Splash! Banii băcăuanilor la apă!

Luni, 22 Iunie 2015 | Bacau, Initiative personale | 1 comentariu

Pâine și circ, cam acesta pare să fie modelul pe care cei care conduc de ani buni Primăria Bacău încearcă să îl folosească pentru a primi voturile băcăuanilor. Numai că fraza nu e tocmai exactă deoarece noi rămânem doar cu circ și cu mai puțină pâine. Conform ZDBC, Bacăul e la coada clasamentului privind creșterile salariale în 2015. Cu toate astea, Primăria folosește banii cetățenilor pentru satisfacerea nevoilor unor societăți private și nici măcar nu vrea să ne spună în ce măsură sau care ar fi beneficiul nostru.

Sunt mulți băcăuani care se bucură că au ocazia să se tragă în poze cu Pepe, Connect-R sau că, vezi Doamne, îi văd cu ochii lor la piscină sau prin cafenele. Eu nu am pasiuni de genul ăsta, dar pot spune că îi înțeleg într-o oarecare măsură pe cei care salivează după vedetele astea. Într-un oraș fără prea multă cultură, reacțiile de genul acesta sunt normale. Totuși, băcăuanii ar trebui să își pună problema ce se întâmplă la Bazinul Olimpic, un loc finanțat din bani publici, folosit, iată, pentru al nu știu câtălea an la rând, de Antena 1 pentru filmarea emisiunii “Splash! Vedete la Apă!”. Și mă bucur că sunt destui care își pun întrebări.

Uitați ce spune o doamnă din Bacău:

Bine că vedetele Splash au voie sa se scalde 21 de zile, 4 ani, în bazinul plătit de noi, contribuabilii băcăuani, în timp ce copiii noștri de la performanță au așteptat ieri (2 iunie) peste o oră să intre la antrenamente și s-au schimbat pe jos în hol… Că deh, nu-s vedete ca la Splash “kaka-maka”… Inadmisibil!

Cupa-Bacaului-la-Inot-10

Am vorbit și cu un antrenor de lot național la sărituri în apă, care a ales să își păstreze anonimatul de teamă ca tinerii pe care îi antrenează să nu aibă de suferit:

Singur nu ma pot lupta. Sunt multe lucruri in neregula cu emisiunea aceasta. Nu stiu contractul incheiat anul acesta intre Primarie si Antena 1. Oricum, banii oficiali sunt putini, dar bazinul ramane cu rani adanci dupa plecarea vedetelor. Se strica multe. Programul sportivilor este restrictionat, chiar daca ei sunt inaintea unor competitii importante (campionate europene si mondiale). Pregatirea pe uscat (lucru la rece), vitala pentru sportivii de performanta, este aproape zero timp de 3 saptamani. Si agrementul sufera, copiii care vor sa invete sa inoate neavand acces in bazin.

Din ce în ce mai mulți băcăuani au curajul să iasă public și să critice deciziile de neînțeles ale administrației locale. Constantin Filip se întreba anul trecut, ca mine de altfel, care este valoarea contractului încheiat între Primărie și Antena 1 pentru filmarea acestei emisiuni timp de 3 săptămâni la Bazinul Olimpic de Înot.

Am făcut demersuri și am depus o solicitare la Primăria Bacău, mi s-a indicat numărul contractului (68839/11.04.2014), însă negru pe alb mi s-a răspuns că “la capitolul IX art. 9.1 a fost stipulată clauza de confidențialitate față de valoarea contractului”. Răspunsul poartă semnătura primarului Romeo Stavarache. Mai pe românește, contractul de închierere a bazinului nostru, care a costat milioane de euro și a cărui întreținere costă alte sute de mii pe an, e ținut la secret. Există jurisprudență care arată că la un eventual proces în contencios administrativ aș câștiga lejer o acțiune în instanță prin care să oblig Primăria să ne spună tuturor valoarea contractului.

raspuns primaria bacau inchiriere bazin splash vedete la apa

Ionuț Avram de la Ferma Politică spune că a aflat de pe surse că suma s-ar ridica la 10.000 de euro, cam jumătate din cât încasează Antena 1 pentru jumătate de calup de publicitate. E suficientă suma asta pentru a acoperi utilitățile folosite timp de 3 săptămâni, dar mai ales stricăciunile pe care le fac vedetele, angajații Antenei 1 în timpul filmărilor dar și spectatorii din public?

Trambulinele (1 metru si 3 metri) le tot demonteaza si monteaza. Acestea au fost puse de o firma specializata la deschiderea bazinului. Demontandu-le si punandu-le dupa ureche se descentreaza. Plus ca le-au zgariat. Cu mari eforturi si certuri am reusit sa convingem reprezentantii Primăriei să ni le revopsească. Plus: uși sparte, bara de aluminiu ruptă, bara care desparte bazinul de tribună la fel. Ne-au folosit din materialele noastre de lucru si le-au stricat, asta pentru ca noi ne antrenam printre filmarile lor si nu avem unde sa depozitam aceste materiale.

Cupa-Bacaului-la-Inot-9

Dacă e să ne luăm după anunțul făcut de Primărie, astăzi e ultima zi în care Splash-ul mai ocupă bazinul. Slavă Domnului! Totuși, să vedem ce stricăciuni au lăsat în urmă în aceste 3 săptămâni în care au făcut ce au vrut în clădirea pe care o finanțăm din banii noștri.

Mi-ar plăcea să văd o reacție și din partea acelor ONG-uri care desfășoară periodic activități la bazin. Mă refer, desigur, la Fundația Comunitară, dar și la organizațiile care au avut de câștigat în urma Swimathonurilor: YouthBank, Mutatis Mutandis, Activ Moinești, Salonul de Piane, Lumina etc. E important să avem în Bacău o societate civilă de partea cetățenilor, preocupată de cheltuirea banului public. Dacă fondurile publice ar fi cheltuițe așa cum trebuie de autoritățile locale, mă refer acum și la Primărie, dar și la Consiliul Județean, ar fi resurse pentru toate. Și pentru copii, și pentru săracii pe umărul cărora plâng anumiți ipocriți pe care îi văd pe la acțiunile astea caritabile, și pentru proiecte de tineret etc.

splash vedete la apa bazin 2015

1 comentariu la “Splash! Banii băcăuanilor la apă!”

  1. MZero 22 Iunie 2015 at 23:03 Permalink

    10 mii (daca chiar e atat contractul cum spune Avram) de verzisori nici pentru incalzirea apei nu ajung… astia fac misto de noi. Au tinut 5 ani bazinul ala ingropat in constructii doar ca sa aiba Stavrache cu ce sa se laude in campania din 2008 si uite acum ce se intampla…


Lasa un comentariu