S-o facem, dar cu cine?

Luni, 20 Septembrie 2010 | Bacau, Pareri personale | 4 comentarii

Let’s Do It, Romania!” este cel mai mare proiect de voluntariat din Romania care isi propune sa curete deseurile din toata tara din arealele naturale, intr-o singura zi. Se va intampla sambata, 25 septembrie 2010, inclusiv in Bacau.

Cartarea, procesul prin care au fost identificate pe teren si apoi marcate pe harta deseurile s-a incheiat pe 15 septembrie. Potrivit unui comunicat de presa al coordonatorilor Let’s Do It la nivel local, pe raza judetului Bacau au fost identificate 100 de mormane. Generic spus mormane pentru ca multe dintre “descoperirile” celor care au participat la cartografiere (si acestia in numar foarte mic) sunt gramezi de deseuri de 1-2 metri patrati.

Nu marimea gramezilor de gunoi ne intereseaza pe noi acum, ci principala problema cu care se confrunta coordonatori bacauani, si anume lipsa voluntarilor. Despre acest lucru a scris si Adevarul de Bacau la inceputul lunii septembrie. Au trecut doua saptamani de atunci si proiectul are la fel de putini voluntari.

M-am uitat pe harta deseurilor si am observat ca din cele 100 de mormane identificate au fost atribuite doar cateva, in jur de 10%: 4 la Gheraiesti, 4 la Valea Budului, 2 la Garleni si unul la Buhoci. Restul isi asteapta voluntarii, voluntari care se pare ca nu exista.

Ca şi organizare, voluntarii vor fi impãrţiţi în echipe de câte cinci persoane, fiecare echipã putând deja sã aleagã de pe site-ul letsdoitromania.ro mormanele care urmeazã a fi colectate. Aceştia vor primi mãnusi şi saci, inscripţionaţi pentru colectarea selectivã. Vom reveni cu detalii asupra locului de întâlnire pentru distribuirea materialelor necesare colectãrii şi comunicarea locaţiilor platformelor provizorii, unde se va depunde gunoiul pentru a fi ridicat. […] Pe data de 25 septembrie când va avea loc acţiunea, firma SOMA ne va pune la dispozitie maşini pentru colectarea sacilor cu deşeuri.

Degeaba avem saci, manusi si masini pentru colectarea deseurilor daca nu avem oameni care sa isi doreasca sa faca asta. De fapt, eu cred ca avem, dar nu stim sa-o mobilizam. Din start gresim daca anuntam pe toata lumea ca pentru proiect sunt de preferat persoanele peste 18 ani deoarece pentru minori ar trebui sa cerem acordul parintilor pentru aceasta participare.

Singurii care se implica in actiunile de acest gen intr-un numar insemnat sunt elevii. Era de preferat un parteneriat cu ISJ-ul deoarece acesta mobiliza toate institutiile de invatamant care la randul lor adunau elevii. Asa s-a procedat in Estonia, Letonia, Lituania si in celelalte tari participante la “Let’s Do It”.

Judete din Moldova precum Galati, Iasi sau Suceava au reusit sa stranga destui voluntari incat sa curete zonele marcate pe harta, numai Bacaul nu. Vom vedea sambata ce va iesi, dar sunt pesimist in ceea ce priveste proiectul, cel putin la nivel local.

Oricum, daca sunt persoane care vor sa puna umarul sambata la proiectul “Let’s Do It, Romania!” acestea trebuie mai intai sa se inscrie. Detalii aici.

4 comentarii la “S-o facem, dar cu cine?”

 1. Anonymous 20 Septembrie 2010 at 17:41 Permalink

  bah frate….stiu ca nu are legatura cu postu' asta da' cand incepe maine concertu' in mall?la ce ora? ms:*

 2. kristofer93 20 Septembrie 2010 at 18:22 Permalink

  19:00 – 20:00

 3. Anonymous 21 Septembrie 2010 at 11:58 Permalink

  Eu vreau sa ma inscriu ! unde trebuie s-o fac? trebuie sa-mi fac echipa sau ma pot alia unei echipe?

 4. Anonymous 22 Septembrie 2010 at 13:14 Permalink

  intri pe letsdoitromania.ro si gasesti informatii. dar da, te poti inscrie asa. kristofer dc nu iti aduni prietenii sa participi si tu? pentru publicitate macar. de criticat vad ca te descurci. dar sa participi nu te-am vazut. cand a fost ultima oara cand ai ajutat prin simplul gest de a strange niste gunoaie? stiu ca nu o sa postezi comentul pentru ca esti un las.


Lasa un comentariu