Cine sunt principalii vinovați în afacerea haldei de fosfogips (anchetă)

Luni, 29 Februarie 2016 | Bacau | 2 comentarii

Pentru că în reportajul difuzat aseară de ProTV aleșii noștrii mai aveau puțin și jurau pe ce au mai sfânt că n-au avut nicio treabă cu faptul că municipalitatea a acceptat donația prin care Amurco ne-a făcut cadou un munte de fosfogips toxic și neecologizat, am zis să fac o cercetare prin care să demonstrez că primarul condamnat Romeo Stavarache, Dragoș Luchian (senator și candidat la Primăria Bacău) și secretarul Nicolae Ovidiu Popovici mint de îngheață apele… cele contaminate din sudul orașului.

Această afacere de-a dreptul toxică pentru noi și convenabilă afaceristului Ioan Niculae a avut 6 momente importante. Le-am relatat pe larg mai jos și vă garantez că după ce le veți parcurge sunt mari șanse să ajungeți la concluzia pe care am desprins-o eu: Romeo Stavarache și Dragoș Luchian, cu girul juridic al secretarului Nicolae Ovidiu Popovici și avându-i complici pe toți consilierii locali din mandatele 2008-2012 și 2012-2016 (inclusiv cei ai opoziției Manolache/PSD), au propus și dus la îndeplinire primirea de la privatul Amurco a peste 30.000 de metri pătrați de material radioactiv, extrem de dăunător populației municipiului.

1. 29 decembrie 2011 – se votează, prin HCL 428/2011, acceptarea donației de la Amurco ce conține terenul în suprafață de 62.185 mp plin cu fosfogips. Conform procesului verbal al ședinței, ca inițiator apare primarul Romeo Stavarache. Totuși, proiectul de hotărâre de pe site este semnat de Roxana Mironescu, pe atunci viceprimar.

Romeo Stavarache prezintă proiectul: am avut o discuție cu conducerea acestei societăți, am făcut acest contract de donație, nu pe cât spuseseră cei de la Agenția de Mediu, ci pe întreaga suprafață pe care va avea loc acest proiect. Acest proiect îl vom face împreună cu Amurco, îl vom depune și sperăm să obținem și finanțarea, bineînțeles în urma licitației care va avea loc la Ministerul Mediului. 

Cei 23 de consilieri locali n-au nimic de spus și votează în unanimitate în favoarea primirii muntelui toxic de la Amurco. Inclusiv PSD-iștii pe care îi văd zilele acestea aruncând vina pe liberali. De asemenea, secretarul Nicolae Ovidiu Popovici își pune semnătura pe această hotărâre.

halda fosfogips bacau

2. 31 ianuarie 2012 – La cererea Amurco, Primăria Bacău propune modificarea donației astfel încât municipalitatea să primească nu 62.185 mp, suprafața estimată inițial, ci 30.866 mp. Iarăși, în procesul verbal apare primarul Romeo Stavarache la inițiator, în timp ce proiectul de HCL este semnat de Roxana Mironescu. Toți cei prezenți votează pentru, iar secretarul Popovici semnează și el HCL nr. 16/2012. Zero discuții. La fel se întâmplă și cu HCL nr. 24/2012, votată în aceeași ședință, care privește actualizarea listei cu terenuri și clădiri aflate în proprietatea Consiliului Local prin adăugarea suprafeței pe care se află halda, acest cadou otrăvit pe care municipalitatea l-a acceptat de la Amurco.

3. 16 martie 2012 – Viceprimarul Dragoș Luchian inițiază un proiect de hotărâre pentru modificarea HCL 428/2011 în a cărui expunere de motive ține să menționeze că preluarea de la SC Amurco SRL a terenului de sub halda de fosfogips nu mai este un risc, având în vedere că Ministerul Mediului și Pădurilor a selectat pentru finanțare proiectul privind decontaminarea sitului.

Astfel, Dragoș Luchian forțează acceptarea definitivă a donației și subliniază acest lucru, conform procesului verbal, chiar în ședința Consiliului Local:

Aș vrea să precizez că în decembrie am acceptat donația acestui teren, condiționat de semnarea contractului de finanțare. Dar având în vedere adresa pe care am primit-o în februarie, de la Ministerul Mediului și Pădurilor, prin care ni s-a comunicat că proiectul privind ecologizarea haldei de fosfogips a fost selectat spre finanțare, cred că este oportun să acceptăm această donație.

dragos luchian oportun donatie amurco

Astfel, Dragoș Luchian a făcut demersuri ca halda de fosfogips să intre în proprietatea municipiului nu după semnarea contractului de finanțare pentru ecologizare cu Ministerul Mediului, așa cum era stipulat inițial în HCL 428/2011, ci mai devreme, pe baza unei simple adrese. Practic, municipalitatea încă nu avea garanția că finanțarea din bani europeni a ecologizării va prinde contur, însă Dragoș Luchian n-a ținut cont de acest lucru și a făcut lobby decisiv, iată, pentru realizarea donației. Toată lumea votează pentru, iar secretarul semnează hotărârea.

