Are școala voastră ceva de ascuns? Dacă nu, haideți să publicăm bugetul ei!

Joi, 23 Martie 2017 | Bacau, Initiative personale | 4 comentarii

Vara trecută, când împreună cu Asociația Elevilor din Bacău (AEBc) am realizat un studiu privind transparența unităților de învățământ preuniversitar din municipiul Bacău (pe care l-am și prezentat la ședința extraordinară din 13 iulie 2016), doar 11 dintre cele 35 de școli și licee monitorizate aveau bugetul publicat pe site. De deciziile Consiliului de Administrație (C.A.) nici nu mai vorbesc: doar 2 instituții de învățământ le aveau urcate pe pagina de internet.

Document: Tabel centralizator privind transparența unităților de învățământ preuniversitar de stat din municipiul Bacău (iulie 2016)

Conform Legii 544/2001 a liberului acces la informațiile de interes public (art. 5, alin. 1, lit e), orice instituție publică are oligația să comunice din oficiu sursele financiare, bugetul și bilanțul contabil, actele normative privind organizarea și funcționarea, structura organizatorică, programul de funcționare, responsabilii cu difuzarea informațiile publice, datele de contact, lista cu documentele publice gestionate, modalitățile de contestare a deciziilor unității etc.

De asemenea, art. 14 al Metodologiei cadru de organizare și funcționare a Consiliului de Administrație (Ordinul de Ministru nr. 4619/2014) subliniază obligativitatea afișării deciziilor hotărârilor Consiliului de Administrație la avizier și pe pagina web a unității de învățământ.

România Curată și Consiliul Național al Elevilor au desfășurat o campanie în acest sens în anul școlar 2014-2015, iar Ministerul Educației a transmis atunci, prin ISJ-uri, o adresă către unitățile de învățământ, dar nu a realizat nicio monitorizare a implementării acestei măsuri în teritoriu.

Motiv pentru care România Curată a lansat astăzi un apel către cetățenii interesați de acest subiect pentru a realiza împreună această monitorizare, independent de instituțiile statului:

România Curată şi Consiliul Naţional al Elevilor invită elevii, părinţii, profesorii şi directorii, care consideră că şcoala sau liceul lor nu au nimic de ascuns, să ne trimită pe Facebook sau la adresa contact@romaniacurata.ro, o fotografie cu bugetul instituției de învățământ afişat la avizier sau link-ul către documentul publicat pe pagina web a instituţiei (în cazul în care aceasta există).

Voi începe și eu monitorizarea la nivel local, iar împreună cu Asociația Elevilor din Bacău voi actualiza acel studiu realizat anul trecut și voi demara alături de elevi o campanie de transparentizare a activității școlilor și liceelor băcăuane.

avizier scoala

 

4 comentarii la “Are școala voastră ceva de ascuns? Dacă nu, haideți să publicăm bugetul ei!”

 1. tipras 23 Martie 2017 at 15:24 Permalink

  Scoala are buget ?
  Adica fondul clasei , fondul scoli ?
  Adica ala pe care parintii il platesc ?
  Eu nu am auzit de fondul scoli.
  Nu cred

  • Kristofer 23 Martie 2017 at 16:02 Permalink

   Fondul scolii este ilegal. Banii care sunt ceruti parintilor/elevilor pentru bunuri si servicii trebuie asigurati de la bugetul local.

   • tipras 23 Martie 2017 at 21:12 Permalink

    Serios ? O faci pe naivul ? Esti convins ? Ai vb exact ca unul inplicat in politica.
    (tocmai c’è dadui 20 lei pt varuit in clasa )

 2. Elena Simona 24 Martie 2017 at 21:46 Permalink

  Poate monitorizati si situatiile de la gradinite si de la proaspatul infiintat Centrul Bugetar Crese!


Lasa un comentariu