Scolile nu vor mai avea clase, ci cabinete

Sambata, 28 Mai 2011 | Pareri personale | 7 comentarii

De la Minister, citire, via inspectoratele scolare judetene din tara: Colegiilor din tara li s-a sugerat sa organizeze clasele pe cabinete, dupa modelul american. Daca o privim din ansamblu, ideea este foarte buna. Totusi, entuziasmul nu are ce cauta in aceasta problema. Da, eu o vad ca pe o problema pentru ca suntem in Romania, iar romanii au probleme mari de adaptare cand vine vorba de schimbare. Si mai pun la socoteala lenea personalului si disciplina de care (nu) dau dovada elevii.

Vorbim despre elevi. Vor fi nevoiti ca in fiecare pauza sa se mute dintr-o clasa in alta. Pauza va fi mai scurta. Nu vor mai avea cand sa isi mai scrie o tema pe care nu au apucat sa o faca acasa si nu vor mai avea cum sa isi repete lectiile. Vor fi ocupati cu mutatul, in fiecare pauza. De asemenea, sunt scoli in care spatiul este limitat, iar acestia nu vor avea unde sa isi petreaca recreatiile. De asemenea, ma intreb cum se va proceda cu bagajul (geanta, haina, pachet). Majoritatea insitutiilor de invatmant din Romania sunt construite fara a lua in calcul amplasarea de randuri de dulapuri pe holuri pentru bagajul elevilor, asa cum vedem prin filme.

Cum o vad profesorii. Cred ca este un plus pentru acestia. Fiecare va avea propria clasa cu care va face tot ce isi doreste. Acolo isi tine toate lucrarile, toate plansele, toate materialele didactice. In schimb, eu cred ca le displace un lucru, hai doua: pauzele vor fi mai scurte nu numai pentru elevi, care vor trebui sa isi mute catrafusele dintr-o parte in alta, ci si pentru dascali. Motivul? Vor trebui sa aiba grija ca elevii sa nu distruga clasa in pauze. Se poate intampla asta. Ei cand isi mai beau cafeaua? Doi, raspund financiar pentru cabinetul in care vor preda.

Directorii sunt cei mai bucurosi. Vor putea sa investeasca altfel in baza materiala si vor monitoriza cu o eficienta mult mai mare atat cursurile, cat si profesorii sau elevii.

Este o idee mareata, buna, simpla la prima vedere, dar greu de pus in practica in tarisoara noastra. Sunt curios, mai sunt scoli in Romania care sa fie organizate pe cabinete? Daca da, mi-ar placea sa aud un feedback.

7 comentarii la “Scolile nu vor mai avea clase, ci cabinete”

 1. O3 28 Mai 2011 at 16:33 Permalink

  eiii, da. Mult hulitul Karpen! Este o simbioza: cabinete si laboratoare in Corpul A si sali de clasa in Corpul B.
  Eu nu i-am vazut pe ingerasi disperati ca trebuie sa se plimbe de la A15 (cabinetul de engleza),care este la etajul I, la L7 (laboratorul de chimie), care este la parter, sau altele. E adevarat ca e greu iarna pentru ca trebui sa-si care si hainele. Aici stau bine cei de la Vranceanu care au dulapuri pe hol. Tu spui ca nu au timp in pauze sa isi termine tema sau sa-si repete? Dar de ce trebuie sa faca asta in pauze? Acasa ce pazesc? Iar metoda ii pregateste pentru facultate. Dar probabil n-ai ajuns inca pe acolo sa vezi cum e sa ai seminar in Corpul A si curs in Corpul C, care nici macar nu e in aceeasi zona!Si nici la facultate nu sunt dulapuri! Crede-ma: 10 minute sunt suficiente sa-si fumeze tigara, sa-si aseze “freza” la baie, sa-si manance pachetelul(daca n-au rabdare pana in pauza mare care e de 20 de minute) etc. Iar profesorii nu-si pierd pauza pentru simplul fapt ca nu lasa elevi in cabinete / laboratoare pe timpul ei. Acestea se inchid, iar ingerasii stau pe bancile amenajate pe hol in dreptul acestora si asteapta sa se sune de intrare, cand apar domnii profesori si-i primesc pe dragalasi in salile respective.
  Metoda mi se pare foarte buna, salile de clasa neavand alta dotare decat tabla si aceea nestearsa de elevii de serviciu, iar profesorii nu sunt animale de povara ca sa care de la o clasa la alta harti, video-proiectoare, laptop, boxe, casetofon, module (pentru disciplinele tehnice), etc. Si toate acestea sunt necesare, daca vreti invatamant de calitate, centrat pe nevoile elevului, mai ales daca vreti ca el sa-si dezvolte competente si aptitudi, iar nu “memorie de elefant”!

