Asociația RYMD este sprijinită de o firmă de casă a familiei Benea

Luni, 4 Aprilie 2016 | stiri | 3 comentarii

Dacă vreți vreodată să vă implicați în societatea civilă, să faceți voluntariat sau pur și simplu să susțineți proiectele unei organizații care chiar și pentru o clipă vi se pare că ridică mingi la fileu pentru o tabără și pe cealaltă o asediază constant cu fel de fel de demersuri, o verificare și niște întrebări nu strică niciodată.

Știu, nu mulți tineri sunt interesați de jocurile politice din spatele unui ONG, însă eu, pentru liniștea mea și pentru faptul că nu mai vreau să realizez la un moment dat că unii sau alții au de câștigat de pe urma bunăvoinței mele, mereu încerc să văd dacă acțiunile civice care se întâmplă mai ales la nivel local au vreun substrat politic sau financiar. Cu financiarul deja ne-am lămurit: există niște cetățeni activi care nu se dau jos din pat fără finanțări de zeci de mii de euro.

Tot din aceeași serie, azi vorbim despre Romanian Youth Movement for Democracy (RYMD), organizație din Bacău la ale cărei evenimente și proiecte am participat. Le-am susținut activitățile, îmi plac o parte dintre demersurile lor (chiar dacă majoritatea se rezumă la cifre seci și rapoarte făcute de dragul indicatorilor din proiect), însă mereu m-am întrebat de ce pe liberalii de la Primărie și Consiliul Local îi presează cu tot felul de doleanțe, cereri, plângeri și articole dure, iar pe pesediștii de la Consiliul Județean îi mângâie cu fel de fel de mingi ridicate la fileu în urma cărora PSD să pară receptiv la cererile societății civile.

Și se pare că am în sfârșit un răspuns… sau cel puțin un indiciu: Comservice Company.
RYMD are două proiecte: Cetățeni Activi pentru Bacău, prin care monitorizează la nivel cantitativ activitatea aleșilor locali, respectiv BeeStrong, prin care vor să dezvolte sau măcar să promoveze oportunitățile din zona ONG. Ambele sunt finanțate cu zeci de mii de euro din Granturile SEE aka celebrele “fonduri norvegiene”.

comservice beestrong rymd

Pe al doilea proiect finanțat din bani norvegieni, intitulat BeeStrong, partenerul principal al RYMD este Comservice Company, o firmă abonată la banii publici care în anchetele din presa locală și națională este dovedită drept firma de casă a lui Dragoș Benea. Conform unui material de investigație marca Puterea, Comservice a fost condusă o bună perioadă de Laurențiu Benea, tatăl președintelui Consiliului Județean Bacău și președintelui PSD Bacău. Ei bine, Comservice Company a sponsorizat campania “Best BEEhavior” pe care RYMD a desfășurat-o în cadrul proiectului BeeStrong.

Contactat telefonic, Marian Dămoc a confirmat colaborarea cu societatea comercială Comservice, precizând că legătura cu acest SRL a fost făcută prin Andrei Andronic (voluntar al RYMD și “business acount manager” în cadrul Comservice Company – conform profilului său de LinkedIn), colaborarea rezumându-se la o sponsorizare pentru campania de premiere a celor mai activi voluntari din județul Bacău.

Din păcate, acum tot se leagă.

Mai sunt multe de povestit despre societatea civilă din Bacău, dar voi vorbi despre toate la timpul lor.

marian damoc si andrei andronic in grecia

3 comentarii la “Asociația RYMD este sprijinită de o firmă de casă a familiei Benea”

  1. H. 4 Aprilie 2016 at 21:51 Permalink

    De pe surse: mâine își anunță candidatura cineva de la RYMD și evenimentul are loc exact în clădirea în care regăsim și firma Comservice. Tare, nu?

  2. Razvan B. 5 Aprilie 2016 at 12:34 Permalink

    Eu nici nu am auzit de astia pana acum. Ce si mai ales in ce punga monitorizeaza activitatea alesilor? Si cat bani primesc pentru asta? Sunt bani publici?

  3. Cezar 5 Aprilie 2016 at 13:32 Permalink

    Mai degraba ar fi un articol din seria “Fereşte-mă, Doamne, de prieteni, că de duşmani am eu grijă!”. Sunt curios daca pentru candidatura lui, Damoc a atras vreo finantare pe fonduri norvegiene. 😀 😀 nu m-ar mira


Lasa un comentariu