Susținem proiectele pentru tineri, dar nu girăm proiecte nesustenabile – minciuna terenurilor gratuite

Marti, 24 Decembrie 2019 | Bacau, Tineret | 2 comentarii

Într-un oraș care are străzi neasfaltate, fără canalizare și trotuare, primarul Necula a propus la ultima ședință de luni a Consiliului Local un proiect populist: acordarea a 855 de loturi a câte 300 mp de teren către tineri în mijlocul câmpului, sub culoarul de zbor al avioanelor militare și comerciale, pe o suprafață de 42 de hectare situată între varianta vestică a orașului și Cimitirul Sărata.

Proiectul propus în baza Legii nr. 15/2003 nu cuprinde niciun articol, niciun plan, nicio prevedere privind reglementarea urbanistică a zonei și echiparea acesteia cu infrastructură adecvată și funcțiuni urbane, așa cum promite declarativ și pur electoral primarul Cosmin Necula.

Parcelarea terenului momentan aflat în extravilan, realizarea drumurilor, construirea rețelelor de apă și canalizare și ridicarea celorlalte funcțiuni ar ajunge la peste 5 milioane de euro și ar dura, dacă ne uităm la ritmul în care merg lucrurile la ora aceasta în Primăria Bacău, probabil încă un mandat până să vorbim de un cartier funcțional la standarde minimale. Aceste resurse ar putea fi direcționate fie către îmbunătățirea condițiilor de trai pentru cetățenii care locuiesc pe străzi aflate în mocirclă, fie către locuințe sociale colective pentru tineri.

Ce garanție putem avea că o astfel de inițiativă este serioasă și realistă când, la cartierul Habitat din Izvoare, unde casele au fost ridicate de voluntari și prin finanțări private, beneficiarii nu au nici acum canalizare, la 2 ani de la finalizarea proiectului, racordarea fiind promisă și asumată de către municipalitate?

În plus, zona vizată este una preponderent industrială, având un uriaș potențial de dezvoltare a activităților economice și logistice care au ocolit Bacăul în ultimii ani, ținând cont de accesibilitatea imediată pe de o parte la Aeroportul Internațional “George Enescu”, pe de altă parte la breteaua vestică a Centurii Bacău. Acest potențial este subliniat inclusiv în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU), aprobată și asumată în Consiliul Local în vederea dezvoltării așezate a orașului.

În numele PLUS, susținem orice fel de proiect ce vizează rămânerea și întoarcerea tinerilor în Bacău, sprijinim toate inițiativele care își propun îmbunătățirea condițiilor de locuire din oraș, însă acesta de față nu reflectă realitatea.

proiect case necula

2 comentarii la “Susținem proiectele pentru tineri, dar nu girăm proiecte nesustenabile – minciuna terenurilor gratuite”

 1. Mihnea 27 Decembrie 2019 at 11:15 Permalink

  Un proiect menit sa aduca capital electoral actualului primar inainte de alegeri si atat. Intrebarea se pune, printre ceilalti din Consiliul Local care voteaza asemenea proiecte chiar nu mai exista un dram de cunostinte si bun simt? Ori se voteaza numai pe interese politice?

  De ce pe actualul primar (si ceilalti dinaintea lui de asemena) nu l-a dus capul sa scoata niste zone de teren la oferta pentru diversi investitori.
  Se gasea macar unul pana acum. Exemplu, se identifica o zona, primaria se angajeaza sa ofere terenul cu o scutire de impozitare pe primii 3 ani de activitate ai noii fabrici din Bacau si sa ofere si utilitatile la terenul respectiv, in schimb investitorul trebuie sa creeze minim 200-500 locuri de munca.

 2. RNC 27 Decembrie 2019 at 12:53 Permalink

  Cateva propuneri pentru dezvoltarea orasului:
  A.Termen scurt
  1. Cumpararea terenurilor din vecinatatea Parcului Catedralei si extiderea parcului.
  2.Interzicerea construirii unor alte blocuri intre cele existente, odata cu cumpararea tuturor parcelelor de teren dintre blocurile existente si transformarea in spatii verzi sau locuri de joaca/agrement in aer liber.
  3. Orice PUZ nou aprobat, care modifică situaţia existentă, să oblige primăria la amenajarea drumurilor, trotuarelor, pistelor, parcărilor, etc (infrastructura) din zona în cauză. Altfel, să nu se dispună începerea lucrărilor. Dacă, investitorul este interesat pt dezvoltarea mai rapidă a proiectului,iar primăria nu are acelaşi ritm, poate să sponosrizeze cu o parte din lucrări. 3.Scutirea de impozit/reducerea acestuia pt proprietatile rezidentiale unde nu s-au asigurat utilitatile si nu s-au amenajat strazile. 
  4.Interzicerea transformarii apartamentelor de la parter de bloc in spatii comerciale si interzicerea concesionarilor/inchirierii terenurilor in acest scop.  
  5. Pasaj suprateran sau subteran peste bariera/calea ferata spre Lilieci-P.Neamt

  B.Termen mediu – lung
  1. Construirea unui metro suprateran, de-a lungul axei N-S, respectiv din zona centrelor comerciale (str.Republicii, Marasesti, 9 Mai, Stefan cel Mare, Calea Moldovei, etc.) si pana in comuna Hemeiusi, cu ramificatie spre Serbanesti, ulterior spre Onesti. Trebuie sa existe o solutie tehnica, intrucat, Bacaul se sufoca de trafic, si nu avem alta solutie. Pe deasupra strazilor principale cred ca se poate construi.https://totimes.ca/toronto-montreal-hyperloop-train-40-minutes/?fbclid=IwAR1U-eCEsV4fxY6xC6A1AAT7n7vm3_NdofDVqXj2PF0W3-9yhC-sL08gH6c  
  https://www.dubai-online.com/transport/metro 
  2. Construirea unui alt pod, usor, (pt auto sub 3,5t) peste Bistrita-canal si un alt pasaj subteran/suprateran peste calea ferata.
  3. Asocierea/preluarea/infiintarea/sprijinirea, ca initiativa locala, pentru deschiderea facultatilor in domeniile deficitare pe piata muncii locala: informaticii, protectiei sociale, etc. pt atragerea investitorilor care au nevoie de forta de munca inalt calificata in domeniile de varf.
  Radu N. Cobzaru


Lasa un comentariu