 2. Steve,the knight of Heracles 28 Mai 2011 at 19:22 Permalink

  O singura intrebare: ce se intampla daca 2 clase au matematica in acelasi timp, dar cu profesori diferiti? Temb… pardon, ministrul probabil s-a inspirat de la Rebelde, Hannah Montana sau ma rog, la ce se mai potriveste IQ-ului sau. Dar chiar nu a observat ca acolo exista DOAR o clasa de a 11-a, DOAR una de a 9-a si tot asa? Acolo e: elevii din anul 7, elevii din anul 8. Adica o singura clasa cu reprezentantii unei generatii. Deci, prin urmare e logic sa existe cate 1 profesor pentru fiecare obiect de studiu. Dar in conditiile cand ai 5 clase de a 10-a in scoala, iar 3 dintre ele au istoria in acelasi timp, dar cu profesori diferiti cum imparti pe cabinete?
  Raspunsul e simplu: cate 1 profesor pe cate 1 cabinet. Deci, e o smekerie sa mai dea afara cateva cadre didactice. Si se vor folosi de scuza ca “pentru un invatamant dupa standarde occidentale trebuie sa facem sacrificii, va fi doar in beneficiul elevilor”. Bine, asta ii va sufla Oana Badea la ureche, nu va spune el de capul lui. Ca e greu pentru el saracu’.

  • ady_95 29 Mai 2011 at 00:27 Permalink

   eu cred ca TOATE salile de clasa vor deveni cabinete (si eventual laboratoarele se vor folosi prin rotatie (cel putin asa s-ar putea face in vranceanu)
   @O3: dulapuri in vranceanu din pacate sunt doar in corpul principal, dar nu pe la informatica si nici atat in grajd (corpul C). dar nici dulapurile alea nu se pot folosi decat 2 sau 3 persoane/dulap…
   e trist sa inveti in romania in perioada asta… ba ca vor sa ne luam dupa Spania, ba dupa Italia, ba dupa SUA.
   asa e ministrul: un Xerox uman…
   tot ce ar urma ar fi sa creeze un prost-metru si sa puna o limita legala pentru prostie… pedeapsa – arestat la domiciliu… nu ai mai vedea mai pe nimeni plimbandu-se pe afara…

 3. diana 28 Mai 2011 at 19:36 Permalink

  si daca mai multe clase au in acelasi timp engleza, de exemplu, vor folosi acelasi cabinet?

 4. Romascan 28 Mai 2011 at 19:50 Permalink

  Da mai sunt , la mine la liceu de exemplu..Sunt din Roman la liceul 2 “Vasile Sav” .. Si as vrea sa spun ca profesorii in pauza isi incuie clasa si isi vad de treaba lor prin cancelarie etc. Si numai au grija ca elevii distrug clasa …

 5. Anastasia 28 Mai 2011 at 21:51 Permalink

  Eu in gimnaziu am avut asa. Crede-ma ca ne era foarte greu ca se intampla ca aveam 3 corpuri si trebuia sa te muti dintr-un corp de la etajul 3 in altul la etajul 3 si tot asa. De bagaje nici nu mai zic. Stateai si iti pazeai bagajul, daca te controla cineva prin bagaje si iti lua ceva era treaba ta…profesorii nu aveau nicio grija pt ca nu ar avea cand sa-si bea cafeluta pentru ca ei incuiau clasele si cand se suna veneau si ne deschideau clasa, asa ca nu se producea nimic rau.Era bine doar pentru ei si cam atat. Si in liceu avem cabinete desigur la specialitati(contabilitate) chimie etc.dar nu asa fiecare clasa sa fie cabinet. Oricum Guvernul nu se gandeste niciodata la noi:-j

 6. Eve 28 Mai 2011 at 21:58 Permalink

  Unde invat acum ,in Cluj, nu avem clase, ci cabinete si la fiecare ora mergem in alta parte. e cam ciudat ,pentru ca in pauze nu ai unde sa iti lasi geanta,iarna e frig,si trebuie sa stai pe coridoare deoarece profii vin exact la inceputul orei ,si la fiecare ora exista alt aranjament al bancilor.Partea buna e ca poti sta pe rand cu toti colegii si poti interactiona.sincer eu prefer o sala de clasa fixa.


Lasa un comentariu