Protestele pentru mediu din Bacău, puse pe harta internațională chiar de Greta Thunberg

Marti, 3 Decembrie 2019 | Bacau | Comenteaza

Vinerea trecută, o mână de tineri băcăuani cărora le pasă de mediul înconjurător s-au strâns în Piața Tricolorului pentru cea de-a doua ediție a Zilei pentru acțiune climatică, pusă la cale de grupul de inițiativă local al Fridays for Future. Aș fi fost și eu acolo dacă nu era programată cea de-a doua ședință a Consiliului Local din acea zi din cauza crizei gunoiului.

? Casa noastră este în flăcări. Potrivit IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change), suntem la mai puțin de 12 ani de punctul din care nu ne vom mai putea remedia greșelile. La sfârșitul lunii, alegerile prezidențiale vor fi fost deja decise, un nou guvern instituit și, în consecință, o ocazie perfectă pentru a le reaminti miniștrilor și oamenilor cu putere politică că trebuie să ia măsuri urgențe în vederea respectării Acordului de la Paris și a asigurării unui plan de dezvoltare durabilă a României.
? Repercursiunile schimbărilor climatice și ale încălzirii globale, fenomene accentuate de activități umane, au început să fie resimțite din ce în ce mai mult în diferite părți ale globului. Din cauza aceasta, este neapărat nevoie de o mobilizare cât mai mare pentru a se reuși pe cât posibil atenuarea acestor efecte.

Unii spun că sunt prea puține persoane participante și că asta face acțiunile Fridays for Future din Bacău inutile, dar eu nu le dau dreptate, ba dimpotrivă. Până la urmă, așa începe orice rezistență, iar acei tineri care ies săptămânal în piață pentru mediu merită toată admirația într-o comunitate care rareori reacționează la tăierile de copaci, la ocuparea spațiului verde cu tot felul de proiecte imobiliare abuzive, la încurajarea continuă a deplasării cu automobilul și așa mai departe.

Ba mai mult, trebuie să știți că o mână de oameni care s-au strâns vineri în Piața Tricolorului au reușit să pună Bacăul pe harta mondială a protestelor pentru apărarea mediului înconjurător și indirect să obțină o promovare uriașă pentru orașul nostru.

Mai precis, pe pagina de Facebook a activistei internaționale Greta Thunberg, urmărită de peste 2,7 milioane de persoane. Fotografiile din Bacău au atras peste 8.600 de reacții, 200 de comentarii și 360 de share-uri.

greta thunberg bacau

Lasa un comentariu