Sunt fotograf, NU infractor!

Luni, 4 Ianuarie 2010 | foto, Pareri personale, Video | 19 comentarii

Am gasit pe blogul fotografului Liviu Terinte un material foarte interesant ce face referire la noile coduri Civil si Penal care vor restrange libertatea fotografilor. Prevederi:

 • difuzarea de fotografii cu interiorul sau exteriorul unei locuinte fara acordul explicit al proprietarului este considerata ca atingere adusa vietii private si se pedepseste prin lege
 • actiunea de fotografiere a unei persoane care se afla intr-o locuinta sau intr-un spatiu imprejmuit, apartinand acesteia, este o fapta incadrata in Noul Cod Penal si se pedepseste cu inchisoare de la o luna la sase luni sau cu amenda

Daca aceste legi vor intra in vigoare cladirile nu vor mai putea fi fotografiate fara acordul proprietarilor. De aceasta lege vor fi afectati jurnalistii, bloggerii, turistii, fotografii amatori, sau persoanele care lucreaza in urbanism si arhitectura.

Sa inteleg ca daca vreau sa fotografiez un bloc ca asta trebuie sa ma duc sa cer acordul administratorului care la randul lui sa intrebe fiecare locatar in parte daca pot sa trag un cadru? Ma alatur campaniei “Sunt fotograf, nu infractor” si o voi sustine de acum inainte!

19 comentarii la “Sunt fotograf, NU infractor!”

 1. Cristian Ion 4 Ianuarie 2010 at 11:45 Permalink

  La Multi Ani si un an nou minunat iti doresc

 2. OZN 4 Ianuarie 2010 at 12:59 Permalink

  Astia-s tampiti!

  Fura ei miliarde, si nu va mai baga nimeni la inchisoare!

 3. Ghidul Bacaului 4 Ianuarie 2010 at 14:35 Permalink

  Salut! Sustin si eu acest proiect! Bafta;)!

 4. PaRaDoX 4 Ianuarie 2010 at 15:12 Permalink

  Tare reclama. Tare si protestul. Da nimic nu se schimba.

 5. Anonymous 4 Ianuarie 2010 at 16:13 Permalink

  L-ati votat pe Basescu…las ca o sa-l suportati inca 5 ani…deja a inceput!!!

 6. veve 4 Ianuarie 2010 at 20:14 Permalink

  vad ca ai vizitatori din aia preistorici , care cand ceva Basescu.Luati-va o slujba oameni buni 🙂

 7. sergyu 4 Ianuarie 2010 at 20:44 Permalink

  salut am sa sustin si eu acest proiect

 8. adi 4 Ianuarie 2010 at 21:37 Permalink

  bravo veve!

 9. Anonymous 4 Ianuarie 2010 at 21:41 Permalink

  sunt de acord cu anonim "L-ati votat pe Basescu…las ca o sa-l suportati inca 5 ani…deja a inceput!!!",chiar aveam planuri anul asta,dar se pare ca marinarul mi-a spulberat visele

 10. Clona Originala 5 Ianuarie 2010 at 00:09 Permalink

  Facatorie PNL+PSD pentru rascoala.

 11. tudor 5 Ianuarie 2010 at 03:18 Permalink

  Nici nu ma obosesc sa caut informatii despre bazaconiile astea (pt ca oricum va trebui sa le-nvat cand intra in vigoare C. Pen.), dar voi comenta pe baza celor furnizate de tine. Nu inteleg care e problema?! Vad ca ai scris difuzare. Nu fotografiere. Nu te impiedica nimeni sa faci o poza si s-o pastrezi pentru tine. De asemenea trebuie facuta diferenta intre infractiune si atingere adusa vietii private. Sa nu incurcam borcanele. Dar sa o luam altfel. Presupunem ca tu, K93, esti o mare vedeta. Noaptea doi paparazzi se catara intr-un copac sa-ti faca poze in timp ce tu te afli in propria locuinta facand cine stie ce. Cum te-ai simti cand, a doua zi, cumperi un ziar si te vezi pe prima pagina? Fiti convinsi ca cele doua proiecte de lege nu au in vizor simplii jurnalisti sau bloggeri. Mai bine cei care au initiat campania asta ar angaja un jurist. Ori cei ce posteaza asemenea articole ar da toate informatiile si s-ar documenta bine inainte sa faca afirmatii gratuite.

 12. Adina 5 Ianuarie 2010 at 09:00 Permalink

  Excelent !!!

 13. veve 5 Ianuarie 2010 at 14:40 Permalink

  http://martorincomod.ro/stiri/%E2%80%9Eluna-fotografiei-din-romania%E2%80%9D-face-blitz-si-la-botosani/

 14. Anonymous 5 Ianuarie 2010 at 14:51 Permalink

  LT,

  E corecta si faza cu Paparazzi, dar ideea principala e alta cu siguranta. Vor sa restranga numarul de asa zisi fotografi sau in cel mai rau caz sa-i trimita intr-un studio si acolo sa-si dezvolte ei mica sau marea lor activitate.

