SUSTCULT pune în valoare patrimoniul cultural local

Vineri, 21 Septembrie 2012 | Bacau, foto, stiri | Comenteaza

Cu puțin timp în urmă, la Centrul de Afaceri și Expoziții “Mircea Cancicov” s-a încheiat conferința de presă prilejuită de etapa de mijloc a proiectului SUSTCULT (Sustenabilitate printr-un management integrat al patrimoniului cultural). Acesta este implementat de Agenția de Dezvoltare Locală Bacău, are un buget total de 1 700 000 euro și constă în realizarea planului de management al patrimoniului cultural astfel încât să pună în echilibru nevoile locuitorilor și ale vizitatorilor cu prezervarea patrimoniului cultural al orașului.

Pareteneriatul SUSTCULT include 12 instituții din Italia, Slovenia, Grecia, România, Ungaria, Macedonia și Albania. Din partea României sunt implicate ADL Bacău și Institutul Național al Patrimoniului. ADL Bacău are drept reper cultural reprezentativ Ansamblul “Curtea Domnească” (cu Biserica Precista, Curtea Domnească și Turnul de Apărare), în timp ce Institutul Național al Patrimoniului merge pe “Mănăstirea Hurezi”.

Ce face concret SUSTCULT? Stabilește obiectivele pe termen mediu și lung, identifică obiectivele de patrimoniu, dezvoltă o platformă GIS (sistem informatic create pentru a descrie caracterul, forma și locația entităților geografice), reconstruiește parțial obiectivele, organizează evenimente cu specific, include situl într-un circuit turistic amplu, conservă patrimoniul pentru generațiile viitoare (apropo de dezvoltare durabilă și ce am învățat în Satul Prunilor), promovează situl, etc.

Astăzi, în cadrul conferinței de diseminare au luat cuvântul, printre alții, Jukka Jokilehto (expert în conservarea și restaurarea patrimoniului cultural) și Marco Acri (coordonator de programe în cadrul ETCAEH Veneția). Ambii s-au arătat mulțumiți de stadiul la care se află proiectul, însă nu au ezitat să ne sfătuiască că “trebuie să dobândim instrumente mai eficiente pentru administrarea orașului” în contextul dezvoltării pe termen lung.

Lasa un comentariu