Mă bucur că am reușit să contribui săptămâna aceasta la aprobarea unei taxe de salubritate decente, legale și corecte pentru anul 2024 în municipiul Bacău! ♻️
Ce se modifică, pe scurt:
1. Toate persoanele fizice care generează deșeuri plătesc taxa de 12 lei, cu excepția celor exceptate de lege (veterani, văduve de război, persoane persecutate de regimul comunist, persoanele cu handicap grav sau accentuat și reprezentanții legali ai acestora).
Așadar, punem capăt scutirilor și subvențiilor populiste pentru diverse categorii sociale prin care era încălcat principiul de bază în gestionarea deșeurilor: poluatorul plătește. Singurul ajutor de la bugetul local este cel de 6 lei/persoană/lună pentru familiile și persoanele singure vulnerabile (care au media veniturilor nete lunare sub salariul minim burt pe țară).
2. Calculul pentru persoanele juridice (firme, instituții, întreprinderi individuale) se va face în funcție de cantitatea de deșeuri declarată și produsă, stabilirea sumei anuale plecând de la standardul SR 13400:2016 referitor la determinarea cantităților de deșeuri urbane, în baza declarațiilor depuse.
Se elimină astfel calculul în funcție de numărul de angajați. Persoanele juridice sunt obligate să încheie contracte cu operatorul SOMA, așa cum prevede legea, fiind obligate să nu mai arunce deșeurile produse la platformele din cartiere care sunt destinate utilizatorilor rezidențiali.
Este o schimbare semnificativă a sistemului de plată a taxei de salubrizare pentru companii, dar necesară.
3. Chiriașii din locuințele deținute de stat sau de către municipalitate au acum obligația de depunere a declarației și de plată a taxei.
4. Anul acesta vor fi achiziționate echipamentele necesare (cartele și cititoare RFID) pentru implementarea mecanismului „plătește cât arunci”, care va fi bazat pe elementul frecvenței de colectare.
Uite așa, Consiliul Local a corectat mecanismul aberant și ilegal propus inițial de primarul Bacăului (420 lei pentru fiecare locuință și taxare dublă pentru firme).
Întreaga HCL 3/2024 privind stabilirea taxei de salubrizare poate fi consultată aici.
am urmarit sedintele si te felicit pentru curajul de a argumenta pozitii nepopulare in an electoral! Mai candidezi?
Si cum se doveste ca generez sau nu deseuri ? De exemplu, noi suntem o familie, si avem rezidenta in strainatate, dar avem domiciliul in Bacau. Toti 3 o sa trebuiasca sa platim chiar daca nu stam la adresa ?
Depuneți declarație prin care afirmați că nu locuiți la adresă. Taxa se plătește doar de către persoanele care locuiesc în imobil și care astfel beneficiază de serviciul de salubrizare. Doar în varianta propusă de primar ați fi plătit indiferent dacă locuiați sau nu în apartament, dar acea tâmpenie a fost corectată de Consiliul Local.