Cum văd tinerii politica din România (studiu)

La sfârșitul săptămânii trecute, Fundația Stânga Democratică (fondată și condusă de europarlamentarul Victor Negrescu) și Fundația Europeană pentru Studii Progresiste au lansat studiul „Generația mileniului” privind atitudinea tinerilor din România privind politica.

Am zis și eu câteva cuvinte la lansare, dar până să preiau aici mesajul pe care l-am adresat zecilor de tineri prezenți la eveniment, vreau să trec în revistă cifrele care-mi par cele mai interesante din acest studiu:

  • 84% dintre tinerii din România consideră că politicienii le ignoră punctele de vedere;
  • 60% consideră că politicienii vor să îi controleze și să-i restricționeze pe tineri;
  • Mediul înconjurător și accesul la educație sunt principalii factori relevanți pentru calitatea vieții, susțin 91% dintre tinerii din România;
  • 76% dintre tineri afirmă că vor să voteze, dar majoritatea nu merg la vot din cauza lipsei încrederii în politicieni și ideii că toate partidele sunt la fel. Tinerii români ar veni la vot în număr mult mai mare dacă politicienilor le-ar păsa mai mult de problemele tinerilor, arată cercetarea.

  • Factorii care îi determină pe tineri să voteze într-un fel sau altul sunt lucrurile pe care le știu despre liderii formațiunilor politice pe de o parte și despre lucrurile pe care candidații le-au făcut la nivel local;
  • Dacă mâine și-ar lansa candidatura, 56% ar face-o pe Facebook sau pe Twitter;
  • Tinerii consideră că prioritățile decidenților trebuie să fie educația, sănătatea și crearea de locuri de muncă;
  • 50% cred în importanța egalității orientărilor sexuale;
  • 70% cred în importanța egalității de gen;
  • Doar 32% dintre cei chestionați sunt interesați să își dedice timpul liber politicii (prin informare sau implicare).

Conform FSD, concluziile studiului au avut la bază o cercetare sociologică obiectivă, cu peste 1.000 de subiecți între 15 și 34 de ani, și are pe termen lung menirea de a genera politici publice cu care tinerii să rezoneze și pe care să le perceapă ca fiind utile pentru ei.

generatia mileniului studiu tineri politica romania fundatia stanga democratica

2 thoughts on “Cum văd tinerii politica din România (studiu)

  1. Nu se spune in ce interval a fost facut sondajul, unde (sat/oras) si marja de eroare…in rest, destul de plauzibile concluzile, cu mentiunea ca daca doar 32 % dintre ei ar fi dispusi sa acorde o parte din timpul lor liber informaruii despre politica si politicieni si din cei 76 % care DOAR VOR SA VOTEZE DA NU O FAC, rezulta ca dintre cei intervievati doar 10-15 % vor merge la vot ! Si-atunci ???

  2. Poate una din cauze este si faptul ca noua generatie tinde sa isi doreasca rezultate cat mai rapide, iar politica (cea de calitate…) se face in timp. Desi multi se plang ca nu exista planuri/strategii pe 10 sau 20 de ani, cati dintre noi mergem la vot avand macar o idee despre ce vrem in urmatorii 10 sau 20 de ani? Sigur, poate fi iluzoriu, romanul nu s-a nascut si profet (sper), dar sa alegem cu o perspectiva mai larga in minte nu doar sa dam voturi negative ar avea poate un efect.
    Tinerii nu sunt neaparat ignorati insa atata vreme cat nu conteaza in categoria care are cea mai mare insemnatate, sunt cel putin in plan secund. Daca ar iesi generatia sub 30 de ani la vot in aceleasi proporti cu generatia 60+, ar sta altfel lucrurile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *