Statutul comunistoid al UCMR-ADA, motiv de revoltă pentru compozitorii tineri

Marti, 26 Martie 2013 | Pareri personale | 3 comentarii

UCMR-ADA, adică Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România – Asociaţia pentru Drepturi de Autor (mamă, ce nume lung!) este asociația care colectează, administrează și împarte toții banii adunați din drepturile de autor de pe teritoriul României.

La Adunarea Generală de vineri a UCMR-ADA, Consiliul Director al asociației, format în cea mai mare parte din membri cu vârste de peste 50 de ani, a modificat statutul UCMR-ADA, spre nemulțumirea tinerilor compozitori.

Am fost și eu la UCMR-ADA de vreo două ori și nu mi-a plăcut deloc cum am fost tratat. M-am simțit descurajat și am lăsat-o baltă. Sper că urmatoarea dată când voi merge la ei să mă înregistrez și să îmi declar primele două opere muzicale (Katana și Hot Balloon) să fiu tratat cu minim respect, chiar dacă sunt un puștan care face muzică electronică din pasiune pentru acest gen și nu apar la televizor.

Kristofer MKB in studio

Astfel, ca urmare a adoptării noului statut, acestă conducere înaintată în vârstă va gestiona până la 25 de milioane de euro pe an după bunul plac. Membrii UCMR-ADA devin simpli spectatori la deciziile dorite de Consiliul Director.

Problema a fost ridicată de Florin Grozea (Hi-Q), una dintre vocile cele mai hotărâte atunci când vine vorba de drepturile artiștilor, în cadrul Adunării Generale. Cum credeți că au reacționat câțiva dintre membrii Consiliului Director? A fost amenințat de Mihai Poroschi că primește un cap în gură și, indirect, că riscă un bast cu electro-șocuri.

florin grozea

Amenințarea domnului Mihai Pocorschi (58 ani) nu m-a speriat. Nici nu m-a surprins, din păcate. Sunt obișnuit, din păcate. Suntem obișnuiți, noi tinerii, cu acest comportament.

Tinerii compozitori sunt an de an amenințați de compozitorii din vechea generație, lansați în epoca comunistă. De exemplu Horia Moculescu (76 ani) a propus public ca conflictul cu TVR să se rezolve “luând ostatici câțiva angajați și ținându-i prizonieri”, iar compozitorul Ionel Tudor (58 ani) ne-a amenințat cu un baston cu electro-șocuri când încercam să discutăm niște modificări ale Statutului. Ambii sunt membri ai Consiliului Director UCMR-ADA, ca și Mihai Pocorschi.

Pe blogul lui Florin Grozea găsiți și modificările aduse Statutului UCMR-ADA, schimbări care dau puteri absolute artiștilor de modă veche Consiliului Director. Despre lupta dintre “garda veche” și artiștii tineri, cu trimitere directă la această situație, a scris și colegul meu Edi pe Urban.ro.

3 comentarii la “Statutul comunistoid al UCMR-ADA, motiv de revoltă pentru compozitorii tineri”

  1. CCSI 26 Martie 2013 at 20:28 Permalink

    Poti foarte usor sa declari si online ce ai facut tu. Nu trebuie neaparat sa te duci acolo. Oricum, mai degraba angajezi pe cineva sa faca treaba asta pentru tine. Te mai scapa de niste dureri de cap.


Lasa un comentariu