  Cat despre cei care sunt in presa, sa aibe liber acces si sa ajunga intr-un mod mai credibili pe piata, cred eu, in legatura cu subiectele lor.

  Ideea asta de lege, daca pot sa-i zic asa, cred ca a plecat de la cineva de sus, care are o frica majora de genul celor din UK! ori moare de foame din cauza blogarilor sau micilor fotografi, si nu mai au credibilitate sau tiraj… is multe de zis aici, dar nu are nici o legatura 100 la 100 PAPARAZZI din Romania, ca numa "paparazzi" nu sunt acei "fotografi" care sunt chemati telefonic la locatia respectiva de catre unul din cei publicati pe revistele de specialitate gen" Ciao! Spy! Can-Can! etc…".

  Cel/Cea care a venit cu ideea asta "nastrusnica", clar are undeva si portite si cu siguranta e data pentru o anumita clasa de oameni din mas-media noastra…

  P.S. Inca nu e aprobata aceasta lege, asa ca chill oameni buni…

 15. Gabriel Ursache 5 Ianuarie 2010 at 18:38 Permalink

  Doar a doua chestiune este reala! Prima, cea cu difuzarea nu am idee de unde este scoasa. Textul art. 226 din noul cod penal:
  Violarea vietii privateArt. 226. –
  (1) Atingerea adusă vietii private, fără drept, prin fotografierea, captareasau înregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio aunei persoane aflate într-o locuintă sau încăpere ori dependintă tinând de aceastasau a unei convorbiri private se pedepseste cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cuamendă.
  (2) Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, fără drept, a sunetelor,convorbirilor ori a imaginilor prevăzute în alin. (1), către o altă persoană sau cătrepublic, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
  (3) Actiunea penală se pune în miscare la plângerea prealabilă a persoaneivătămate.
  (4) Nu constituie infractiune fapta săvârsită:a) de către cel care a participat la întâlnirea cu persoana vătămată în cadrul căreiaau fost surprinse sunetele, convorbirile sau imaginile, dacă justifică un interes legitim;b) dacă persoana vătămată a actionat explicit cu intentia de a fi văzută ori auzităde făptuitor;c) dacă făptuitorul surprinde săvârsirea unei infractiuni sau contribuie la dovedireasăvârsirii unei infractiuni;d) dacă surprinde fapte de interes public, care au semnificatie pentru viatacomunitătii si a căror divulgare prezintă avantaje publice mai mari decât prejudiciulprodus persoanei vătămate.
  (5) Plasarea, fără drept, de mijloace tehnice de înregistrare audio sau video, înscopul săvârsirii faptelor prevăzute în alin. (1) si alin. (2), se pedepseste cu închisoareade la unu la 5 ani

  Totul se refera la persoana si nu la cladiri!
  Ce s-a scris in acel blog este o interpretare tendentioasa a unui text de lege care nu va mai permite santajul pe care-l practica anumiti "jurnalisti"!

 16. Anonymous 5 Ianuarie 2010 at 19:53 Permalink

  doar doua persoane cum au comentat acest articol de Tudor si "greul" Gabriel Urscahe care banuiesc este o persoana mai invarsta pe la vre-o 30 si ceva de ani si sude acord cu iei si i cu parerile lor

 17. Anonymous 5 Ianuarie 2010 at 23:09 Permalink

  Alexandra Preda

  anonim plictisit ce esti pe net, in loc sa stai sa freci menta cu comentarii aiurea pe net, mai invata ca "VRE-O"ul ala a tau de analfabet anonim, ca de asta esti anonim, ca esti un retard al societatii… "VRE-O" ala se scrie legat si fara cratima ca nu-i vre-un… e VREO

  Pe langa asta, nu-ti vede nimeni scopul mesajului dat… te plictisesti cumva la teste ?!

 18. Anonymous 5 Ianuarie 2010 at 23:14 Permalink

  Ca sa nu-ti mai zic de "SUDE" care e defapt SUNT, NU!!!! Ori esti chior pe bune si nu vezi ce scrii, ori erai in patima euforiei ca postezi un coment la rubrica asta ? 🙁

  Plictisitu naibi

  p.s. – sper ca nu esti si sarac pe langa ANALfabet, de nu ai bani sa-ti cumperi o tastatura noua cu litere imprimate :)))

 19. Gabriel Ursache 10 Ianuarie 2010 at 14:03 Permalink

  Stii ce nu inteleg la tine? Incapatinarea dusa la absurd! Ti-am trimis textul legii! Ai vazut ca nu face referire la cladiri! De ce nu schimbi articolul? Nu te intereseaza daca ceea ce scrii este real?


Lasa un comentariu