4. 26 iulie 2012Se aprobă modelul cadru (deci nu acordul) de parteneriat între Amurco și mun. Bacău în vederea realizării proiectului de ecologizare. Proiectul este inițiat, semnat și prezentat de primarul Romeo Stavarache. Documentul stipulează ca autoritățile locale să facă demersurile necesare pentru obținerea de fonduri europene și pentru încheierea contractului de finanțare. Astfel, Primăria Bacău este obligată să facă treaba lui Ioan Niculae, și anume să obțină bani pentru curățarea acestei zone poluate. Desigur, consilierii locali votează în unanimitate, iar secretarul Nicolae Ovidiu Popovici semnează și el hotărârea. Procesul verbal al ședinței îl găsiți aici.

5. 12 noiembrie 2012Este modificat modelul cadru al protocolului de colaborare între Amurco și municipalitate astfel încât compania deținută de Ioan Niculae să nu mai contribuie cu 1.216.806 euro la proiectul de ecologizare, ci cu o sumă puțin mai mică, și anume 909.298 euro. Hotărârea este inițiată și semnată de Romeo Stavarache și votată, conform procesului verbal, de către toți consilierii locali. Secretarul o semnează și el.

stavarache popovici sedinta consiliul local bacau

6. 19 septembrie 2013 – Lovitura finală vine de la primarul Romeo Stavarache, acesta propunând prin HCL 282/2013 abrogarea alineatului 2 al articolului 4 din hotărârea 428/2011 prin care municipalitatea a acceptat muntele de fosfogips de la Amurco. Astfel, din contractul de donație este eliminată o prevedere crucială:

Art. 4 alin (2) – Obligațiile de mediu rămân în sarcina SC Amurco SRL, acestea fiind preluate de către Municipiul Bacău numai după semnarea contractului de finanțare de către Ministerul Mediului și Pădurilor și Municipiul Bacău.

Practic, primarul Romeo Stavarache a propus transferarea tuturor obligațiilor de mediu de la Amurco către instituția pe care o conduce: Am primit o adresă de la minister să facem o modificare la acea hotărâre și am făcut-o. – a spus acesta în ședința Consiliului Local, conform procesului verbal al întâlnirii.

Toți consilierii locali prezenți votează pentru, inclusiv liderul opoziției Cristi Manolache. Secretarul își pune semnătura pe proiect și aia e… toate obligațiile de mediu sunt transferate către municipalitate. Propunerea i-a aparținut primarului Romeo Stavarache, bazându-se pe un referat întocmit de Leonard Pădureanu, administrator public al municipiului, care la rândul lui ar putea spune că avea în spate o solicitare venită din partea AM POS Mediu, semnată de directorul Ciprian Ghioc.

Cum proiectul de ecologizare pe fonduri europene nu a mai fost realizat iar fantezia lui Luchian cu nămolul de la Insula de Agrement a rămas la stadiul de idee SF, noi am rămas cu un munte toxic pe care mai devreme sau mai târziu va trebui să îl avem în vedere. Dacă ținem la sănătatea noastră, ecologizarea acestuia trebuie să devină o prioritate. Până atunci, aș vrea ca cei responsabili să plătească.

luchian stavarache pasaj subteran 2012

2 comentarii la “Cine sunt principalii vinovați în afacerea haldei de fosfogips (anchetă)”

 1. Stan Lucian 29 Februarie 2016 at 16:00 Permalink

  La puscărie,sa plateasca toti trepadusii care ne otravesc viaţa si s-au îmbogăţit in urma acestor actiuni!

 2. Laschi 29 Octombrie 2017 at 18:32 Permalink

  Cu toate ca au trecut zece ani,eu cred ca a venit timpul sa luam problema in serios si sa rezolvam odata halda de fosfogips.
  In primul rind demarind cercetari pentru gasirea unor solutii viiabile.
  Sa se faca o banca de propuneri,analizindu-se propunerile.
  Sa se faca O licitatie pentru accesarea de fonduri pentru studierea si
  analiza stintifica a solutiei acceptata.
  Sa se faca si analizeze prototipurile sau pilotii.
  Sa se lanseze un proiect pentru accesarea fondurilor europene,cu propunera de a se trece si la ecologizarea celor lalte halde din tara si dece nu din europa.
  Asa vom fi factorii ce rezolva problema si nu cei ce creeaza probleme.Ce ziceti ar putea fi un inceput???!!! iar dupa aceea sa plateasca poluatorul,nu asa parca asa glasueste legea si de undei lege nu-i tocmeala,sau asa este in democratie unii pasc vaca si altitii iau laptele. Si la urma urmii problema tot trebue rezolvata si apoi iom judeca pe vinovati. Cautind mereu vinovatii nu vom rezolva veci problema.


Lasa un comentariu