiciar, având de fapt o agendă personală? :) Mai devreme sau mai târziu, vom afla și asta.

sigartau sedinta consiliul local 29 iunie, cand i s-a respins bugetul

Până atunci, trebuie ca toată lumea să știe cum am făcut ca “treaba să meargă șnur” (vorba lui Aghiuță) în ceea ce privește candidatura de anul acesta în urma căreia Bacăul va fi în 2017 Capitala Tineretului din România. Cuvântul de ordine este TRANSPARENȚA. Am inițiat dezbateri publice și cel puțin 3-4 apeluri către tinerii și organizațiile de tineret interesate să intre în proiect. După scrierea aplicației, primarul a citit, semnat și totodată și-a asumat obligațiile stipulate în documentul de candidatură, cu număr de înregistrare cu tot.

Apropo de asta, răspunsul care a plecat zilele plecute de la Primăria Bacău către ONG-ul Centrul European pentru Strategii Durabile pune punctul pe i:

Apreciem drept lipsită de fundament orice asociere între proiectul “Capitala Tineretului din România” și orice alte evenimente organizate în trecut de Municipiul Bacău și care fac, în prezent, obiectul unor dosare penale aflate în instrumentarea organelor abilitate ale statului.

Just!

raspuns-primarie-capitala-tineretului-centrul-strategii-durabile

1 comentariu la “Document: Primăria și Teatrul Municipal Bacovia n-au fost implicate în candidatura Bacăului la Capitala Europeană a Culturii 2021”

  1. Rares 28 Noiembrie 2016 at 10:42 Permalink

    Buna observatia cu Stavarache. A intrat in tunelurile de la Cricova si dus fost… cu ai sai prieteni cu care s-ar fi intalnit pe acolo pentru a pune tara la cale. :)


Lasa un comentariu