Să vorbim la rece despre piesele de la Eurovision România 2013

Duminica, 17 Februarie 2013 | muzica, Pareri personale | 4 comentarii

Dragi cititori, colegi, internauți, fani, ascultători și hateri, am avut răbdarea să caut și să ascult piesele calificate în semifinalele Eurovision România. 9 din cele 32 de piese, deci aproape o treime, sunt de negăsit pe internet astăzi, 17 februarie, la 2 zile de la anunțarea semifinaliștilor.

Asta demonstrează încă o dată că românii nu se pricep să își vândă marfa. Spre exemplu, trupa Phaser are peste 3 000 de like-uri pe Facebook, un teaser pentru (atenție) coperta de prezentare a piesei, dar nici urmă de Pour toi et pour moi pe internet.

eurovision-2013

Așadar, îmi voi exprima punctul de vedere pe baza a 23 de piese ascultate. Lista producțiilor muzicale din concurs de negăsit pe internet am postat-o în subsolul articolului. Deeeeeeeci:

Mă bucură faptul că s-au împuținat baladele bacoviano-plângăcioase. Anul acesta sunt numai vreo două-trei în concurs. Diana Hatea are cea mai frumoasă voce din competiție și totodată o piesă drăguță, dar pe care n-o văd potrivită pentru un concurs comercial precum Eurovision. În schimb, merge la radio. I-aș fura-o lui Adrian Sina și aș face niște muzică trance cu Diana.

Apoi, am uitat 12 dintre piesele ascultate de moi în clipa în care am închis tabul. N-au nimic special, nimic nou. Sună generic, vorba prietenului meu Mădălin. Natalia Barbu are o engleză mai slabă decât cea a ambasadorului României la Londra. Station 4 încearcă niște Modern Talking, dar o dau în lambada și nu prea le iese.

Desigur, nu puteau lipsi țiganiadele și zdrăngănelile cu “Balcanii”, așa că Electric Fence ne-o arată pe Emilia, iar The Zuralia Orchestra ne lovește direct în corason cu Sukar Transylvania, o piesă produsă special pentru a ne ajuta să intrăm în Schengen, încercând să arate lumii cea mai vizibilă și apreciată (desigur) cultură din Europa.

eurovision-semifinale_02720200

Urechile voastre sângerează deja? E cam devreme, dragilor! Mai avem. Zero zero Seven de la Narcis Iustin Ianău m-a obligat să recurg la o distribuire a piesei pe Facebook, gest însoțit de un timid dar reprezentativ WTF? E băcăuan, a fost mare și tare la Românii au talent, facem SEO la greu pe spinarea lui, a fost făcut membru de onoare la Consiiul Județean al Elevilor Bacău, are o voce unică, ideea de operă pop e provocatoare, dar ascultând Seven am impresia nu că ascult muzică, ci că un tip (sau tipă?) face mișto de mine.

Apoi, am ascultat un refren dintr-un refren și m-am gândit automat că tare bine îi stătea lui Robert Turcescu la Realitatea TV cu biluțele în mână, făcând-o de toată rușinea pe Elena Udrea.

Hai să vă spun și ce îmi place. Văd mult potențial în piesa lui Anthony. Leticia vine cu We Are The One, oarecum trasă la indigo după Loreen – Euphoria, dar săltăreață și interesantă. Mă enervează la culme ruperea aia de ritm de dubstep spart. Încă nu vă spun care e favorita mea; o las pentru final.

Mă încântă naiul celor de la EDICT și atât. Piesa mi se pare slabă. Luminița Anghel zice că se întoarce cu marele premiu acasă, dar nu-și face probleme în ceea ce privește selecția națională. Ar trebui, zic eu. Vocea ei îmi mângâie timpanele, însă nu văd la Malmo o piesă care seamănă cu un fundal realizat parcă pentru o scenă dintr-un film forțat.

Liviu Guță are și el o piesă în semifinală – o chestie în limba italiană, mai bună decât jumătate dintre piesele calificate, dar suficient de dezordonată încât să mă facă să strâmb din nas. Să nu uit: m-am amuzat teribil când am auzit versuri precum “Life is sweet, yummy, yummy,yummy, yummy” în piesa realizată de Brigitta & Mihai.

Favorita mea pentru selecția națională este “Wake Me Up”, o piesă care vine de la Jul (Georgiana Moraru) și care a fost produsă de cel pentru care am optat anul trecut, Viky Red. A se observa alegerea mea pentru selecția națională de anul trecut și piesa care a câștigat Eurovision 2013.

UPDATE: a apărut și Tammy (aka Tamara Sofi) – Firebird. Vorbim despre o piesă dance care îmi place și pe care o puteți auzi pentru câteva secunde aici.

Ce nu am găsit pe internet:

 • Phaser – Pour toi et pour moi
 • Gardens – All for naught
 • Maximilian Munteanu – Broken Heart
 • Tamara Sofi – Firebird
 • Cristina Haios – Final de război
 • Mosquito – Feel the same
 • Spin & Cezar Dometi – Silver lining
 • Cezar Florin Ouatu – It’s my life
 • Renee Santana – What is love

Participăm la un concurs muzical național, avem șansa să ne băgăm în seamă și să scoatem capul în lume, dar nu ne punem piesele pe internet. Dar na, vrem să câștigăm și visăm la succes.

Semifinalele vor avea loc pe 23 și 24 februarie 2013, începând cu ora 21:00, la TVR 1, TVR HD, TVRi și TVR+. În finală vor merge doar 12 piese, câte șase din fiecare semifinală. Abia pe 9 martie vom afla cine ne va reprezenta în Suedia la Eurovision 2013.

Mai multe detalii găsiți pe eurovision.tvr.ro și pe pagina de Facebook dedicată selecției naționale.

4 comentarii la “Să vorbim la rece despre piesele de la Eurovision România 2013”

 1. Snatt & Vix 17 Februarie 2013 at 02:48 Permalink

  Draga Kris asculta la Snatt & Vix
  “Tammy – Firebird” for the win! 😉
  un mic teaser gasesti aici: http://youtu.be/aBoXBqdXrdw?t=1m4s (la 1:05)

 2. Ovidiu Gabriel 19 Februarie 2013 at 00:48 Permalink

  Piesa celor de la station 4 si al mike cu renee santana au sanse de castig..


Lasa un comentariu