Sunt student și am o problemă. Cui și cum mă adresez?

Joi, 15 Noiembrie 2012 | Pareri personale, Studenti | 2 comentarii

De curând, am participat la Școala de Toamnă Student ARC, un eveniment studențesc organizat de Societatea Academică Română și ANOSR. Miza, una nobilă, desigur. Poate prea nobilă: să combatem corupția din universități. E un început, într-adevăr, dar hai să-ncepem prin a ne informa colegii cu privire la drepturile lor. Câte dintre asociațiile studențești din facultăți reprezintă cu adevărat interesele studenților? Vă spun eu. Prea puține ca să producă schimbări în sistem.

Cum ajunge informația la studentul obișnuit, atunci când capii asociației din facultățile noastre ascund oportunitățile și le țin pentru cei cărora le sunt prieteni? Cum știu eu când și cum pot candida pentru a-mi reprezenta colegii în senat sau in în consiliul facultății, dacă nu există transparență și informare? De unde să știu ce facilități am ca student, dacă nimeni nu mă informează?

Aceștia sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi, ca student, în momentul în care ai o problemă la nivel de facultate sau universitate și vrei să te apropii cât mai mult de un rezultat:

1. Identifică problema. Sunt mulți studenți care nu știu ce vor. Unii dintre ei se află în treabă doar pentru popularitate, alții – ca să își potolească setea de scandal. Este foarte important să știi ce vrei cu adevărat de la început: ce problemă ai și la ce anume vrei să ajungi prin ridicarea ei.

2. Apelează la reprezentanții studenților, adică la cei care te reprezintă. Avem două nații de reprezentanți. De obicei, asociațiile studențești se află la cuțite cu studenții din consiliile și senatele facultăților, așa că e mai bine să nu te bagi între ei. Sunt atât de căpoși, încât le pasă numai de propriile interese. Există o tonă de reprezentanți care au candidat de dragul de a sta la masă cu profesorii universitari și de a se băga în seamă cu mai marii facultății. Din această cârdășie nu poate rezulta decât un singur lucru: este foarte probabil ca problema ta să se piardă pe drum. Totuși, merită să încerci, dar nu te aștepta ca la tine în facultate să găsești niște oameni săritori precum cei din OSUBB.

Reprezentanții sunt cei care, teoretic, ar trebui să te ajute. Ei îți preiau problema și o comunică mai departe către structura competentă. Dar repet, puțini sunt cei care au norocul de a avea la facultate structuri reprezentative cu adevărat interesate de rezolvarea problemelor studenților.

3. Documentează-te! Ca să fii bazat, trebuie să cunoști legile și regulamentele care te privesc. Astfel, ai Legea Educației Naționale, Statutul Studentului, numit și Codul drepturilor și obligațiilor studentului (la nivel național + la nivel de universitate), regulamentele universității (cartă, regulament pentru cazare, regulament pentru burse, etc. De asemenea, dacă dispui de așa ceva în facultate, recomand o vizită la centrul de informare sau/și consiliere din cadrul instituției tale de învățământ. Acolo se află, de obicei, profesori și psihologi cărora studenții le sunt foarte dragi și care sunt gata să te ajute.

4. Adresează-te către structura competentă. Spre exemplu, dacă ai o problemă cu căminul, adresează-te comisiei care se ocupă de cămin, și nu direct decanului. Dacă ai vreo nelămurire în legătură cu nota de la examen sau crezi că ai fost dezavantajat, mergi la profesorul în cauză pentru început. În eventualitatea în care nu găsești înțelegere la profesor, poți merge liniștit mai departe către prodecan sau decan. Toți, dar absolut toți oamenii aștia au obligația să te asculte. De asta sunt acolo.

5. Presiunea publică. Dacă problema ta nu a fost rezolvată după parcurgerea pașilor de mai sus, fă scandal! Ieși public (mass-media, social media, etc) și spune-ți oful. Vestea va ajunge cât ai zice pește la urechile structurilor competente, iar acestea se vor simți obligate să te ajute. De asemenea, pe viitor vor încerca să îți fie prietene. Nimănui nu îi convine să apară în presă cu eticheta că nu își face treaba. Cuvântul tău contează enorm de mult atunci când ai de partea ta mass-media.

Oare cât mai durează până când vom avea studentul în centrul mediului academic din România?

Update: articolul a fost preluat pe portalul anticorupție Student România Curată.

2 comentarii la “Sunt student și am o problemă. Cui și cum mă adresez?”

  1. Corina 16 Noiembrie 2012 at 00:18 Permalink

    Nice job! 😀


Lasa un comentariu