Ședință extraordinară comună pentru desființarea Spitalului Municipal Bacău

Vineri, 15 Iunie 2018 | Bacau | 1 comentariu

O decizie extrem de importantă, cu implicații majore la nivel local atât din punct de vedere bugetar, cât și administrativ, urmează să fie luată astăzi, la ora 10:00, la Centrul de Afaceri și Expoziții, unde în sala de conferințe va avea loc o ședință extraordinară comună a Consiliului Local al mun. Bacău și Consiliului Județean Bacău, referitoare la viitorul clădirii ridicate cu destinația de spital municipal.

Aduc clădirea și nu entitatea medicală în prim-plan pentru că administrația Necula vrea desființarea Spitalului Municipal, realizat în proporție de 75%, respectiv cedarea către județ a imobilului în care cetățenii orașului au investit până acum aproximativ 40 de milioane de euro. Rezultatul: un Spital Județean de Urgență intitulat sfios “Sfânta Maria”, cu un management care, așa cum spune studiu, ar trebui să fie bicefal. Primăria Bacău scapă de responsabilitate (visul primarului Necula), dar, pe bună dreptate, și de costurile de întreținere și funcționare a ceea ce ar fi trebuit să fie Spitalul Municipal.

Într-un sondaj realizat pe Facebook, în care am întrebat băcăuanii dacă sunt de acord ca Spitalul Municipal să ajungă în administrarea Consiliului Județean (doar pentru că în Primăria Bacău lenea și teama de responsabilități sunt la ele acasă), am observat că cetățenii resping în proporție covârșitoare, de aproape 75%, ideea cedării clădirii către Consiliul Județean. Pe bună dreptate, mulți își pun întrebarea lui Aghiuță: O măcelărie mai mare e o măcelărie mai bună?

spitalul municipal bacau inaltime

Pe de altă parte, ar trebui să ne întrebăm ce se întâmplă cu zecile de milioane de euro împrumutate de la bănci cu un scop bine definit. Unii ar spune că vorbim despre o schimbare a destinației fondurilor bănești la limita legii, operațiune care în sens penal poate căpăta eticheta deturnării de fonduri. Dar cui și unde să spunem toate lucrurile astea, deschis, așezat, când deciziile sunt propuse fără o dezbatere publică prealabilă? Are dreptul un primar, oricare ar fi acela, având banii necesari investiției la saltea, asigurați, gata să fie cheltuiți, să vină și să spună că putea să finalizeze Spitalul Municipal, dar că a ales să aștepte 2 ani pentru concretizarea asocierii pilot cu Consiliul Județean, fără să întrebe cetățenii dacă ar fi de acord cu asta?

Acestea fiind spuse, pe ordinea de zi de mâine se vor afla două proiecte:

  • 1. aprobarea asocierii dintre Județul Bacău, Spitalul Județean de Urgență Bacău și Municipiul Bacău în scopul asigurării complementarității Spitalului Județean de Urgență Bacău cu Spitalul Municipal Bacău, în vederea integrării acestora într-o unitate sanitară de utilitate publică, cu personalitate juridică, la nivel județean, precum și finanțarea în comun a lucrărilor în vederea finalizării obiectivului de investiţii „CONSTRUIRE SPITAL MUNICIPAL BACĂU” – link;
  • 2. aprobarea propunerii de desființare a Spitalului Municipal Bacău și includerea acestuia ca parte integrantă în cadrul unei unități sanitare de utilitate publică, cu personalitate juridică, la nivel județean, ”Spitalul Județean de Urgență Sfânta Maria” Bacău.

Vă reamintesc că întâlnirile Consiliului Local sunt publice și au loc la Centrul de Afaceri și Expoziții. Mai precis, în a doua clădire de la dreapta la stânga, la etajul 1. Repet, absolut toate ședințele sunt publice și deschise cetățenilor. Ședințele comisiilor au avut loc ieri.

Din păcate, nu voi putea fi prezent la ședință întrucât sunt la București, prins cu examene și evenimente programate cu multe săptămâni în urmă. Apropo, a înțeles cineva de ce a fost anulată ședința care trebuia să se desfășoare săptămâna trecută cu exact aceleași puncte pe ordinea de zi? La 3 o convocaseră, iar după 4 ore cei din executiv au sunat consilierii ca să ne comunice că întrunirea a fost anulată. A scris și Ferma Politică pe tema asta.

1 comentariu la “Ședință extraordinară comună pentru desființarea Spitalului Municipal Bacău”

  1. Laurentiu 16 Iunie 2018 at 16:21 Permalink

    Inainte de alegeri ii placeau intalnirile cu votantii. De ce nu i-ar place si acum sa raspunda intrebarilor noastre?


Lasa un comentariu