Summitul Tinerilor 2017, la Bacău! La ce să ne așteptăm? :)

Joi, 19 Octombrie 2017 | Bacau, Pareri personale, Tineret | 1 comentariu

În perioada 8-12 noiembrie 2017, deci în fix trei săptămâni începând de astăzi, Bacău – Capitala Tineretului din România va găzdui cea de-a doua ediție a Summitului Tinerilor.  Urmând să se desfășoare sub egida sloganului “Dă încredere generației tale!”, evenimentul va reuni peste 400 de tineri implicați în comunitățile locale din toată țara: lideri de ONG-uri, activiști, antreprenori, voluntari, reprezentanți ai autorităților locale și centrale etc.

Printre activitățile dedicate participanților la summit se numără ateliere vizând construirea unei viziuni comune a mișcării de tineret și dezvoltarea regională a mișcării de tineret, o sesiune de mesaje pentru lideri emergenți (Youth Talks), conferințe ale partenerilor care ne vor spune ce pot face pentru mișcarea de tineret, un dialog cu reprezentanți ai partidelor politice parlamentare și, cică cireașa de pe tort, Gala Tineretului din România.
Dacă v-am stârnit interesul, înscrierile se fac aici până la data de 30 octombrie (inclusiv).

summitul tinerilor bacau 2017

Având în vedere că organizatorii își propun ca la finalul acestui eveniment să iasă cu o rezoluție a tinerilor privind politicile locale de tineret, document care va lua în considerare mecanismele de finanțare locală pentru tineret, strategiile locale de tineret, infrastructura de tineret și mecanismele de dialog structurat cu autoritățile publice, așteptările mele sunt destul de mari.

Sper ca atelierele de la Summitul Tinerilor 2017 să atace direct problemele din domeniul de tineret, în special cadrul legislativ și instituțional sărăcăcios la nivel național pe acest segment. În plus, mi-aș dori să vorbim și despre principii, despre interesele globale ale tinerilor, nu doar despre cum statul trebuie să pună în brațele unor organizații private ditamai patrimoniul și câțiva saci de bani (a se citi credite bugetare).

Și spun anticipat lucrurile astea pentru că efectiv m-am săturat de conferințe la care venim, ne cazăm, ne împrietenim, bem împreună, discutăm politică, eventual facem un cor al bocitoarelor din cauza lucrurilor care nu merg în țară, ne îmbrăcăm frumos, oferim tuturor impresia că facem lucruri serioase, dăm mâna cu vreo doi oficiali, bașca mai semnăm și o rezoluție, dar după aceea nimeni nu urmărește rezultatele și nimeni nu o apucă pe calea acțiunii în baza direcțiilor trasate în frumosul document care face vâlvă doar vreo câteva zile.

Quickie: mai țineți minte Rezoluția Tinerilor, lucrată și adoptată anul trecut, la Timișoara, la prima ediție a Summitului Tinerilor? :)

Așadar, hai să răsturnăm cartofii ăia fierbinți pe masă:

  • ce facem cu patrimoniul de tineret moștenit de la UTC, este acesta folosit în interesul tinerilor?
  • descentralizăm odată sectorul de tineret ori ne facem în continuare că nu vedem paragina în care zac stadioanele, sălile de sport, taberele și toate celelalte funcțiuni aflate în administrarea MTS prin DJST-urile din țară?
  • construim centre de tineret, dar cui și pentru ce vrem să folosească + cine le administrează și finanțează?
  • consiliile consultative pentru tineret din localități – cum facem ca acestea să funcționeze, deci ce trebuie schimbat în lege pentru asta?
  • fundațiile județene de tineret, alea înființate prin lege specială și scutite de impozite, de ce sunt restrictive și netransparente în gestionarea patrimoniului public de tineret?
  • înainte să discutăm de strategiile locale de tineret, ce facem cu aia națională? O să primească vreodată un plan de acțiune și finanțare sau este un alt document care arată bine și care zace în sertarele Ministerului Tineretului și Sportului?

Hai că avem treabă, nu glumă! :)

summitul tinerilor bacau 2017

Summitul Tinerilor – Ediția a II-a „Dă încredere Generației Tale” este organizat de Guvernanța Capitalei Tineretului din România – Consiliul Tineretului din România (CTR), Grupul PONT, Federația Tinerilor din Cluj (FTC) și Banca Comercială Română (BCR), împreună cu Primăria Municipiului Bacău, actuala Capitală a Tineretului din România și Federația Tinerilor din Bacău.

Evenimentul este susținut financiar de către municipiul Bacău cu suma de 169.500 de lei, aprobată de către Consiliul Local la ședința extraordinară din 10 octombrie 2017.

Vă așteptăm la Bacău!

bacaul panorama de la hemeius

1 comentariu la “Summitul Tinerilor 2017, la Bacău! La ce să ne așteptăm? :)”

  1. Sisica 19 Octombrie 2017 at 09:54 Permalink

    Cineva, in forumul asta, ar trebui sa spuna si de proasta gestionare a Capitalei de Bacau. De cheltuirea si jaful banilor alocati de bacauani pentru programul asumat de Necula, de altfel program cu care s-a si castigat acest titlu. De confiscarea de catre baietii destepti din primarie, a intregii actiuni. De nerealizarea multor manifestari din program, pentru care s-au alocat bani, iar banii au disparut! Despre faptul ca, cineva ar trebui tras la raspundere pentru indeplinirea defectuasa a intregului program al manifestarilor din proiectul castigator, pentru ca el a devenit PROGRAM si sa constate ca a fost o mare debandada, fiecare a tras sa ia cat mai multi bani aiurea si de fapt nu au respectat in nici un fel programul care a fost declarat castigator! Postolache ar trebui intrebat daca va respecta si va desfasura pana la urma, toate manifestarile din program asumate, sau isi urmareste doar interesele personale. La fel si Necula ar trebui intrebat! Degringolada continua, dar pana la urma vor da cu subsemnatul! Dle Ghinghes, speram ca sunteti un om onorabil si veti dezbate aceasta problema! Mingea este in terenul dvs!


Lasa un comentariu